Nie mogę zainstalować systemu na MacBook Pro
Napisano 25 lutego 2016 - 11:48
Mój problem jest następujacy. Otóż po wielu perypetiach związanych z przejściem z dwóch partycji na jedna na dysku SSD chciałem od nowa zainstalować system OSX El Capitan. I tu zaczęły się schody...
Od trzech dni próbuje zainstalować system z pendrive ( z sieci podobnie) i za każdym razem kiedy wciskam już zainstaluj system OSX po chwili pojawia się komunikat: " Weryfikacja kopii programu OS X El Capitan nie powiodła się. Być może została ona uszkodzona podczas pobierania lub zmodyfikowana"
Chciałbym zaznaczyć ze pendrive jest dobry i instalują rownież. Próbowałem na dwóch rożnych pendrivach i wszystko tak samo. Dodam tylko ze kiedy miałem dwie partycje na dysku instalacja przechodziła normalnie a problemy zaczęły się od chwili kiedy jest jedna partycja. Czy ktoś z kolegów miał taki przypadek? Bardzo proszę o pomoc
Napisano 25 lutego 2016 - 11:51
Komunikat jest jasny. Musisz jeszcze raz pobrać system z AppStore i zrobić od nowa pendrive. Innego wyjścia nie ma.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 25 lutego 2016 - 11:52
Komunikat jest jasny. Musisz jeszcze raz pobrać system z AppStore i zrobić od nowa pendrive. Innego wyjścia nie ma.
Ale kolega pisze, że nawet z instalacją z sieci jest podobnie...
Napisano 25 lutego 2016 - 11:56
Napisano 25 lutego 2016 - 12:00
To zrób co napisałem. Pobierasz instalator z AppStore, robisz pendrive instalacyjny i musi zadziałać. Miałem tak ostatnio, wszystkie wcześniej zrobione pendrivy dawały ten komunikat i trzeba było je robić od nowa. A wcześniej z nich systemy były instalowane dziesiątki razy.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 26 lutego 2016 - 11:02
Kilka dni temu sam o mało nie dostałem zawału, jak zaczęło mi takie coś wyskakiwać przy instalacji na nowym dysku SSD - zarówno przy instalacji z dysku zewnętrznego (Yosemite oraz ElCapitan), jak i instalacji z zapasowego pendrive, jak i z sieci, jak i z Time Machine.
Tylko z góry mówię - nie obiecuje, że zadziała to też u ciebie.
Z poziomu instalatora, z górnego paska wybierz narzędzia (utilities), a później terminal.
Wpisz date i zobacz jaką masz datę.
Jeżeli data jest niewłaściwa, zmień na odpowiednią, komendą:
date {month}{day}{hour}{minute}{year}
np.: na ten moment będzie to: date 0226110416
Zatwierdź enterem, wyjdź z terminala i zacznij instalację jeszcze raz. Jeżeli błąd leżał w dacie, to instalacja poleci dalej bez żadnego problemu.
Użytkownik zubel edytował ten post 26 lutego 2016 - 11:04
- phiz lubi to
Cenzurowanie wulgarnych części wyrazów jest żałosne, abstra***ąc od czytelności.
GameCenter: lordvejder666
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych