Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dziwna ikona na pasku - czy ktoś wie, co to jest?…

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 15 February 2016 - 10:18

Na pasku - obok ikonek bluetootha, głośności, Time Machine i innych, pojawiła mi się ni z tego ni z owego nowa ikonka. Kliknięcie (ani lewym, ani prawym przyciskiem myszy) nic nie daje, nic się nie rozwija, ikona jest "martwa" - ale jest, a nie kojarzę jej związku z niczym, co ostatnio instalowałem. Wygląda to tak, jak na załączonym obrazku (pierwsza z lewej, obok bluetootha).

Czy ktoś z Was wie może, co to za dziabąg? Albo jak to sprawdzić?

Attached Files

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

#2 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 15 February 2016 - 14:48

Masz zainstalowanego steama? 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#3 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 15 February 2016 - 16:32

Nie (a w każdym razie nic o tym nie wiem ;-)

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 15 February 2016 - 18:11

Mnóstwo aplikacji korzysta obecnie z menuletów. Jak ktoś nie wie od razu, to zgadywanie jest jak granie w totka.

Są dwie opcje:
1. Nadal masz tę aplikację. Skoro menulet pojawił się bez Twojej ingerencji, możliwe, że apka jest w rzeczach startujących w momencie logowania. Spróbuj sprawdzić to w Preferencjach w Użytkownicy i grupy w odnośnej zakładce. Drugi sposób to przejrzenie procesów w Monitorze aktywności i wyśledzenia nierozpoznawanego przez nas, który ma w Otwarte pliki i porty otwarty dostęp do menu extras. Ale to czasochłonne, chyba że Ci napradę zależy.
2. Jest to pozostałość po czymś usuniętym, co nie zniknęło razem z głównym programem. Sprawdź, czy usuniesz to łapiąc kursorem z przytrzymanym klawiszem Command i wyciągając poza pasek menu. Ewentualnie zabijając z Terminala bądź też z Monitora aktywności proces o nazwie SystemUIServer.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#5 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 16 February 2016 - 09:00

cronopioverde

Dzięki za pomoc. Usuwanie kursorem z commandem nie działało (tak, jak napisałem, ikona była "martwa"). Natomiast po restarcie komputera zniknęła - i na razie nie wraca. Przypuszczam, że niechcący - za pomocą jakiegoś skrótu klawiaturowego - musiałem coś uruchomić. Ciekawi mnie tylko, co to było, bo ikonę widziałem pierwszy raz w życiu…

Tak czy owak - dziękuję.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users