Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail MacBook czy muszę pobierać całe maile na dysk ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 uromil

uromil
  • 27 postów

Napisano 02 marca 2016 - 19:55

Witam mój problem jest następujący, na serwerze pocztowym (sluzbowym) mam ok 22 GB maili, na MacBooku w aplikacji Mail podałem dane logowania, stworzyłem profil i komputer pobrał cała pocztę na dysk, sadziłem, ze pobierze tylko nagłówki jednak cała poczta znajduje sie teraz na moim Macu ... Czy można gdzieś w ustawieniach sprawić by pobierał tylko nagłówki ?! Podobny problem ze zdjęciami, po zalogowaniu AppleId Mac pobrał z iCloud wszystkie zdjęcia z iPhone na dysk ... Czy można to jakoś ustawić tak żeby całe zdjęcia były w chmurze a na dysku ich dużo mniejsze kopie ?!

#2 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 marca 2016 - 20:13

Nie wiem jak w protokole POP3 ale jeśli ustawisz IMAP to można pobrać same nagłówki.

Mac mini i7   -   Mac mini i5   -   MacBook Air 13"   -   Apple Watch 3 Nike (42 mm + 38 mm)

iPhone 7 Plus   -   iPhone 6S   -  iPhone SE   -   iPad Air   -   iPod 5 Video   -   iPod Shuffle   -   Qnap TS-453Be

#3 uromil

uromil
  • 27 postów

Napisano 02 marca 2016 - 20:17

Ale jak i gdzie to ustawić ?

#4 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 02 marca 2016 - 21:40

Podczas ustawień konta mailowego, podajesz adres email i hasło, dajesz zaloguj. Jak wszystko będzie ok doda Ci się konto imap, jak nie to w kolejnym oknie będziesz miał ustawienia i tam wypełnienie tego co potrzebne będzie bardzo proste. 

A zapomniałem, aby sprawdzić czy jest imap wchodzi w Mail -> Konta z listy wybierasz to interesujące i masz na dole po prawej Zaawansowanie, klikasz, Jak masz imap to zwróci coś takiego dla hosta (ja mam np. pocztę na outlook.com) imap-mail.outlook.com, jak będzie pop3 to. np. pop3.wp.pl dla poczty wp.

Użytkownik torik edytował ten post 02 marca 2016 - 21:43

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#5 uromil

uromil
  • 27 postów

Napisano 02 marca 2016 - 22:32

Sprawdziłem mam IMAP, ale itak pobiera całe maile na dysk, jak to teraz zmienić ?

#6 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 03 marca 2016 - 01:16

Sprawdziłem mam IMAP, ale itak pobiera całe maile na dysk, jak to teraz zmienić ?

Ja tam nie wiem o czym koledzy wyżej ci pisali, ale aplowski program Mail zawsze pobiera całe maile na dysk - nie potrafi pobierać tylko nagłówków i nigdzie tego nie ustawisz. Jeśli chcesz przyoszczędzic miejsce to użyj innego programu do poczty.

• uromil lubi to

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#7 uromil

uromil
  • 27 postów

Napisano 03 marca 2016 - 06:05

A czy thunderbird pod iOS X jest stabilny, do tej pory uzywałem go z powodzeniem na laptopie z Windows ...?

#8 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 03 marca 2016 - 07:55

A czy thunderbird pod iOS X jest stabilny, do tej pory uzywałem go z powodzeniem na laptopie z Windows ...?

Działa spoko. Tylko z tego co pamiętam przy niektórych kontach lepiej nie używać tego kreatora co wyskakuje na początku tylko ręcznie dodawać konta mailowe. 

Nie czytam prywatnych wiadomości.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych