Witam,
Sprowadził mnie tutaj problem, z którym zmagam się od tygodnia. Przekopałem Internet na tyle ile potrafiłem. Nic nie pomogło.
Jestem tutaj nowy, aczkolwiek mam nadzieję, że mimo tego zapoznacie się z moim problemem. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
Sprawa dotyczy: iMac A1312 / EMC 2309 (27-calowy, koniec 2009 r.)
Pełna specyfikacja:
http://www.everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-2-duo-3.06-27-inch-aluminum-late-2009-specs.html
//
iMac miał zainstalowany 10.6.8 (Snow Leopard), służył mi dobrze jako komputer do produkcji muzyki, w związku z tym nie robiłem praktycznie żadnych aktualizacji. Nowości nie potrzebowałem. Dawno temu zrobiłem chyba tylko jedną małą aktualizację - właśnie do 10.6.8.
Aktualizację do nowszego systemu wymusiło na mnie nowe oprogramowanie muzyczne, którego potrzebuję do pracy - Ableton Live 9.5 (które z 10.6.8 nie współpracuje).
Do sedna:
Z poziomu otwartego systemu 10.6.8 zacząłem instalować aktualizację do El Capitan’a (wcześniej instalka była pobrana z AppStore do folderu Programy).
Komputer się zresetował i zaczął uruchamiać proces, który jest chyba sprawdzaniem przygotowaniem do uruchomienia instalatora. I na tym etapie zatrzymał się. Dalej nazywam to "powtarzającym się schematem", ponieważ przy każdej kolejnej próbie instalacji wygląda to tak samo - nawet na czystych dyskach (o tym więcej poniżej).
POWTARZAJĄCY SIĘ SCHEMAT (wspólna cecha przy każdej próbie instalacji):
Najpierw pasek postępu biegnie dość szybko. W około 2 minuty dochodzi do połowy. Następnie bardzo zwalnia.
Po około 15 minutach dysk twardy wyłącza się / przechodzi w stan uśpienia. (Przy kolejnych próbach próbowałem podłączać inne dyski, one też przy każdej takiej próbie zachowują się tak samo).
Zanim pasek postępu dojdzie do końca upływa kilkadziesiąt minut i w tym miejscu będzie chyba stał bez końca. Raz zostawiłem go na tym etapie na 10 godzin i po tym czasie nic się nie zmieniło.
Taki schemat powtarza się za każdym razem - również przy wielu próbach czystej instalacji systemu - również na innych dyskach, niezależnie od rodzaju dysku startowego (Yosemite / El Capitan).
PRÓBY CZYSTYCH INSTALACJI
Po kilku próbach ponownego uruchomienia iMac’a stwierdziłem, że instalowanie nowego El Capitana na dość stary 10.6.8 było przegięciem. W związku z tym podjąłem próby czystych instalacji.
iMac nie odpalając instalatora nie dał mi możliwości wejścia do Narzędzi OSX, aby np. sformatować dysk.
Tryb TARGET DISK MODE przez FIRE WIRE po podłączeniu do Macbooka Pro nie działał.
W związku z tym kupiłem zasilaną obudową do dysku 3,5 cala SATA, wykręciłem dysk iMac’a i podłączyłem go w obudowie pod Macbooka Pro. Przeniosłem sobie resztę danych, a następnie pod tym Macbook’iem w narzędziu dyskowym wymazałem dysk wybierając format OSX Extended (kronikowany). Miałem więc przygotowany czysty dysk. Wkręciłem i podłączyłem do do iMac’a.
Na Macbook’u przy pomocy DiskMakera X 5 i instalki El Capitana pobranej z AppStore przygotowałem boot disk instalacyjny (dodam, że nie jeden aby wyeliminować to ze problemem mógłby być dysk instalacyjny, później zrobiłem też boot disk Yosemite).
Niestety, każda z dziesiątek dotychczas wykonanych prób instalacji kończy się tak samo jak w przypadku tej nieudanej pierwszej aktualizacji systemu. Schemat powtarza się.
Przy uruchamianiu iMac’a z ALT-em prawidłowo są wyświetlane dyski startowe/instalacyjne (na poniższym zdjęciu akurat podłączyłem kilka na raz):
Dodam jeszcze, że przy żadnej z prób instalacji nie doszło do uruchomienia takich etapów jakie są widoczne na tych przykładowych zdjęciach (które zrobiłem podczas instalacji systemu na innych komputerach, również przy użyciu 3.5 calowego dysku z iMac):
W trakcie tej pierwszej nie udanej próby aktualizacji systemu:
- wszystkie niepotrzebne urządzenia były odłączone
- iMac nie był fizycznie dotykany, ani rozkręcany, nie zabrakło prądu.
- ani razu też nie pojawił się ekran tego typu (przykład z netu):
Moje wnioski są takie, że ten problem:
- nie dotyczy dysków twardych, ponieważ w międzyczasie tych samych dysków (w ramach sprawdzenia) używałem z powodzeniem do zainstalowania systemu El Capitan lub Yosemite na czystych dyskach w Macbooku Pro.
- nie dotyczy instalacyjnych pendrive'ów ponieważ w międzyczasie tych samych pendrive stworzonych DiskMakerem X 5 w ramach sprawdzenia używałem z powodzeniem do zainstalowania systemów Yosemite lub El Capitan na Macbooku Pro.
Robiłem też:
- Reset PRAM / NVRAM (kilka razy)
- Reset SMC (kilka razy)
- Przecieranie styków Pamięci RAM
- Próbowałem przełożyć dysk z zainstalowanym systemem El Capitan z Macbooka Pro, do iMac’a jednak efekt jest taki sam (to może niekonwencjonalne rozwiązanie, ale skłoniło mnie do tego doświaczenia, że sprawdziłem wcześniej że dysk z systemem El Capitan zainstalowanym na Macbooku Pro 2010 roku uruchamia się bez problemu na Macbooku Pro starszej generacji z 2008 roku)
- Podłączanie głównego dysku z iMac’a przy pomocy zasilanej obudowy do dysku 3,5 cala przez port USB (aby wykluczyć ewentualny problem z taśmą do dysku wewnątrz iMac)
- Próbowałem też podłączać dyski w innych formatach niż OSX Extended (kronikowany).
POWTARZAJĄCY SIĘ SCHEMAT w VERBOSE MODE wygląda tak (zachowana kolejność):
http://www.creamdj.com/db/imac_verbose_01.JPG
http://www.creamdj.com/db/imac_verbose_02.JPG
http://www.creamdj.com/db/imac_verbose_03.JPG
http://www.creamdj.com/db/imac_verbose_04.JPG
POWTARZAJĄCY SIĘ SCHEMAT w SAFE MODE wygląda tak:
http://www.creamdj.com/db/imac_safemode.JPG
W VERBOSE MODE w oczy rzucają mi się te błędy (ale jest ich tam więcej):
- „BootCacheControl: Unable to open /var/db/BootCache.playlist: 2 No such file or directory”
- „fInterfaceSnapshots is missing”
Jednak nie znam się na tym na tyle, aby coś z tym zrobić.
Nie rozumiem dlaczego nadal jest problem z odpaleniem „BootCache” skoro dyski na których chcę zainstalować system na czystko były prawidłowo sformatowane, a boot dyski instalacyne stworzone w DiskMakerze X 5 z powodzeniem instalują systemy na innych komputerach. Czy Boot Cache jest przechowywany w jakiejś innej pamięci wirtualnej o której nie mam pojęcia?
Czy to jest jakaś usterka hardware? Jeśli tak to czemu wystąpiła akurat w trakcie aktualizacji systemu?
Czy instalator systemu ingeruje w jakiś firmware komputera?
A może chodzi o EFI?
Z góry dziękuję za poświęcony czas i każdą pomoc, a skuteczną pomoc na pewno wynagrodzę.