Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27” zatrzymał się po pierwszym restarcie w trakcie aktualizacji systemu do El Capitan i nie rusza dalej (nie pomagają również próby czystych instalacji) [screeny verbose]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 wzdrygiwacz

wzdrygiwacz
  • 4 postów
  • SkądJarosław

Napisano 01 marca 2016 - 03:26

Witam,

Sprowadził mnie tutaj problem, z którym zmagam się od tygodnia. Przekopałem Internet na tyle ile potrafiłem. Nic nie pomogło.

Jestem tutaj nowy, aczkolwiek mam nadzieję, że mimo tego zapoznacie się z moim problemem. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

Sprawa dotyczy: iMac A1312 / EMC 2309 (27-calowy, koniec 2009 r.)

imac_spec.png

Pełna specyfikacja:
http://www.everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-2-duo-3.06-27-inch-aluminum-late-2009-specs.html

//

iMac miał zainstalowany 10.6.8 (Snow Leopard), służył mi dobrze jako komputer do produkcji muzyki, w związku z tym nie robiłem praktycznie żadnych aktualizacji. Nowości nie potrzebowałem. Dawno temu zrobiłem chyba tylko jedną małą aktualizację - właśnie do 10.6.8.

Aktualizację do nowszego systemu wymusiło na mnie nowe oprogramowanie muzyczne, którego potrzebuję do pracy - Ableton Live 9.5 (które z 10.6.8 nie współpracuje).

Do sedna:
Z poziomu otwartego systemu 10.6.8 zacząłem instalować aktualizację do El Capitan’a (wcześniej instalka była pobrana z AppStore do folderu Programy).
Komputer się zresetował i zaczął uruchamiać proces, który jest chyba sprawdzaniem przygotowaniem do uruchomienia instalatora. I na tym etapie zatrzymał się. Dalej nazywam to "powtarzającym się schematem", ponieważ przy każdej kolejnej próbie instalacji wygląda to tak samo - nawet na czystych dyskach (o tym więcej poniżej).

POWTARZAJĄCY SIĘ SCHEMAT (wspólna cecha przy każdej próbie instalacji):

imac_pasek_01.png imac_pasek_02.png

Najpierw pasek postępu biegnie dość szybko. W około 2 minuty dochodzi do połowy. Następnie bardzo zwalnia.

Po około 15 minutach dysk twardy wyłącza się / przechodzi w stan uśpienia. (Przy kolejnych próbach próbowałem podłączać inne dyski, one też przy każdej takiej próbie zachowują się tak samo).

imac_pasek_03.png

Zanim pasek postępu dojdzie do końca upływa kilkadziesiąt minut i w tym miejscu będzie chyba stał bez końca. Raz zostawiłem go na tym etapie na 10 godzin i po tym czasie nic się nie zmieniło.

Taki schemat powtarza się za każdym razem - również przy wielu próbach czystej instalacji systemu - również na innych dyskach, niezależnie od rodzaju dysku startowego (Yosemite / El Capitan).

PRÓBY CZYSTYCH INSTALACJI

Po kilku próbach ponownego uruchomienia iMac’a stwierdziłem, że instalowanie nowego El Capitana na dość stary 10.6.8 było przegięciem. W związku z tym podjąłem próby czystych instalacji.

iMac nie odpalając instalatora nie dał mi możliwości wejścia do Narzędzi OSX, aby np. sformatować dysk.
Tryb TARGET DISK MODE przez FIRE WIRE po podłączeniu do Macbooka Pro nie działał.

W związku z tym kupiłem zasilaną obudową do dysku 3,5 cala SATA, wykręciłem dysk iMac’a i podłączyłem go w obudowie pod Macbooka Pro. Przeniosłem sobie resztę danych, a następnie pod tym Macbook’iem w narzędziu dyskowym wymazałem dysk wybierając format OSX Extended (kronikowany). Miałem więc przygotowany czysty dysk. Wkręciłem i podłączyłem do do iMac’a.

Na Macbook’u przy pomocy DiskMakera X 5 i instalki El Capitana pobranej z AppStore przygotowałem boot disk instalacyjny (dodam, że nie jeden aby wyeliminować to ze problemem mógłby być dysk instalacyjny, później zrobiłem też boot disk Yosemite).

Niestety, każda z dziesiątek dotychczas wykonanych prób instalacji kończy się tak samo jak w przypadku tej nieudanej pierwszej aktualizacji systemu. Schemat powtarza się.

Przy uruchamianiu iMac’a z ALT-em prawidłowo są wyświetlane dyski startowe/instalacyjne (na poniższym zdjęciu akurat podłączyłem kilka na raz):

bootdiscs.png

Dodam jeszcze, że przy żadnej z prób instalacji nie doszło do uruchomienia takich etapów jakie są widoczne na tych przykładowych zdjęciach (które zrobiłem podczas instalacji systemu na innych komputerach, również przy użyciu 3.5 calowego dysku z iMac):

install_01.pnginstall_02.png

W trakcie tej pierwszej nie udanej próby aktualizacji systemu:
- wszystkie niepotrzebne urządzenia były odłączone
- iMac nie był fizycznie dotykany, ani rozkręcany, nie zabrakło prądu.
- ani razu też nie pojawił się ekran tego typu (przykład z netu):

chiny.png

Moje wnioski są takie, że ten problem:
- nie dotyczy dysków twardych, ponieważ w międzyczasie tych samych dysków (w ramach sprawdzenia) używałem z powodzeniem do zainstalowania systemu El Capitan lub Yosemite na czystych dyskach w Macbooku Pro.
- nie dotyczy instalacyjnych pendrive'ów ponieważ w międzyczasie tych samych pendrive stworzonych DiskMakerem X 5 w ramach sprawdzenia używałem z powodzeniem do zainstalowania systemów Yosemite lub El Capitan na Macbooku Pro.

Robiłem też:
- Reset PRAM / NVRAM (kilka razy)
- Reset SMC (kilka razy)
- Przecieranie styków Pamięci RAM
- Próbowałem przełożyć dysk z zainstalowanym systemem El Capitan z Macbooka Pro, do iMac’a jednak efekt jest taki sam (to może niekonwencjonalne rozwiązanie, ale skłoniło mnie do tego doświaczenia, że sprawdziłem wcześniej że dysk z systemem El Capitan zainstalowanym na Macbooku Pro 2010 roku uruchamia się bez problemu na Macbooku Pro starszej generacji z 2008 roku)

- Podłączanie głównego dysku z iMac’a przy pomocy zasilanej obudowy do dysku 3,5 cala przez port USB (aby wykluczyć ewentualny problem z taśmą do dysku wewnątrz iMac)

- Próbowałem też podłączać dyski w innych formatach niż OSX Extended (kronikowany).

POWTARZAJĄCY SIĘ SCHEMAT w VERBOSE MODE wygląda tak (zachowana kolejność):

http://www.creamdj.com/db/imac_verbose_01.JPG
http://www.creamdj.com/db/imac_verbose_02.JPG
http://www.creamdj.com/db/imac_verbose_03.JPG
http://www.creamdj.com/db/imac_verbose_04.JPG

POWTARZAJĄCY SIĘ SCHEMAT w SAFE MODE wygląda tak:

http://www.creamdj.com/db/imac_safemode.JPG

W VERBOSE MODE w oczy rzucają mi się te błędy (ale jest ich tam więcej):
- „BootCacheControl: Unable to open /var/db/BootCache.playlist: 2 No such file or directory
- „fInterfaceSnapshots is missing

Jednak nie znam się na tym na tyle, aby coś z tym zrobić.

Nie rozumiem dlaczego nadal jest problem z odpaleniem „BootCache” skoro dyski na których chcę zainstalować system na czystko były prawidłowo sformatowane, a boot dyski instalacyne stworzone w DiskMakerze X 5 z powodzeniem instalują systemy na innych komputerach. Czy Boot Cache jest przechowywany w jakiejś innej pamięci wirtualnej o której nie mam pojęcia?

Czy to jest jakaś usterka hardware? Jeśli tak to czemu wystąpiła akurat w trakcie aktualizacji systemu? :)
Czy instalator systemu ingeruje w jakiś firmware komputera?
A może chodzi o EFI?

Z góry dziękuję za poświęcony czas i każdą pomoc, a skuteczną pomoc na pewno wynagrodzę.

Załączone pliki

#2 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 01 marca 2016 - 09:18

Ostatnie to nie jest safe mode tylko Single User Mode. Masz tam problem z obsługą wifi. Być może to jest trop.

Safe Mode – uruchamiasz z wciśniętym shiftem. Uruchamia wtedy system z minimalną ilością sterowników. Spróbuj.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 marca 2016 - 10:10

Zainstaluj na dysku iMaca (jeżeli nie masz takiej opcji to na innym dysku np USB) OS X korzystając z innego komputera. Wtedy zaktualizuj oprogramowanie i zamontuj dysk ponownie w iMac'u (ewentualnie uruchom z USB), zobaczysz jaki będzie efekt. Być może obecnie dostępna wersja instalatora ma problem z obsługą akurat posiadanego przez Ciebie komputera, można to zweryfikować na infolinii apple.

Aby sprawdzić sprzęt proponował być zrobić prosty test, uruchom komputer z nośnika Live jakiejś dystrybucji linuxa np Ubuntu, czy Linux Mint. Jeżeli wszystko się uruchomi i będzie działać poprawnie to problem wydaje się być z oprogramowaniem.

Ewentualnie jeżeli masz możliwość zdobycia wersji instalacyjnej jakiegoś pośredniego systemu pomiędzy 10.6 a 10.11, np 10.9. Spróbować zainstalować, zaktualizować wszystko (może jakieś oprogramowanie sprzętowe było niedostępne dla 10.6) i zobaczyć zachowanie systemu, jeżeli będzie OK za kilka dni próbować podnieść system do najnowszego.

W mojej opinii jeżeli komputer działał poprawnie przed próbą podniesienia wersji systemu to pewnie działa nadal, tylko jest jakiś błąd w obecnie dostępnej wersji instalacyjnej OS X El Capitan.

#4 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 01 marca 2016 - 10:33

Postaw mavericsa na pednrive za pomocą TERMINALA nie za pomocą tego oprogramowania.

Tu masz instrukcje:

http://www.makoweabc...rostsza-wersja/

Sam maiłem problemy z tym program do robienia bootowalnych, przez terminal zawsze działa.

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marca 2016 - 10:46

Można zrobić tak jak napisał seb235 czyli podłączyć dysk w kieszeni przez USB do MacBooka i normalnie z poziomu jego działającego systemu włączyć instalację OS X, a jako miejsce docelowe wskazać ten dysk pod USB. Po instalacji włożyć dysk do iMaca i spróbować uruchomić.

W pierwszej kolejności po podłączeniu dysku do MacBooka trzeba też sprawdzić SMART tego dysku z iMaca, bo możliwe, że on już jest zepsuty, a wtedy właśnie takie cuda się dzieją.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 wzdrygiwacz

wzdrygiwacz
  • 4 postów
  • SkądJarosław

Napisano 01 marca 2016 - 21:04

Ostatnie to nie jest safe mode tylko Single User Mode. Masz tam problem z obsługą wifi. Być może to jest trop.

Safe Mode – uruchamiasz z wciśniętym shiftem. Uruchamia wtedy system z minimalną ilością sterowników. Spróbuj.

Dziękuję. Racja.

Natomiast uruchamianie z shiftem nie pomogło. Kilka prób.

Postaw mavericsa na pednrive za pomocą TERMINALA nie za pomocą tego oprogramowania.

Tu masz instrukcje:

http://www.makoweabc.pl/2013/10/jak-stworzyc-instalacyjny-pendrive-z-os-x-10-9-mavericks-druga-prostsza-wersja/

Sam maiłem problemy z tym program do robienia bootowalnych, przez terminal zawsze działa.

Dziękuję. Na razie nie mam dostępu do Maverisks'a. Przepytam znajomych bo sam nie mam instalki, ale to chyba problem leży gdzieś głębiej bo nawet Linux nie chce się instalować.

Zainstaluj na dysku iMaca (jeżeli nie masz takiej opcji to na innym dysku np USB) OS X korzystając z innego komputera. Wtedy zaktualizuj oprogramowanie i zamontuj dysk ponownie w iMac'u (ewentualnie uruchom z USB), zobaczysz jaki będzie efekt. Być może obecnie dostępna wersja instalatora ma problem z obsługą akurat posiadanego przez Ciebie komputera, można to zweryfikować na infolinii apple.

Aby sprawdzić sprzęt proponował być zrobić prosty test, uruchom komputer z nośnika Live jakiejś dystrybucji linuxa np Ubuntu, czy Linux Mint. Jeżeli wszystko się uruchomi i będzie działać poprawnie to problem wydaje się być z oprogramowaniem.

Ewentualnie jeżeli masz możliwość zdobycia wersji instalacyjnej jakiegoś pośredniego systemu pomiędzy 10.6 a 10.11, np 10.9. Spróbować zainstalować, zaktualizować wszystko (może jakieś oprogramowanie sprzętowe było niedostępne dla 10.6) i zobaczyć zachowanie systemu, jeżeli będzie OK za kilka dni próbować podnieść system do najnowszego.

W mojej opinii jeżeli komputer działał poprawnie przed próbą podniesienia wersji systemu to pewnie działa nadal, tylko jest jakiś błąd w obecnie dostępnej wersji instalacyjnej OS X El Capitan.

Dziękuję. Pobrałem Ubuntu. Zrobiłem live nośnik na pendrive. Oto efekty po odpaleniu:

linux01.png

Wybrałem 1) Boot Linux from ISO file:

linux02.png

I ponownie wybieram 1) Custom Linux - i pojawia się problem z: kernel patch /path/to/kernel

linux03.png

Po chwili mimo tych błędów uruchamia się:

linux04.png

Oczywistym wyborem jest "Install Ubuntu" jednak zarówno tej możliwości jak i 3 pozostałych (później sprawdzonych) możliwości pojawia się czarny ekran, a po chwili gaśnie całkiem (wyłącza się podświetlanie ekranu). I to jest koniec raczej koniec, bo nic się nie zmienia po dłuższej chwili.

linux05.png

Instalować Ubuntu próbowałem kilka razy. Na poczatku w iMacu był podłączony dysk z OSX Extended (kronikowany). Dlatego pomyślałem, że to może być przyczyna. Sformatowałem dysk na FAT. Nie pomogło. Nadal wyświetla się problem z: kernel patch /path/to/kernel

////

Można wrócić do pierwszego etapu i wybrać: 2) Modify Linux kernel boot options (advanced!)

I wtedy pojawia się więcej możliwości, ale nie mam o tym pojęcia, więc nie wiem co zrobić.

I nie wiem czy to mi jeszcze bardziej nie zablokuje drogi do instalacji jakiegokolwiek OSX.

linux06.png

Można zrobić tak jak napisał seb235 czyli podłączyć dysk w kieszeni przez USB do MacBooka i normalnie z poziomu jego działającego systemu włączyć instalację OS X, a jako miejsce docelowe wskazać ten dysk pod USB. Po instalacji włożyć dysk do iMaca i spróbować uruchomić.

W pierwszej kolejności po podłączeniu dysku do MacBooka trzeba też sprawdzić SMART tego dysku z iMaca, bo możliwe, że on już jest zepsuty, a wtedy właśnie takie cuda się dzieją.

Dziękuję.

Jeśli chodzi o sprawdzanie SMART oraz odpalanie w iMac'u dysku z systemem operacyjnym zainstalowanym na Macbooku Pro:

iMac'a usiłuje odpalić przy pomocy 3 różnych dysków twardych - każdego używam oddzielnie. Nie miałem z nimi żadnych problemów.

1 DYSK TWARDY - 3.5 cala - 1 TB - Oryginalny dysk z problematycznego iMac'a 27

Jest wymazany i sformatowany. W tym momencie bez zainstalowanego systemu. Wcześniej był na nim El Capitan prawidłowo zinstalowany na Macbooku, ale też nie odpalał się na problematycznym iMac'u.

Po podłączeniu do Macbooka Pro przez zasilaną kieszeń USB Narzędzie dyskowe na tym Macbooku pokazuje dla tego dysku: "Status S.M.A.R.T.: Nieobsługiwane”

Ale to pewnie z powodu podłączenia za pośrednictwem USB.

Ze względu na to, że jest to dysk 3.5 cala to nie dam rady go podłączyć taśmą do dysku z Macbooka bo raczej zasilanie nie ogarnie, a taśma z Macbooka, jest tak skonstruowana (złączona z zasilaniem), ze zewnętrznego zasilania nie da się podłączyć.

Myślę więc, że gdy podłączam ten dysk do iMaca taśmą to gdybym uruchomił na nim system to pokazałby mi: "Status S.M.A.R.T.: Zweryfikowany”. Więc raczej jest w porządku, a gdyby nie to problem z nim eliminują próby na dwóch kolejnych dyskach.

2 DYSK TWARDY - 2.5 cala - 320 GB - Standardowy dysk z Macbooka Pro (z którego teraz do Was odpisuję).

W Macbooku Pro jest podłączony taśmą SATA. Ma zainstalowany system El Capitan. Narzędzie dyskowe na tym Macbooku pokazuje dla tego dysku: "Status S.M.A.R.T.: Zweryfikowany”

W związku z tym, że na dysku jest zainstalowany system OS X El Capitan to podłączyłem go główną taśmą SATA do iMac 27. Efekt taki sam jak za każdym razem - opisałem to w moim pierwszym poście jako "POWTARZAJĄCY SIĘ SCHEMAT"

3 DYSK TWARDY - 2.5 cala - 200 GB - Dodatkowy dysk z zainstalowanym El Capitanem przy użyciu Macbooka Pro (wedle Waszych wskazówek).

Po podłączeniu do Macbooka Pro przez zasilaną kieszeń USB Narzędzie dyskowe na tym Macbooku pokazuje dla tego dysku: "Status S.M.A.R.T.: Nieobsługiwane”

Ten dysk ma zainstalowany system El Capitan przy pomocy Macbooka. Tak więc, mogę po podłączyć taśmą SATA jako dysk główny na tym Macbooku. I po uruchomieniu systemu narzędzie dyskowe na tym Macbooku pokazuje dla tego dysku: "Status S.M.A.R.T.: Zweryfikowany”. Więc chyba wszystko z tym dyskiem jest okej.

