Brak naklejki na opakowaniu iphone 6
Posted 18 March 2016 - 22:59
Urządzenie pre-owned nie jest tym samym czym są urządzenia z wymian gwarancyjnych. Bynajmniej nie na papierze.
Nie bronię sprzedawcy tylko pisanie ze urządzenie z wymiany jest gorsze od tego z pudełka czy tez nie można go nazwać nowym jest co najmniej śmieszne.
Posted 18 March 2016 - 23:34
Cytat ze strony (uwaga, niespodzianka!) Apple.com. Polecam czasem zajrzeć. Ewentualnie alternatywnie zajrzyj na własny portal: "Odnowione produkty to takie, które zostały z różnych powodów zwrócone przez klientów. Zostały następnie sprawdzone czy nie zawierają usterek i ewentualnie naprawione, a później zapakowane w szare pudła i oferowane klientom w cenie niższej nawet do 25 procent w stosunku do całkowicie nowych produktów. " (http://myapple.pl/po...-apple-store)
Tak na marginesie ktoś Ci powienien powiedzieć, że w swoim udowadnianiu innym niewiedzy stałeś się zwyczajnie chamski. Padło na mnie, trudno. Z mojej strony bez odbioru.
Bee3 - sprawdzałeś komentarze usera na Allegro? To nie jest jedyny telefon, z jakim był problem, było ich wiele. Gość jest handlarzem, ale sprzedaje jako osoba prywatna i w dodatku sprzedaje towar, który wielokrotnie nie jest zgodny z opisem - to wiele mówi.
MM - to jest opis produktów "refurbished by Apple" (sprzedawanych jako odnowione w AOS). Przedmiotem naszych rozważań jest nowy produkt z magazynu serwisowego. Z tym odnawianym/refurbished co powyżej ma tyle wspólnego co zeszyt w kratkę kupiony w sklepie papierniczym - z makulaturą (która być może została również wykorzystana do jego produkcji) i nikt nie narzeka, że nie jest nowy.
Każdy nowo wytworzony produkt teraz musi posiadać "jakiśtam" procent materiałów z recyklingu. Idąc tym tropem też nie dojdziemy do prawidłowych wniosków bo praktycznie wszystko byłoby teraz "nie-nowe" bo do produkcji użyto materiałów z czegoś co już było używane.
Nie sprawdzałem wcześniej komentarzy tego sprzedawcy - ograniczyłem się do opinii dotyczącej tej transakcji. Również nie chcę bronić sprzedającego, ale jeżeli niezadowolenie (ujęte w negatywach od) kupujących wynika (tak jak w tym przypadku) m.in. : częściowo z niedoświadczenia/niewiedzy, a częściowo ze zwykłej naiwności kupującego) - to trudno o obiektywną ocenę pod kątem ewentualnej nieuczciwości sprzedawcy.
Edited by bee3, 18 March 2016 - 23:35.
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 19 March 2016 - 00:22
Ale o czym my właściwie tu dyskutujemy. Najmniej zainteresowana osoba Małgorzata wrzeszczy najwięcej. Autor chciał zaoszczędzić i wybrał tanią ofertę. Każdy myślący wie, że jest albo tanio, albo dobrze, ale... dostał nowego sprawnego oryginalnego iPhone z oryginalnymi akcesoriami i jedynym mankamentem jest krótsza gwarancja. Telefon jest całkowicie sprawny, bez żadnych skaz. Gdyby była pełna gwarancja iPhone pewnie kosztowałby znacznie drożej. Małgorzata wrzeszczy, że oszukaństwo i kupę innych banałów, które są wyłącznie demagogią.
Może sprzedający nie do końca był fair, ale generalnie opis aukcji pokrywa się z tym, co dostał kupujący i nie za bardzo widzę tutaj pole do jakiejkolwiek reklamacji. W aukcji nie widzę nic na temat 12 miesięcznej gwarancji (jeżeli przegapiłem to mnie poprawcie) a tak na prawdę pytanie dotyczyło braku naklejki na pudełku, która do niczego nie jest potrzebna. Sądzę, że tę jałową dyskusję czas zakończyć.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Posted 19 March 2016 - 00:37
Ale o czym my właściwie tu dyskutujemy.
Generalnie dyskutujemy m.in. o tym, że (wbrew temu co piszą niektórzy, a inni czerpią z tych wpisów swoją wiedzę) gwarancja nowego, nieaktywowanego iPhone - niekoniecznie startuje w chwili jego aktywacji (formalnie zgodnie z warunkami gwarancji: liczona jest od daty pierwotnego zakupu bezpośrednio od Apple lub w autoryzowanym sklepie Apple), a to że w większości przypadków klient dostaje "trochę więcej" niż mu się formalnie należy - nie musi być zawsze obowiązującą regułą.
Dyskutujemy również o tym, że nie jest całkiem nieważne gdzie kupuje się nowego, nieaktywowanego i w foliach iPhone - bo można trafić na produkt zgodny z opisem, ale niezgodny z naszym wyobrażeniem.
A generalnie również jestem zdania, że w tym konkretnym przypadku - przy tej cenie nie ma na co narzekać. Przecież znamy z wpisów na forum, że ludzie płacili podobne lub nawet nieco cięższe pieniądze za niekwalifikujące się do żadnych napraw składaki.
Edited by bee3, 19 March 2016 - 00:39.
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 21 March 2016 - 17:50
I jak ma się sprawa ? sprzedający wysłał ci jakieś dokumenty ?
Posted 21 March 2016 - 20:49
Posted 21 March 2016 - 21:57
No ludzie nowy tel oryginalny nigdzie się nie kupi w takiej cenie, więc zostałeś oszukany niestety a na przyszłość pamiętaj, żeby kupować z znanej firmy np MediaMarkt.
Co Ty za głupoty wypisujesz ze sie nie kupi?bez problemu można kupić w zafoliowanym pudełku z polskiej sieci za 2000zl.
Posted 21 March 2016 - 21:59
I jak ma się sprawa ? sprzedający wysłał ci jakieś dokumenty ?
Speed478 był dziś na forum ale nic nie napisał, więc chyba nic nie dostał (a może odpuścił)
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 22 March 2016 - 10:04
Tylko data odebrania mi nie pasuje. Telefon kupiłem 10 03.2016 roku a data wydania to 11.03.2016 także wtf? Numer seryjny zgadza się z tym co jest w dokumentach.
Posted 22 March 2016 - 10:21
Niech oddaje pieniądze, bez gadania wałek. Jak się będzie upierał to zasugeruj że doniesiesz do US, jak ma gość trochę oleju w głowie to odda.
Posted 22 March 2016 - 10:31
Jeśli prywatna osoba sprzedaje przedmiot taki jak telefon to co chcesz w tym urzędzie skarbowym donosić? Jak na ironię to jeszcze kupujący powinien teoretycznie zapłacić podatek 2% od umowy jeśli telefon ma wartość wyższą niż 1000 złotych.
Wiadomo, że jak ktoś sprzedaje sto telefonów miesięcznie to urząd mógłby się zainteresować ale to chyba nie jest taka sytuacja.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 22 March 2016 - 10:35
A jaka data wysyłki telefonu ? Przecież telefon mógł wystawić jak tylko dostał maila że wada została potwierdzona i zostanie zamówione nowe urządzenie, potem za 2-3 dni dostał maila że urządzenie zostało wymienione i odesłane.
Posted 22 March 2016 - 10:55
Jak dokumenty od 4 dni mogą być w drodze ? albo je ma albo ich nie ma i gra na czas i kombinuje.
Na pierwszy rzut oka widać że to jakiś handlarz, w ciągu ostatnich 30 dni sprzedał na allegro 7x iPhone 6 wszystkie nowe z takim samym opisem i do tego jeszcze 2x iPhone 6s, no która normalna osoba sprzedaje w ciągu miesiąca 9 iPhonów o wartości 20900 zł ?
Na jednej sprzedanej aukcji widać fakturę iPhone 6s z PLAY.
Znalazłem jego aukcję iPhone 6 16GB nowy widać że ma naklejkę z IMEI na pudełku za 2199 zł więc jeśli za wersję 64GB dałeś podobne pieniądze niż za 16GB to myślę że sprzedawca dobrze wiedział że coś z iPhonem/gwarancją było nie tak bo po co miałby sprzedawać taniej "nowy" telefon ?
Do tego w tej aukcji iPhone 16 wyraźnie jest napisane w opisie "cały fabryczny komplet+dowód zakupu (gwarancja 24 miesiące)"więc skoro w twojej aukcji nie ma takiej konkretnej informacji to wiedział że gwarancja już leci.
Edited by Dziadu1993, 22 March 2016 - 10:59.
Posted 22 March 2016 - 11:34
Posted 22 March 2016 - 22:11
Jak na ironię to jeszcze kupujący powinien teoretycznie zapłacić podatek 2% od umowy jeśli telefon ma wartość wyższą niż 1000 złotych.
Bardzo ważna informacja dla wielu kupujących na Allegro "od osoby prywatnej"
...O us już wcześniej myślałem.
Pomyśl dwa razy.
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 23 March 2016 - 15:09
Jeśli prywatna osoba sprzedaje przedmiot taki jak telefon to co chcesz w tym urzędzie skarbowym donosić? Jak na ironię to jeszcze kupujący powinien teoretycznie zapłacić podatek 2% od umowy jeśli telefon ma wartość wyższą niż 1000 złotych.
Wiadomo, że jak ktoś sprzedaje sto telefonów miesięcznie to urząd mógłby się zainteresować ale to chyba nie jest taka sytuacja.
Jak sprzedasz raz na jakiś czas coś co używasz dłużej niż 6m-cy to US nie powinien się przyczepić.
Ten gość sprzedał kilka sztuk w tym miesiącu, dodatkowo nawet jak sprzedasz jeden ale nowy lub używany krócej niż pół roku i na tym zarobisz(jeśli sprzedałeś taniej niż kupiłeś to musisz miećna to papiery) to musisz to rozliczyć na picie. Skarbówka już się wyspecjalizowała w ściganiu takich allegrowych handlarzy, przy takiej regularnej i zorganizowanej podpada to jeszcze pod niezarejestrowaną działalność gospodarczą itp. itd., ponoć potrafią ciekawy domiar przywalić, generalnie nic przyjemnego... kwestia czasu aż go ktoś zrobi podpierdółkę do US albo sami go znajdą, mają na to 5 lat...
Edited by qb4hkm, 23 March 2016 - 15:14.
Posted 23 March 2016 - 15:16
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Posted 29 March 2016 - 15:55
Dostałem rachunek,rekompensatę i jak dla mnie sprawa zamknięta.
Posted 26 April 2016 - 20:50
Słuchajcie - nie chcę zakładać nowego tematu, zwłaszcza, że pytanie jest proste i nie wymaga elaboratu w odpowiedzi.
Czy kupując iPhone'a w całkowicie zafoliowanym pudełku, tak jak poniżej, mamy pewność, że jest to całkowicie nowa sztuka, nie refurb?
Posted 26 April 2016 - 21:02
Na 100% nie ale jest duża szansa że telefon jest nowy i będzie na nim IOS5 albo IOS6.
W chińczykach pudełko ma na froncie grafikę z IOS7 i nie ma naklejki icloud.
Sprawdź po imei na https://checkcoverage.apple.com/pl/pl/ jeśli jest nieaktywowany to znaczy że jest nowy.
Sprawdziłbym też simlocka i czarną listę bo dystrybucja UK.
- FireBird likes this
Posted 27 April 2016 - 08:36
Takie zafoliowanie to żaden problem, nie gwarantuje niczego.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users