Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

edytor plikow txt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 branies

branies
  • 61 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 20:38

potrzebuje jakis plik do zapisu plikow *.txt najlepiej cos prostego ala notatnik w windows bo z tego co zauwazylem textedit nie daje takiej mozliwosci:/ najlepiej zeby to byl jakis uniwersalny program do rtf, txt itp nie lube miec 10 programow do jednej rzeczy. Pages i wordnie obsluguja tego tez :/

#2 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 grudnia 2007 - 20:58

hmm. a co texedicie jest takiego że się nie nadaje? bom nieświadom a używam go z powodzeniem.

#3 branies

branies
  • 61 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 21:09

nie moge zapisac pliku *.txt :| mam do wyboru tylko rtf, html, word i xml format. Jesli otworze plik txt i go dytuje - nie ma problemu da sie zaisac na rozne sposoby. ale otwierajac nowy czysty dokument nie mam mozliwosc zapisac jako *.txt - mozliwe ze cos zle robie dlatego prosze o pomoc.

#4 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 grudnia 2007 - 21:13

Chyba że HTML albo RTF chciałeś zapisać jako txt :) Tekst sformatowany musisz najpierw zamienić na zwykły tekst, a potem no problemo... Ale jak już musisz to proszę: BBEdit, SubEthaEdit, TextWrangler, chyba starczy? ;)

#5 branies

branies
  • 61 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 21:24

jesli jest mozliwosc w textedicie to oczywiscie wole text edit. Wytlumacze lopatologicznie bo sie nie rozumiemy chyba. Otwieram textedit, mam pusty dokument pisze 2 slowa np. (hello world) i probuje plik zapisac (file->save as) i nie mam mozlwiosci zapisu jako *.txt mam tylko do wyboru te co napisalem post wyzej.

#6 przemek83

przemek83
  • 277 postów
  • SkądMilanówek

Napisano 23 grudnia 2007 - 21:40

No to co napisal Andrzej jest absolutnie prawda, jak tworzysz nowy dokument to TextEdit domyslnie robi z tego Reach text , zeby go zapisac w txt trzeba zrobic Plain Text jablko+shift+T, aby nie robic tego notorycznie, wejdz do preferencji jablko+, i zmien domyslny format na Plain Text, wowczas bedzie domyslnie zapisywac w txt.

#7 branies

branies
  • 61 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 21:43

ok, dzieki za pomoc - wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych