Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

nagły spadek wydajności baterii macbook air '13

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 natnatnat

natnatnat
  • 5 posts

Posted 25 February 2016 - 10:55

Cześć. Kupiłamw  2014 r. nowego MacBooka Air 13 cali. Bateria w pełni naładowana trzymała nawet do 10 h, przy intensywnym używaniu laptopa było to 7 godzin. Nagle, z dnia na dzień, po aktualizacji systemu na ElCapitan wersja 10.11.3 żywotność baterii drastycznie spadła. Przy 100% naładowaniu system pokazuje mi przewidywany czas pracy baterii ok. 3 h 11 minut. Czy ktoś wie, skąd taka nagła i znacząca zmiana?

Dziękuję za pomoc.Attached File  Zrzut ekranu 2016-02-25 o 10.53.16.png   356.58KB   0 downloads

#2 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 25 February 2016 - 11:09

A na początku korzystałaś z chrome, bo na safari zwykle jest godzinę dłużej.

Nie napisałaś jakie programy chodzą w tle i czy w monitorze aktywności masz jakiś proces obciązający procesor.

Fallout ...war, war never changes...

#3 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 February 2016 - 11:12

I jeśli ta aktualizacja odbyła się dziś lub wczoraj to musisz mu dac poindeksowac różne rzeczy...

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#4 natnatnat

natnatnat
  • 5 posts

Posted 25 February 2016 - 11:14

Od początku korzystam z Chrome. I to jest głównie program, który działa. Czasami Word. Ma ustawione automatyczne pobieranie poczty. Jeżeli chodzi o program pobierające znaczną ilość energii to raz wskazany jest Chrome, a raz nie -  ale czas pracy laptopa nie różni się wówczas zdecydowanie.  Dodam, że korzystam z MacBooka tak samo, nic nie zmieniałam oprócz uaktualnienia oprogramowania a spadek wydajności nastąpił z dnia na dzień.

Aktualizacja odbyła się około 3 tygodnie temu i już następnego dnia od niej pojawił się problem.

#5 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 February 2016 - 11:20

W moim zaktualizowanym zaraz po premierze problem był ze dwa dni. Potem się ustabilizowało. 

Żona teraz używa i po 210 cyklach ma 92% wydajności baterii i trzyma jej z 6-8 godzin prac w Wordach i innych, ale używa Safari lub Firefoxa.

Odinstaluj Chrome, na kilka dni, sprawdzisz.

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#6 natnatnat

natnatnat
  • 5 posts

Posted 25 February 2016 - 11:26

W moim zaktualizowanym zaraz po premierze problem był ze dwa dni. Potem się ustabilizowało. 

Żona teraz używa i po 210 cyklach ma 92% wydajności baterii i trzyma jej z 6-8 godzin prac w Wordach i innych, ale używa Safari lub Firefoxa.

Odinstaluj Chrome, na kilka dni, sprawdzisz.

Tak też zrobiłam. Dziękuję!

#7 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 25 February 2016 - 12:16

Na El Cap możesz zapomnieć o wydajności baterii znanej z Yosemite. Ja instalowałem El Capa na czysto z usb bez przywracania niczego i mimo tego różnica była znacząca. Po tygodniu wróciłem do Yosemite i nie mam zamiaru aktualizować. 

Edited by Driff, 25 February 2016 - 12:17.

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#8 natnatnat

natnatnat
  • 5 posts

Posted 25 February 2016 - 15:21

Driff, a czy możesz mi powiedzieć, jak cofnąć uaktualnienie. Próbowałam zainstalować Yosemite normalnie, ściągając je z appstore, ale pojawia mi się komunikat, że to jest zbyt stary system i nie da się go zainstalować?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users