W związku z tym, że na dysku jest zainstalowany system OS X El Capitan to podłączyłem go główną taśmą SATA do iMac 27. Efekt taki sam jak opisany w moim pierwszym poście "POWTARZAJĄCY SIĘ SCHEMAT"

Dla tego systemu na 3 dysku zrobiłem zdjęcia z Verbose Mode [widoczne też w miniaturach na dole] (miedzy 3 a 4 zdjęciem brakuje dosłownie kilka linijek, gdyż za szybko znikają, nie jestem w stanie ich uchwycić aparatem z ajfona):

http://www.creamdj.com/db/verbose_dysk_z_systemem_zainstalowanym_na_macbookpro_01.JPG

http://www.creamdj.com/db/verbose_dysk_z_systemem_zainstalowanym_na_macbookpro_02.JPG

http://www.creamdj.com/db/verbose_dysk_z_systemem_zainstalowanym_na_macbookpro_03.JPG

http://www.creamdj.com/db/verbose_dysk_z_systemem_zainstalowanym_na_macbookpro_04.JPG

Dodam jeszcze, że ten 3 DYSK po uruchomieniu w innym, drugim Macbooku Pro (starszej generacji) odpala normalnie system El Capitan, (który był zainstalowany w nowszym Macbooku Pro).

Załączone pliki

#7 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 01 marca 2016 - 23:01

Masz gdzieś dostępny komputer z windowsem? Jeśli tak, podpinaj do niego dysk (na USB) i sprawdzaj programem CrystalDiskInfo.

Ale myślę że na próbach 3 dysków temat wyczerpałeś. 

Nie wiem jak Wam, ale mi to wygląda na problem z kontrolerem sata, wywala błędy o braku plików (?) i błędu zapisu/odczytu.

Stwórz pendrive z systemem (terminalem) i spróbuj zbootować. 

Użytkownik Murgal edytował ten post 01 marca 2016 - 23:04

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#8 wzdrygiwacz

wzdrygiwacz
  • 4 postów
  • SkądJarosław

Napisano 02 marca 2016 - 04:02

Dzięki. Na razie na windows'ie nie ogarnę tego.

Też myślę, że dziesiątki prób na różnych dyskach w różnych konfiguracjach wykluczają ewentualny problem dysków twardych - samych w sobie. Efekt za każdym razem jest taki sam.

Dzisiaj znalazłem jeszcze płytę z systemem 10.6.1, który dostałem w zestawie razem z tym iMac.

Też nie rusza dalej. Nie ma paska postępu, ale jest kółko kręcące się chyba w nieskończoność.

Poniżej wstawiam zdjęcie z verbose mode z próby instalowania 10.6.1 - tego systemu, który dostałem przy zakupie iMac 27 (kod jest tutaj dużo krótszy):

http://www.creamdj.com/db/osx_10_6_1.JPG

Nadal jest w verbose mode widzę problem z załadowaniem: /var/db/BootCache.playlist: Read-Only file system

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Skąd jest czerpany ten BootCache i gdzie docelowo jest ładowany? Gdzie on powinien być, aby działał prawidłowo?

Gdzie jest jego źródło?

czy źródłem jest BIOS? Chip EFI? Firmware iMac'a?

Czy to jest jakiś wirtualny dysk? RAM disk?

Czy może to oznaczać awarię pamięci? W iMac mam 2 kości po 2GB, czyściłem styki, uruchamiałem je pojedynczo. Bez zmian.

Tutaj chcę jeszcze zaznaczyć, że:

Dotychczas próbowałem instalować / używać boot-owalnych dysków systemów Linux Ubuntu (w poprzednim poście napisałem o tym więcej), OSX Snow Leopard, OSX Yosemite, OSX El Capitan. Sprawdzę jeszcze Mavericks bo już jest w drodze, ale to raczej nic nie zmieni. Przy tylu wykonanych próbach wykluczam raczej to, że wszystkie instalki były uszkodzone. Były to oryginalne dyski instalacyjne z płyt DVD, bootowalne pendrajwy, a także dyski twarde z prawidłowo zainstalowanymi systemami OSX na innym komputerze - Macbooku. Jeśli z nich miałby być czerpany ten BootCache to przy tylu próbach, z tylu różnych źródeł chyba by się już udało.

2. Czy przy aktualizacji lub instalacji systemu OS X instalator mógł ingerować w jakieś dane / nadpisywać / uaktualniać / nadpisywać jakieś dane w chipie EFI, firmware iMac'a, BIOS-ie?

3. Kolega Murgal zasugerował, że może to być awaria kontrolera SATA - czy w takim razie oznaczałoby to konieczność wymiany całej płyty głównej?

A może samych kabli związanych z SATA? Chociaż z drugiej strony czy awarii kontrolera SATA nie wyklucza to, że... gdy odłączę całkiem główną taśmę od dysku SATA, a ten sam dysk lub inny (z zainstalowanym systemem na innym komputerze lub czysty bez systemu) podłączam przez USB do tego iMac'a efekt jest taki sam? Ciągle bez zmian.

5. Jaki inny podzespół może stwarzać ten problem?

5. Czy w ten problem może być zamieszana BATERIA 3V - CR2032, która jest na płycie głównej? Czy podejrzewanie jej o to jest w jakikolwiek sposób uzasadnione?

Załączone pliki

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 02 marca 2016 - 08:46

Jeżeli wszystko wykonujesz poprawnie, to pozostaje serwis. A tutaj nadzieja na tanią i opłacalną naprawę jest bardzo mała. 

W iMaku nie ma nic w rodzaju BIOSu znanego z PC, gdzie można wejść i próbować coś zrobić. BootCache jest na dysku komputera, także podmiana dysku na inny, czy dysku z innym systemem problem by rozwiązała. 

Kontroler SATA jest integralną częścią płyty głównej, prawdopodobnie chipsetu także wątpliwe aby to naprawić bez jej wymiany.

Użytkownik seb235 edytował ten post 02 marca 2016 - 08:52

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 marca 2016 - 09:34

SMART dysku sprawdza się w korzystając z odpowiedniego oprogramowania, bo w Narzędziu Dyskowym nawet padnięty dysk będzie miał SMART Sprawdzony. Ale tutaj to nie jest wina dysku, bo niemożliwe, żeby na trzech dyskach działo się to samo.

Mógłbyś zrobić tak jak napisałem wcześniej czyli zainstalować system na dysku podłączonym do MacBooka W KIESZENI USB. Potem ten dysk włożyć do iMaca i sprawdzić czy ruszy.

2. Czy przy aktualizacji lub instalacji systemu OS X instalator mógł ingerować w jakieś dane / nadpisywać / uaktualniać / nadpisywać jakieś dane w chipie EFI, firmware iMac'a, BIOS-ie?

Oczywiście, tym bardziej, że przez tyle lat nie robiłeś żadnych aktualizacji, więc jeśli była teraz jakaś aktualizacja EFI to jest ona robiona po zainstalowaniu systemu przy pierwszym uruchomieniu komputera.

3. Kolega Murgal zasugerował, że może to być awaria kontrolera SATA - czy w takim razie oznaczałoby to konieczność wymiany całej płyty głównej?

A może samych kabli związanych z SATA? Chociaż z drugiej strony czy awarii kontrolera SATA nie wyklucza to, że... gdy odłączę całkiem główną taśmę od dysku SATA, a ten sam dysk lub inny (z zainstalowanym systemem na innym komputerze lub czysty bez systemu) podłączam przez USB do tego iMac'a efekt jest taki sam? Ciągle bez zmian.

Tak, może to być wina płyty głównej, wtedy się to naprawia, nie trzeba wymieniać płyty głównej. Przewodów SATA raczej bym nie podejrzewał.

5. Czy w ten problem może być zamieszana BATERIA 3V - CR2032, która jest na płycie głównej? Czy podejrzewanie jej o to jest w jakikolwiek sposób uzasadnione?

Bateria też raczej nie ma tutaj nic do rzeczy.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#11 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 09 kwietnia 2016 - 15:20

EDIT: zadzwonilam do apple support i problem rozwiazany wiec mozna usunac post

Użytkownik KJoanna edytował ten post 09 kwietnia 2016 - 15:57

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych