Wydaje mi się (mogę się mylić, ale taki scenariusz - na podstawie tego co zostało napisane powyżej - wydaje mi się najbardziej prawdopodobny), że zakupiłeś telefon, który został wymieniony na nowy przez autoryzowany serwis. Jeżeli moje przypuszczenie jest prawdziwe to:
dostałeś iPhone: nowy (ew. odnowiony fabrycznie przez Apple, a więc (jak Apple pisze na swoich stronach) równoważny nowemu), zafoliowany (bo wymienione przez Apple telefony mają fabryczne folie, nieaktywowany (bo wymieniony telefon aktywowany nie jest), bez blokady SIM (jak serwisowany egzemplarz nie miał simlock-a to wymienony też będzie bez blokady SIM).
Przypuszczam, że do tego były akcesoria (oryginalne lub podobne do oryginalnych) - takie jak są sprzedawane w kpl. z iPhonami: zasilacz, kabel, słuchawki.
A teraz przeczytajmy opis w aukcji:
"... fabrycznie bez blokady simlock , telefon Nowy , zafoliowany , nie aktywowany , zakupiony w Polskim salonie (fabrycznie bez blokady Sim lock) w zestawie , cały fabryczny komplet ..."
Poza błędami w ortograficznymi i interpunkcyjnymi - trudno (moim zdaniem) wykazać niezgodność z opisem.