Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konflikt na linii Mail/Chrome

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 mbb

mbb
  • 64 postów

Napisano 15 lutego 2016 - 15:35

Od wielu lat korzystam z programu Mail. Komputer miałam tak ustawiony, że odbierał mi pocztę z konta prywatnego i firmowego (firmowe przez IMAP). Kiedy chciałam wysłać maila pod jakikolwiek  adres mailowy np. z dokumentu, komputer od razu łączył mnie z Mailem (otwierał nową wiadomość zaadresowaną na dany adres). Dzisiaj coś mnie podkusiło, zalogowałam się na konto firmowe przez stronę otworzoną na Chromie (mamy konto na home.pl), w pewnym momencie pojawiło się okienko z pytaniem "program home/a może Chrome pyta o dostęp do protokołów" (albo coś podobnego). Jak idiotka kliknęłam "Zezwól" i teraz po kliknięciu w adres mailowy zamiast otwierać nową wiadomość mój wieloletni przyjaciel Mac łączy mnie przez Chroma z pocztą na stronie home.pl.

Rujnuje mi to pracę, tracę strasznie dużo czasu. Proszę, pomóżcie. I bardzo proszę, Administratorze, nie przenoś mojej prośby do kosza - mam nadzieję, że jestem we właściwym miejscu :)

Pozdrawiam,

Magda

#2 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 15 lutego 2016 - 16:04

Raczej jesteś w odpowiednim dziale. :))
Ależ ci moderatorzy wzbudzili tu postrach :D Aż można by pomyśleć, że o 4 nad ranem do domu bedą wpadać, jak te refurbowane służby w PL :) A to przecież mili ludzie, tylko sfrustrowani przez irytujących „petentów”, których imię «Legion».
Dobra, dość prostackich żartów. Co jest u Ciebie w preferencjach Maila pod Ogólne > Domyślny program pocztowy?

Poniżej artykuł wsparcia na wszelki wypadek:
https://support.appl...pl-pl/HT201607P

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 15 lutego 2016 - 16:07

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#3 mbb

mbb
  • 64 postów

Napisano 15 lutego 2016 - 16:10

Zbawco! Był Chrome.

Wielkie, serdeczne dzięki.

#4 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 15 lutego 2016 - 16:10

Samo zmienienie domyślnego programu pocztowego w Mail czasem nie wystarcza. Po restarcie Maila powraca tam Chrome :)

W ustawieniach Chrome na dole kliknij Pokaż ustawienia zaawansowane... Póżniej przyciski Ustawienia treści - Moduły obsługi - Zarządzaj modułami obsługi i wywal gmaila z listy. Później w Mail - Preferencje, Ogólne - ustaw Mail jako domyślny program pocztowy. Czasem nie chce działać i mimo wszystko spowrotem po jakimś czasie ustawia sie samoczynnie tam Google Chrome. 

Jeśli to się przydarzy wtedy otwórz Terminal i wklej poniższą linię zatwierdzając enterem:

/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Versions/A/Frameworks/LaunchServices.framework/Versions/A/Support/lsregister -kill -seed

Restart kompa wskazany.

Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 15 lutego 2016 - 16:12

Nie czytam prywatnych wiadomości.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych