Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

W jaki sposób dostać się do Windows Bootcamp po reinstalacji OS X?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Łukasz Duchewicz

Łukasz Duchewicz
  • 17 postów

Napisano 10 marca 2016 - 23:13

Nie wiem co było nie jasne w poprzedniej nazwie tematu,ale zmienić jej nie mogłem więc zakładam jeszcze raz temat o tym samym a więc:

Przypadkiem usunąłem partycję z OS X  z poziomu windowsa.

Wszedłem więc w tryb recorvery i zainstalowałem OS X na tej partycji raz jeszcze,nie dotykając partycji z windowsem (na której mam ważne dane i nie chciałbym jej naruszać). Problem jest taki że partycja z Windowsem się nie bootuje - domyślam się że z bootloadera usunęła się informacja dotycząca zainstalowanego windowsa.

Da radę jakoś to zrobić aby nie usuwać tej partycji z windą i móc ją jakoś włączyć tak abym miał dostęp do systemu microsoftu ?

Mac mini late 2012,El Capitan. Windows na bootcampie to 10. Jeśli potrzeba więcej danych do dopiszę

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 11 marca 2016 - 08:09

Zobacz to: http://refit.sourceforge.net

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#3 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 marca 2016 - 09:54

A jaki to Windows? Można spróbować uruchomić komputer z płyty instalacyjnej Windowsa i włączyć naprawę systemu, powinien znaleźć partycję z systemem i naprawić.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 Łukasz Duchewicz

Łukasz Duchewicz
  • 17 postów

Napisano 11 marca 2016 - 16:23

win 10, nie posiadam napędu CD/DVD. Wcześniej instalowałem windowsa za pomocą dysku zewnętrznego,próbowałem włączyć instalator aby włączyć naprawę systemu ale niestety nie pomogło. rEFIt też niestety nie pomógł.

Wydaje mi się że w terminalu muszę ustawić partycję z bootcampem jako bootującą ponieważ dziś  gdy udało mi się odpalić tę partycję zamieniając dyski startowe w preferencjach systemu wyskakiwał komunikat:

"no bootable device insert boot disk and press any key"

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 marca 2016 - 16:24

Co dokładnie się działo kiedy uruchomiłeś naprawę w instalatorze windows? 

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 Łukasz Duchewicz

Łukasz Duchewicz
  • 17 postów

Napisano 11 marca 2016 - 17:10

przechodzi przez naprawę po czym wyskakuje błąd że nie może dokończyć próby naprawy systemu.

Podczas gdy próbuję poprzez instalator cofnąć system do stanu początkującego zachowując pliki wyskakuje komunikat "Dysk, na którym został zainstalowany system Windows, jest zablokowany"

#7 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marca 2016 - 20:18

Wymontować dysk. Podłączyć do innego kompa. Uruchomić jakiegoś linuxa i może uda się dostać do partycji z Windowsem.

#8 Łukasz Duchewicz

Łukasz Duchewicz
  • 17 postów

Napisano 11 marca 2016 - 21:18

Wymontować dysk. Podłączyć do innego kompa. Uruchomić jakiegoś linuxa i może uda się dostać do partycji z Windowsem.

Rzecz w tym że muszę dostać się do samego systemu,mam zaszyfrowane pliki a klucz prywatny właśnie w aplikacji na windowsie stąd też potrzebuję dostać się bezpośrednio do systemu,gdybym potrzebował tylko kilku katalogów/plików mógłbym to zrobić bezpośrednio w OS X. 

Aktualnie opracowuję metodę która mam nadzieję mi pomoże,jednak jako że wszystko robię w pracy, są rzeczy "ważniejsze" stąd moje opóźnienie w działaniu ;x

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych