Brak naklejki na opakowaniu iphone 6
Posted 17 March 2016 - 15:01
Posted 17 March 2016 - 15:02
Nie ma co spekulować, daj znać jak prześle ci papier potwierdzający pochodzenie tego iPhone
Posted 17 March 2016 - 19:44
Sprzedawca potwierdził że iPhone jest odnowiony ale uważa że ma wykupione apple care które wydłuża ogólnie gwarancje. Papiery będzie miał na Poniedziałek i wyśle skany razem z paragonem. Spór na allegro założony.
Ps. Obczaiłem kabel i łądowarkę sugerując się stroną apple i wychodzi na to że wszystko ma (Idealne styki, pozłacane końcówki , ledwo widoczny napis ,,designed by apple in california assembled in china,, ), ładowarka ma pod spodem jabłko oraz podobny napis z certyfikatami. Słuchawek nie zamierzam używać, nie podchodziły mi nigdy.
Posted 17 March 2016 - 22:09
Tak czy inaczej sprzedawanie refurba jako nowego urządzenia nie wspominając o tym, że jest refurbem, jest nieuczciwe - w innych krajach można refurby kupić w AOS i są sprzedawane taniej (analogicznie, jak u nas odnawiane iPady). Choćby z tego względu można podejrzewać, że sprzedawca celowo zataił informację o tym, że aparat jest odnawiany, chcąc w ten sposób uniknąć obniżenia ceny sprzedaży. Ja bym szła w zaparte, że nie obchodzą mnie żadne papiery, refurb czy nie refurb - albo zwrot $, albo niech udowadnia rzecznikowi praw konsumenta, że towar był zgodny z umową (tak, wiem, że to nie do końca tak działa, ale postraszyć można, a i zgłosić do rzecznika również).
- marooo likes this
Posted 17 March 2016 - 22:38
Sprzedawca potwierdził że iPhone jest odnowiony ale uważa że ma wykupione apple care które wydłuża ogólnie gwarancje. Papiery będzie miał na Poniedziałek i wyśle skany razem z paragonem. Spór na allegro założony.
Jak ma wykupione Apple Care to nie jest zarejestrowane (byłoby widać w systemie dłuższą o rok gwarancję), a telefon nie ma polskiego pochodzenia.
... - albo zwrot $, albo niech udowadnia rzecznikowi praw konsumenta, że towar był zgodny z umową (tak, wiem, że to nie do końca tak działa, ale postraszyć można, a i zgłosić do rzecznika również).
... Aukcja była wystawiona przez osobę prywatną - 14 dni na zwrot nie przysługuje
Rzecznik praw konsumenta też nie pomoże bo transakcja pomiędzy dwoma osobami fizycznymi nie jest objęta prawodawstwem dotyczącym np. tzw. sprzedaży konsumenckiej czy innych praw konsumenta wobec sprzedawcy będącym przedsiębiorcą.
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 17 March 2016 - 22:55
To wystarczy do odwołania się ?
Sprzedawca nie będzie się kłucił o to że ładowarkę i kabel odpakowałem ?
http://allegro.pl/sh...item=6045193923
Dokładnie taki sam
W razie czego masz 10 dni na pismo o odstąpieniu od umowy - bez podania przyczyn.
Co ważne: " należy przyjąć, że konsument może towar odpakować, otworzyć, przymierzyć itd., a sprzedawca nie może z tego powodu uniemożliwić klientowi zwrotu towaru."
Pamiętaj, że sprzedający doskonale o tym wie i możliwe, że będzie grał na czas. Więc gdy nie dostarczy Ci w terminie wymaganych przez Ciebie dokumentów - niech zapali Ci się lampka ostrzegawcza nr. 2
Tutaj możesz poczytać więcej:
http://centrumsprzed...ienie-od-umowy/
P.S. Nie zwróciłem uwagi, że to aukcja osoby prywatnej !
Edited by burczybass, 17 March 2016 - 22:57.
Posted 17 March 2016 - 22:56
- marooo likes this
Posted 17 March 2016 - 23:18
Bee3 - tu nie chodzi o zwrot z tytułu odstąpienia od umowy, tylko o naruszenie warunków umowy przez sprzedającego, przez co umowa przestaje obowiązywać. Nie ma znaczenia kto był sprzedającym. Jak rzecznik praw konsumenta nie pomoże, to zawsze warto szepnąć na uszko pytanie, czy aby na pewno podatki odprowadza, i czy aby na pewno nie sprawdzić.
Posted 17 March 2016 - 23:25
Nie byłem do końca pewny z tym apple care ale jeśli rzeczywiście była by wzmianka o tym na stronie to prawdopodobnie gra na czas. Z rozmowy telefonicznej zarzekał się że zawodowo sprzedaje telefony i że zna się na tym sprzęcie. Więc chyba żadne papiery tu nie pomogą tylko zwrot. Mogą być problemy jeśli jest to zakup od osoby prywatnej ?
Dziadu1993 skąd wiesz że telefon nie ma polskiego pochodzenia ?
Posted 17 March 2016 - 23:34
Posted 17 March 2016 - 23:35
Bee3 - tu nie chodzi o zwrot z tytułu odstąpienia od umowy, tylko o naruszenie warunków umowy przez sprzedającego, przez co umowa przestaje obowiązywać. Nie ma znaczenia kto był sprzedającym.
Prawa konsumenta (od których teoretycznie jest rzecznik) obowiązują w stosunkach z przedsiębiorcą, a więc ma znaczenie kto jest sprzedającym.
Przeczytaj uważnie wątek od początku (ze szczególnym zwróceniem uwagi na postawione przeze mnie tezy, które po dłuższej wymianie informacji w tym wątku wydają się być niemal w 100% trafione) , gdzie wskazuję (i wykazuję) że moim zdaniem: formalnie przedmiot był zgodny z opisem.
Oczywiście oceniam formalno-prawny stan sprawy (bez oceny moralnej).
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 17 March 2016 - 23:39
Jak ma wykupione Apple Care to nie jest zarejestrowane (byłoby widać w systemie dłuższą o rok gwarancję), a telefon nie ma polskiego pochodzenia.
Przepraszam Dziadu1993 pomyliły mi się posty. Chodziło mi o to czemu bee3 uważa że telefon nie jest z polski?
Posted 17 March 2016 - 23:48
Jedno wyjaśnienie. Czy telefon jest nowy czy refurb wie tylko i wyłącznie Apple. Na wymianach są zarówno nowe urządzenia jak i odnowione. Na wymianie masz napisane, że dostajesz nowy telefon i dlatego po zmianie prawa idzie nowa gwarancja. Sprzedający nie musiał kłamać, dostał nowy telefon i nowy sprzedaje. Czas trwania gwarancji nie jest wyznacznikiem czy telefon jest nowy czy nie, bo bywają nowe telefony, fabrycznie zafoliowane, które pokazują, po aktywacji, że są po gwarancji. Jeżeli telefon nie jest aktywowany przez jakiś czas, to w systemie aktywuje się automatycznie z estymowaną datą sprzedaży.
Jeżeli akcesoria są oryginalne, telefon działa, nie ma wad i był kupiony za rozsądną cenę, to używać i się cieszyć, że nie jest to składak chiński. Aha jest coś takiego jak rękojmia... zawsze można sprzedawcę pociągnąć do naprawy jak się popsuje.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Posted 17 March 2016 - 23:50
Przepraszam Dziadu1993 pomyliły mi się posty. Chodziło mi o to czemu bee3 uważa że telefon nie jest z polski?
Jeżeli miał wykupione Apple Care to nie mógł być z polskiej dystrybucji (bo w Polsce Apple Care do iPhone-ów nie jest sprzedawane)
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 18 March 2016 - 08:50
Telefon nie ma żadnego Apple Care - może gość ma pudełeczko to niech na maila ci kody prześle albo całe pudełko pocztą - (super sprawa będziesz miał rok gwarancji do 08.2017).
Możesz albo się użerać że sprzedawcą albo sprawdzić ten telefon - jaka dystrybucja - kiedy wymieniony kiedy aktywowany - jak faktycznie wymieniony niedawno PL dystrybucja (rok gwarancji od daty wymiany + apple care czyli 2 lata gwarancji od daty wymiany) + to całkiem udany zakup.
Samo Apple Care jak niezarejestrowane to będziesz mógł odsprzedać za 200-300zł (o ile koleś wie co mówi i faktycznie je ma).
Jeżeli telefon nie jest aktywowany przez jakiś czas, to w systemie aktywuje się automatycznie z estymowaną datą sprzedaży.
Potwierdzam ostatnio kupiłem jakiegoś leżaka iPada Air2 - po aktywacji okazało się że nie ma już gwarancji - dopiero po przesłaniu FV z Orange gwarancja została zaktualizowana.
Posted 18 March 2016 - 11:06
Posted 18 March 2016 - 13:23
Sprawdź ile ma gwarancji: https://checkcoverage.apple.com/pl/pl/
Nie będę zakładał nowego tematu.
Co oznacza informacja:
Zakres napraw i serwisu: może mieć zastosowanie prawo konsumenckie
Ten produkt może kwalifikować się do zwrotu kosztów naprawy określonego w prawie konsumenckim (...)
Iphone 6 w grudniu 2014, kupiony Apple Store. W zasadzie oprócz "księżyca" na aparacie nic się nie dzieje.
Edited by geresz, 18 March 2016 - 13:25.
Posted 18 March 2016 - 15:11
Edited by Małgorzata Maria, 18 March 2016 - 15:12.
Posted 18 March 2016 - 16:05
Nowy=nigdy nie używany i taki to jest telefon. Nie da się stwierdzić, czy jest to refurb czy nie. Tylko Apple to wie i tyle.
Posted 18 March 2016 - 16:10
Posted 18 March 2016 - 16:13
Nowy = taki, którego żadna z części nie była używana wcześniej w innym telefonie.
A skąd masz info, że w telefonie z wymiany od Apple jakakolwiek część była używana wcześniej?
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 18 March 2016 - 16:36
Nowy = taki, którego żadna z części nie była używana wcześniej w innym telefonie. Na litość Boską, kierując się logiką nowy = nie aktywowany zaraz dojdziemy do tego, że sprzedaż chińskich składaków jako "nowych iPhone" też jest ok. Nic nie trzeba sprawdzać, sam sprzedawca potwierdził, że telefon to refurb.
Poproszę o wykładnię, że telefon z wymiany gwarancyjnej, jest telefonem używanym i że coś było w innym telefonie używane. Jeżeli znasz technologię produkcji w fabrykach Apple podziel się, bo co Ci się wydaje a jak jest na prawdę dzieli ogromna przepaść.
Posted 18 March 2016 - 18:23
Nie będę zakładał nowego tematu.
Co oznacza informacja:
Zakres napraw i serwisu: może mieć zastosowanie prawo konsumenckie
Ten produkt może kwalifikować się do zwrotu kosztów naprawy określonego w prawie konsumenckim (...)
Iphone 6 w grudniu 2014, kupiony Apple Store. W zasadzie oprócz "księżyca" na aparacie nic się nie dzieje.
Jakbyś zadał sobie odrobinę trudu i kliknął w link wyjaśniający zawiłości prawa konsumenckiego w UE i w Polsce, to otrzymałbyś wyczerpującą odpowiedź:
http://www.apple.com...utory-warranty/
W skrócie: jeśli telefon kupiłeś w ramach transakcji określanej prawnie jako tzw. "sprzedaż konsumencka" to niezależnie od rocznej gwarancji Apple masz dwuletnią (ustawowo niewyłączalną) rękojmię sprzedawcy i pomimo upływu okresu gwarancji możesz (np. w drugim roku) roszczenia dotyczące ew. wad produktu składać u sprzedawcy.
Bee3 ale sprzedający po prostu na lewo sobie dorabia sprzedażą kombinowanych telefonów ...
Ja takiej wiedzy nie mam (i z bieżącego wątku też coś takiego nie wynika).
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 18 March 2016 - 20:35
Poproszę o wykładnię, że telefon z wymiany gwarancyjnej, jest telefonem używanym i że coś było w innym telefonie używane. Jeżeli znasz technologię produkcji w fabrykach Apple podziel się, bo co Ci się wydaje a jak jest na prawdę dzieli ogromna przepaść.
Apple Certified Refurbished Products are pre-owned Apple products (CZYTAJ: NIE NOWE) that undergo Apple’s stringent refurbishment process prior to being offered for sale. While only some units are returned due to technical issues, all units undergo Apple’s stringent quality refurbishment process.
Each Apple Certified Refurbished Product:
- is fully tested (including full burn-in testing).
- is refurbished with replacement parts for any defective modules (CZYTAJ: CZĘŚCI BEZ DEFEKTÓW NIE SĄ WYMIENIANE) identified in testing.
- is put through a thorough cleaning process and inspection.
- is repackaged (including appropriate manuals, cables, new boxes, and so on).
- includes either the Mac OS originally shipped with the unit or, in some cases, a more recent version.*
- is given a new refurbished part number and serial number.
- is placed into a Final QA inspection prior to being added to sellable refurbished stock.
Refurbishment procedures follow the same basic technical guidelines as Apple’s Finished Goods testing procedures.
Cytat ze strony (uwaga, niespodzianka!) Apple.com. Polecam czasem zajrzeć. Ewentualnie alternatywnie zajrzyj na własny portal: "Odnowione produkty to takie, które zostały z różnych powodów zwrócone przez klientów. Zostały następnie sprawdzone czy nie zawierają usterek i ewentualnie naprawione, a później zapakowane w szare pudła i oferowane klientom w cenie niższej nawet do 25 procent w stosunku do całkowicie nowych produktów. " (http://myapple.pl/po...-apple-store)
Tak na marginesie ktoś Ci powienien powiedzieć, że w swoim udowadnianiu innym niewiedzy stałeś się zwyczajnie chamski. Padło na mnie, trudno. Z mojej strony bez odbioru.
Bee3 - sprawdzałeś komentarze usera na Allegro? To nie jest jedyny telefon, z jakim był problem, było ich wiele. Gość jest handlarzem, ale sprzedaje jako osoba prywatna i w dodatku sprzedaje towar, który wielokrotnie nie jest zgodny z opisem - to wiele mówi.
Edited by Małgorzata Maria, 18 March 2016 - 20:36.
Posted 18 March 2016 - 22:16
Cytat ze strony (uwaga, niespodzianka!) Apple.com. Polecam czasem zajrzeć. Ewentualnie alternatywnie zajrzyj na własny portal: "Odnowione produkty to takie, które zostały z różnych powodów zwrócone przez klientów. Zostały następnie sprawdzone czy nie zawierają usterek i ewentualnie naprawione, a później zapakowane w szare pudła i oferowane klientom w cenie niższej nawet do 25 procent w stosunku do całkowicie nowych produktów. " (http://myapple.pl/po...-apple-store)
Tak na marginesie ktoś Ci powienien powiedzieć, że w swoim udowadnianiu innym niewiedzy stałeś się zwyczajnie chamski. Padło na mnie, trudno. Z mojej strony bez odbioru.
Świetnie, to teraz pokaż dokument, że na wymianie gwarancyjnej dostajesz refurba. Zacytowałaś to, co sprzedaje Apple, ale my nie mówimy o sprzedaży, tylko o wymianie gwarancyjnej. W puli są zarówno NOWE modele jak i rewfurby. Teraz w swej mądrości proszę przekonaj mnie, że autor kupił refurba a nie nowy egzemplarz. Na bank na wymianie będzie napisane że telefon został "wymieniony na nowy". I jak to zripostujesz?
P.S. Co do wycieczek ad personam, to nie będę się zniżał do Twojego poziomu.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users