Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zakichany airport express i laczenie z netem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 bigman

bigman
  • 44 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 19:30

jest siec, neostrada dzielona przez PC, z karty sieciowej kabel do airport express... do tego powerbook.... format PC i ustawianie na nowo netu... i teraz wszystko jest, po bojach uzyskalem siec wifi ale teraz raz siec jest raz nie ma... wlaczam oba kompy a ten kawalek %^%^*%$@#$@#$@ miga caly czas na pomaranczowo... raz ustanawia polaczenie a raz nie... czy to wymaga jakiejs kolejnosci wlaczania kompow czy co???

#2 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 19:37

Jednno pytanie i kilka propozycji: Czy czasem nie jest tak ze dwa kopmputery mają to samo IP? Napisz cos wiecej o konfiguracji i moze jakies screenshoty zamiesc. Brakuje danych w rownaniu :)

#3 bigman

bigman
  • 44 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 19:40

no dziwne ze raz dziala raz nie... a ja w konfigu szczegolnie na aplu to kiepsko... maja taka sama grupe robocza... to powinno starczyc,,,

#4 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 19:46

no dziwne ze raz dziala raz nie... a ja w konfigu szczegolnie na aplu to kiepsko... maja taka sama grupe robocza... to powinno starczyc,,,

grupa robocza to zupelnie inna warstwa ( lepiej nie mow glosno o niej bo sie nieprzychylne glosy odezwa:)

A tak na serio to jak ustawiles IP komputerow?
Wiesz cos o tym czy raczej "czarna magia"?

#5 bigman

bigman
  • 44 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 19:57

wogole nie ustawilem. Wedle instrukcji krismistrza zkonfigurowalem dzielenie lacza - neostrady - za pomoca PC... i tyle... i dzialalo.. raz kurna dziala raz nie... nie konfigurowalem IP... jak to moge zrobic???? gdzie sprawdzic... aha raczej wiec czarna magia... ;)

#6 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 20:01

Czy jakos konfigurowales airporta? Tak mozesz ip skonfigurowac ale lepiej najpierw poczytaj co to te AjPi sa (IP ) :) System Preferences/Network/Airport/ Configure

#7 bigman

bigman
  • 44 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 20:23

wiem co to jes IP - powiedz mi czy ma byc takie samo jak w polaczeniu na PC ktore dzieli lacze???

#8 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 20:28

W sieci nie moze byc dwóch urządzeń o tym samym ip zatem odpowiedz brzmi NIE

Tylko niestety nie wiem o co pytasz.

Czy o IP AP? - AirPorta ( tak obstawiam )
Czy o komputery połączone przez WIFI.

#9 bigman

bigman
  • 44 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 20:29

wiec... stworzylem na pc jeszcze raz za pomoca kreatora tworzenia malej sieci siec.... i cholibka dziala... dlaczego wiec ma klopoty z pamiecia???

#10 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 20:41

z jaka pamięcią ??? Czyli działa już wszystko dobrze?

#11 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 06 lutego 2006 - 21:03

nic nie ustawiaj w pc tylko w macu w ustawieniach air porta wez na reczne ustawienia i zrob wszystkie cyferki takie same jak w pc w ustawieniach tylko nr ip zmnien o jeden wiekszy. u mnie to dziala i jest wszystko git. net smiga na 2 pc i 2 ibookach. a lamka w air porcie i tak mi miga na pomaranczowo mimo ze net normalnie caly czas dziala.

#12 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 21:07

Ogólnie warto przedstawiać problem używając małych i WIELKICH liter, kropek, przecinków i innych narzędzi językowych ułatwiających zrozumienie autora.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych