Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyświetlanie plików nie zawierających tagów.

Najlepsza odpowiedź ciotka_paszczaka , 01 marca 2016 - 10:06

Prawie wszystkie pliki mam otagowane, w tym pliki w pages (icloud).
Część tekstów dotyczy mojej uczelni i są otagowane jej nazwą.
Chciałbym w jakiś sposób wyświetlić wszystkie pozostałe pliki które nie dotyczą mojej uczelni czyli wszystkie pliki - tag z nazwą uczelni.
Wie ktoś jak to zrobić?

Jeśli chcesz żeby pokazał ci pliki, które są nietagowane jakimś konkretnym tagiem to musisz zrobić tak:

W Preferencjach Findera - zaawansowane - wybierz z roletki szukaj na tym Maku lub w bieżącym katalogu - jeśli wiesz w jakim katalogu masz pliki - przechodzisz do tego katalogu.

W Finderze w pasku wyszukiwania wpisujesz: * 

Klikasz na plus + obok przycisku zachowaj, który pojawi się pod paskiem wyszukiwania

W pierwszej roletce po lewej wybierasz "Inne" i w oknie które sie otworzy zaznaczasz pozycję Tagi i klikasz OK.

Z roletki obok wybierasz "to nie"

W pole wpisujesz nazwę tagu który ma być pominięty przy wyświetlaniu plików.

Dodatkowo: Jeśli zostawisz to pole puste - wyświetli ci wszystkie nieotagowane pliki (bez żadnych tagów).

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 .piotrek

.piotrek
  • 71 postów

Napisano 29 lutego 2016 - 22:55

Chciałbym w jakiś sposób wyświetlić wszystkie pozostałe pliki które nie dotyczą mojej uczelni czyli wszystkie pliki - tag z nazwą uczelni.
Wie ktoś jak to zrobić?

#2 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 01 marca 2016 - 10:06   Najlepsza odpowiedź

Wie ktoś jak to zrobić?

Jeśli chcesz żeby pokazał ci pliki, które są nietagowane jakimś konkretnym tagiem to musisz zrobić tak:

W Preferencjach Findera - zaawansowane - wybierz z roletki szukaj na tym Maku lub w bieżącym katalogu - jeśli wiesz w jakim katalogu masz pliki - przechodzisz do tego katalogu.

Klikasz na plus + obok przycisku zachowaj, który pojawi się pod paskiem wyszukiwania

W pierwszej roletce po lewej wybierasz "Inne" i w oknie które sie otworzy zaznaczasz pozycję Tagi i klikasz OK.

Dodatkowo: Jeśli zostawisz to pole puste - wyświetli ci wszystkie nieotagowane pliki (bez żadnych tagów).

Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 01 marca 2016 - 10:08

• .piotrek lubi to

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#3 .piotrek

.piotrek
  • 71 postów

Napisano 01 marca 2016 - 12:21

Znalazłem to wcześniej ale błędnie wpisywałem nazwę tagów, a później w zaawansowanych ustawiałem, żeby szukał bez tego tagu. I coś dziwnego pokazywał (co jest zrozumiałe).

Teraz zrobiłem tak jak mówisz i działa tylko muszę usunąć gwiazdkę. Wtedy znajduje wszystkie pliki bez tagów, wskazanych w zaawansowanym szukaniu.
Super dzięki za pomoc! 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych