Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Poszukuję programu do cięcia setów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzyzak

krzyzak
  • 90 postów
  • SkądZabrze

Napisano 24 grudnia 2007 - 23:25

Witajcie. Jestem fanem (między innymi) muzyki technicznej, na dodatek na tyle niszowej, że interesujące mnie kawałki mogę spotkać w sumie jedynie w setach. Wszystko ładnie pięknie, ale te niestety nie są zbyt poręczne w aucie. Poszukuję więc programu, w którym mogę sobie z setu zrobić "playlistę", tzn: np. od 0.00-3.50 - Artysta- Tytuł 3.50-6.25 - Ktos inny - Inny tytuł (...) na koniec nacisnąć jakiś magiczny przycisk, a programik stworzy mi ileśtam plików w formacie najlepiej mp3, o ustalonych tytułach, i ustalonej wcześniej długości. Zależałoby mi na prostocie używania programu, a przede wszystkim na tym, aby był darmowy... Czy istnieje może takie cudo?

#2 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 24 grudnia 2007 - 23:27

kupić QT pro - darmowego ja niestety nie znam :) może inni coś podsuną ;)

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 01:09

kupić QT pro - darmowego ja niestety nie znam :) może inni coś podsuną ;)

Przecież QT Pro nie rozwiąże sprawy.

Ja osobiście nie znam takiego programu (nie wiem jakimi funkcjami dysponują takie kombajny jak Logic)

#4 krzyzak

krzyzak
  • 90 postów
  • SkądZabrze

Napisano 25 grudnia 2007 - 01:16

przeglądam właśnie możliwości QT pro,i jakoś nie widzę informacji o interesującym mnie ficzerze na stronie apple...
EDIT:
w QT PRO faq wyczytałem coś takiego:
Edit using simple cut, copy and paste functions
więc chyba jednak coś takiego mają... można jednak prosić o jakiś screencast, albo coś innego, obrazkowego- jak to działa?

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 01:21

6, takie rzeczy to tylko w Toast 8.0 i CD Spin Doctor

#6 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 25 grudnia 2007 - 09:53

Hmm... ja bym wziął Audacity i pociął ręcznie. Tam przy wprawnym oku, (uchu?) nie jest to problem.

#7 popoff

popoff
  • 129 postów
  • SkądSyjon

Napisano 25 grudnia 2007 - 10:56

mialem to zaproponowac, ale problem przy wprawnym uchu polega na stracie jakosci przy ponownym kodowaniu do mp3 (zakladam ze sety sa kodowane w mp3)

#8 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 11:00

Hmm... ja bym wziął Audacity i pociął ręcznie.
Tam przy wprawnym oku, (uchu?) nie jest to problem.

audacity dobra sprawa. zreszta kopiowanie z setow walkow mija sie z celem bo nie sa cale.

na koniec nacisnąć jakiś magiczny przycisk, a programik stworzy mi ileśtam plików w formacie najlepiej mp3, o ustalonych tytułach, i ustalonej wcześniej długości.

tu nawet automator nie pomoze..musisz to sam zrobic.

#9 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 13:27

w QT odpalam set -> zaznaczam pierwszy kawałek (tymi takimi dolnymi znacznikami) -> japco + c -> japco ->n - japco +v -> menu -> export i tak dalej. eksport do wave lub aiff, dodajesz do playlisty w itunes -> robisz convert do ACC i już :) dodajesz nazwy i masz całość :) mi o to chodziło, wiem, ze dużo roboty. dlatego mowiłem, że inni znają pewnie inne rozwiązania ;)

#10 krzyzak

krzyzak
  • 90 postów
  • SkądZabrze

Napisano 25 grudnia 2007 - 13:29

Hmm... ja bym wziął Audacity i pociął ręcznie.
Tam przy wprawnym oku, (uchu?) nie jest to problem.

Audacity właśnie znam, i wiem, że nie jest to najprostsza na świecie robota :) Ale w ostateczności, będzie trzeba użyć tego...

zreszta kopiowanie z setow walkow mija sie z celem bo nie sa cale.

Co z tego, że nie są całe? Załóżmy, że podoba mi się w secie jakiś kawałek, który jest np. w 40 minucie... chciałoby Ci się na radiu przewijać do tego momentu? mi nie bardzo, wolałbym, żeby to było pocięte jako kolejne piosenki :)

#11 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 28 grudnia 2007 - 17:56

Na Maku to nie wiem, jeszcze do tego nie doszedłem, ale problem ten można rozwiązać po przez cue sheet. Trzeba by to ręcznie napisać ale potem program potnie i potaguje automatycznie według informaci w pliku .cue. Musi być coś takiego na Maka.

#12 krzyzak

krzyzak
  • 90 postów
  • SkądZabrze

Napisano 02 stycznia 2008 - 21:23

tia, znam pliki .cue, ale w sumię, to tylko pod linuxem w amaroku je mogę wykorzystać (a faktycznie, mogłyby one idealnie posłużyć jako źródło danych) - niestety, programista aplikacji ze mnie marny(zajmuję się webdeveloperką :) ) więc sobie nie poradzę... Znasz może jakiś program pod inny system (najlepiej linux, windows w ostateczności również przyjmę:P )który potrafi ciąć empetrójki przy pomocy plików .cue ?

#13 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 stycznia 2008 - 18:11

na windows to moze misicutter.

#14 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 07 stycznia 2008 - 18:35

Niezaprzeczalnym hitem na Windowsa jest program AUDACITY;)

#15 popoff

popoff
  • 129 postów
  • SkądSyjon

Napisano 07 stycznia 2008 - 21:01

bheh Bushman:
AUDACITY jest rowniez niezaprzeczalnym hitem MacOSa
http://audacity.sourceforge.net

#16 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 07 stycznia 2008 - 22:58