Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Python w Eclipse i polskie znaki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 branies

branies
  • 61 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 18:52

Przy probie wykonania takiego kodu :
text = u"ą"

print text

wywala mi taki blad:

Traceback (most recent call last):
File "/Applications/eclipse/plugins/org.python.pydev.debug_1.3.10/pysrc/pydevd.py", line 784, in ?
debugger.run(setup['file'], None, None)
File "/Applications/eclipse/plugins/org.python.pydev.debug_1.3.10/pysrc/pydevd.py", line 636, in run
execfile(file, globals, locals) #execute the script
File "/Applications/MAMP/htdocs/Nauka/src/pierwszy.py", line 18, in ?
print text
UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\u0105' in position 0: ordinal not in range(128)

co moge robic zeby moje eclipse uznalwalo polski znaki? kodwanie mam zmienione na utf8 a na poczatku pliku tez wyswietlam notke o rodzaju kodowania w taki sposob:

#-*- coding: utf-8 -*-

#2 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 19:43

A nie rób rzutowania na unicode, bo widze że to wywołuje błąd. Sama definicja powinna wystarczyć (przynajmniej u mnie wystarcza). Typ wskazywany jest str, więc pewnie takie rzutowanie pythonowi nie odpowiada. To ja dodam że używam 10.4.11 i python 2.5. A jeżeli chcesz koniecznie mieć utf'a w zmiennej to chyba musisz jakoś przekonwertować str do utf (są jakieś obiekty do tego oidp). Wiem że miałem kiedyś problemy przy konwersji z str do utf'a, jakoś python nie chciał mi dać tego czego oczekiwałem.

#3 branies

branies
  • 61 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 20:19

wyswietlanie print "ąśęsdgsdfgdg" wywala troche inny blad- ale tez nie dziala :/ tez mam tigera 10.4.11 i pythona 2.5

#4 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 22:02

Hym. To mówiąc szczerze nie wiem co jest nie tak. Ja na szybko skrobnąłem jakiś tam #-*- coding: utf-8 -*- test="ą" print type(test) print test i śmiga ok, tzn konsola Eclipsa nie wyświetla krzaków utf, ale w terminalu śmiga dobrze. Nie pamiętam jak ustawiało konsoli eclipsa, żeby PL krzaki wyświetlał dobrze. Sprawdź jeszcze w terminalu i jak będzie ok, to znaczy że eclipsowa konsola skopana (as usual). Pamiętam że podobnie miałem problem z wyświetlaniem czasu, musiałem jakoś "resetować" przed każdym printem konsole.

#5 branies

branies
  • 61 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 22:22

a jak uruchomic zapisany plik w takim katalogu: /Applications/MAMP/htdocs/Nauka/src/odbchelper.py w terminalu? od wczoraj zaczalem pisac w pythonie wiec jestem zielony :) otwieram terminala, pisze python zeby go uruchomic i co dalej ?

#6 Atratus

Atratus
  • 2 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 21:28

w konsoli:
cd /Applications/MAMP/htdocs/Nauka/src/

python odbchelper.py

polecam: [URL="http://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie"]http://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie[/URL]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych