Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook nie widzi dysku sieciowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 pikut

pikut
  • 29 postów

Napisano 22 lutego 2016 - 22:21

Dobry wieczór,

Mam problem z podłączeniem dysku do sieci, mianowicie Macbook nie widzi, że jest podpięty. Jak wchodzę przez przeglądarkę na routera to jest widoczny, na windowsie również jest widoczny, mogę wrzucać pliki itp. a na Macbooku nie. Nie mogę ani połączyć się z serwerem, raz widzi sieć a raz nie a i tak wywala błąd jak klikam "zaloguj jako"... W przeciwieństwie do windowsa trzeba na Macu zrobić coś więcej, żeby działało...?

#2 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 22 lutego 2016 - 22:24

Do czego masz podpięty ten dysk do jakiegoś routera czy to typowy dysk sieciowy? Sprawdź uprawnienia na dysku.

#3 pikut

pikut
  • 29 postów

Napisano 23 lutego 2016 - 08:16

Router Huawei B593, a podpiąłem na początek pendrive. Wszędzie jest widoczny z wyjątkiem Maca, więc raczej nie jest to problem z jego uprawnieniami... bo sieć, która jest widoczna na Windowsie i do której się loguję danymi, które ustawiłem działa poprawnie, a na Macu raz ją widzi raz nie, a jak już zobaczy i klikam na "połącz jako", żeby wpisać właśnie te dane to wyskakuje błąd z połączeniem.

#4 time.greg

time.greg
  • 13 postów

Napisano 23 lutego 2016 - 08:27

Mam również ten sam problem. Jakiś czas temu napisałem tutaj w tej samej sprawie ale bezskutecznie... Długo z tym walczyłem, aż w końcu odpuściłem. Z moich obserwacji wynika, że to chodzi o problem z łączeniem przez protokół AFP (samba). Komputery z windowsem bezproblemowo pracują, pendrive jest widoczny w sieci za każdym razem a Mac jest w tej kwestii bardzo kapryśny.

#5 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 24 lutego 2016 - 13:29

Mam również ten sam problem. Jakiś czas temu napisałem tutaj w tej samej sprawie ale bezskutecznie... Długo z tym walczyłem, aż w końcu odpuściłem. Z moich obserwacji wynika, że to chodzi o problem z łączeniem przez protokół AFP (samba). Komputery z windowsem bezproblemowo pracują, pendrive jest widoczny w sieci za każdym razem a Mac jest w tej kwestii bardzo kapryśny.

Kolego, protokół AFP to Apple Filing Protocol a samba to SMB ( Server Message Block ) używany przez Windows.

Podejrzewam,że do tego routera nie można się łaczyć po AFP bo po prostu nie obsługuje tego systemu.

Z drugiej strony najnowsze os x przeszły z domyślnego sieciowego systemu plików afp na smb2, więc może tu jest problem - nie wiem, czy routery obsługują smb2.

Tak więc widzisz nei ejst to takie proste :)

Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz  iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor

#6 time.greg

time.greg
  • 13 postów

Napisano 24 lutego 2016 - 13:33

Próbowałem i po AFP i SMB. Sprawdzałem poprostu wszystkie informacje jakie znalazłem w sieci. Skoro jest tak jak piszesz (smb2) to może faktycznie tutaj leży problem...

#7 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 24 lutego 2016 - 21:54

Jak wejdziesz na router to masz ustwienia dysku?

Jeżeli tak to wejdz tam i zrob zeby zasoby byly widziane przez wszystkich sieci userów ( z tego co pamietam)  w linksys miałem taka tabelke i musiałem przerzucic uprawnienia na drugą stronę.

#8 time.greg

time.greg
  • 13 postów

Napisano 05 marca 2016 - 00:49

Przepraszam za późną odpowiedź. W załączniku przesyłam screenshoty z ustawień routera. Łączę się przez findera. Połącz z serwerem smb://speedport.ip. Po wydaniu komendy komputer pyta o użytkownika i hasło. Później komunikat "na serwerze brak takiego udziału. Sprawdź nazwę udziału i spróbuj ponownie.

Załączone pliki

#9 Irek Mazur

Irek Mazur
  • 2 postów

Napisano 13 marca 2016 - 20:02

Witam. 

Mam również problem z dyskiem sieciowym. Otóż mam system 10.11. Po podłączeniu WD MyCloud 3T do routera jest on widoczny w finderze, natomiast nie widzi go program konfigurujący. W konsekwencji nie jestem w stanie skonfigurować dysku a jedynie korzystać z niego z poziomu findera jako gość. Może ktoś potrafi mi pomóc?

Tu, nikt nie wie po co, był adres e-mail. // ftpd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych