Cześć. Biję się z myślami nad kupnem Macbooka. Od 1 klasy podstawówki zawsze używałem Windowsa i do tego na PC. Teraz planuję zmianę, nie dość ze sprzętu - z PC na Laptopa, do tego systemu. Co prawda, używam trochę macbooka u członków rodziny, jednak nikt nie jest mi w stanie konstruktywnie odpowiedzieć na moje pytanie.
Z tego co wiem pakiet iWork jest płatny, jednak bodajże przy zakupie nowego sprzętu i aktywacji urządzania, można pobrać programy za darmo? Jak sprawa się ma z używanym sprzętem? Planuję kupić 3-6 miesięczny rMBP z 2015 roku i zastanawiam się czy po wyzerowaniu go oraz gdy zaloguję się na swoje Apple ID, będe mogł pobrać również Pages, Keynote oraz Numbers? Dzieki bardzo za odpowiedz.

Czy będę musiał płacić za pakiet iWork
Napisano 09 lutego 2016 - 10:12
iPhone 6 & Macbook Pro Retina 13" 2015 & iPad Mini IV & iPod Touch
Napisano 09 lutego 2016 - 10:16
Będziesz musiał zapłacić.
- Pawelek___ lubi to
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 09 lutego 2016 - 10:29
A w jaki sposób, dziewczyna dostała laptopa od taty, ktorego wczesniej uzywal. On mial iWorks. Potem go wyzerował, oddał jej, ona ma swoje Apple ID i wciaz ma iWorks, to znaczy trzeba bylo ściągnąć, ale za darmo.
iPhone 6 & Macbook Pro Retina 13" 2015 & iPad Mini IV & iPod Touch
Napisano 09 lutego 2016 - 10:43
Nie będziesz musiał płacić. Ściągasz pakiet iWork w wersji demo, wchodzisz do mac appstore i w zakładce aktualizacje masz dostępne trzy aktualizacje. Po ich zainstalowaniu pakiet zamienia się w wersję pełną i zostaje przypisany do Twojego apple id. W internecie jest sporo poradników na ten temat (jest to bug z bodajże 2014r., więc widocznie apple po prostu nie chce go załatać). Sprawdzane na własnym przykładzie w zeszłym tygodniu.. jakby nie patrzył - 60 euro w kieszeni.
http://myapple.pl/po...-dla-wszystkich
- dj.cicho lubi to
Napisano 11 lutego 2016 - 22:52
A czy od pewnego rocznik np. 2015 nie był ten pakiet w standardzie ? Bo ja osobiście miałem
Napisano 12 lutego 2016 - 06:40
- imrik lubi to
Napisano 22 kwietnia 2016 - 07:33
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.
Kupiłem używanego MacMini 2014. System w wersji El Capitan jest nowo zainstalowany, ale brakuje aplikacji iMovie, GarageBand, Pages, Numbers, Keynote. Wchodząc do sklepu Apple Store widzę je jako płatne. Cz te aplikacje powinny być w moim przypadku do ściągnięcia bez opłat? Czy one są przypisane do komputera czy do AppleId który ten komputer aktywował?
pozdrawiam,
Glexu
-----
iMac 27 5k 2017, iPad PRO 11, iPhone X, AW4 44
Napisano 22 kwietnia 2016 - 07:54
Do pierwszego Apple ID, które było podane przy konfiguracji NOWEGO maka.
Napisano 22 kwietnia 2016 - 07:54
Spróbuj jak poradził Van1ty...
Napisano 22 kwietnia 2016 - 08:08
Dokładnie.. ściągnij demo z googla i zaktualiizuj.
Napisano 22 kwietnia 2016 - 08:23
Ten pakiet jest od dłuższego czasu w standardzie darmowy ale tylko na nowych urządzeniach tak samo jest z iPhone iPad itd. Ale jak to u nas... Kombinują jak mogą
Właśnie nie. Kiedyś był na płytach DVD i nie było problemu przy odsprzedaży komputera.
Po drugie lepiej zainwestować w MS Office bo nawet samo Apple nie wieży w swoje programy biurowe nie rozwijając ich.
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Napisano 22 kwietnia 2016 - 08:35
Dzisiaj nie będę miał czasu, ale jutro spróbuje sposobu podanego przez van1ty. Najbardziej zależy mi ma iMovie i GarageBand.....
-----
Napisano 22 kwietnia 2016 - 09:02
Te aplikacje nie wchodzą w skład iWork.
Po drugie lepiej zainwestować w MS Office bo nawet samo Apple nie wieży w swoje programy biurowe nie rozwijając ich.
Może nie aż tak drastycznie po dobrym poznaniu wszystkich funkcji pakietu iWork można tworzyć ciekawe i dość efektowne dokumenty. Dla domowego użytku nie opłaca się inwestować w MSO. Wiem po sobie, od zawsze używałem MSO, a od czasu zakupu maca używam pages i sporadycznie numbers, wystarcza z nawiązką a MSO leży nieużywane na dysku. Czasem korzystam z excela tylko dlatego że mam pliki xls które mają po kikaset tysięcy wierszy(baza firm) a numbers chyba otwiera tylko 64 tyś, to za mało.
MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2
Napisano 22 kwietnia 2016 - 09:37
Nie wiem jak jest teraz ale jak miałem macbooka w 2010 roku to w pakiecie był iLife (garageband itp), a nie iWork (pages, numbers itp).
Użytkownik czesiekwiesiek edytował ten post 22 kwietnia 2016 - 09:37
Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, AirPods 2, Apple Watch Series 3
Napisano 22 kwietnia 2016 - 10:12
Trochę przesadnie moim zdaniem. iWork spokojnie wystarcza do pracy domowej. U mnie sprawdza się do pracy biurowej. Jestem bardzo zadowolony z całego pakietu. Do tego, bez subskrypcji 365 działa opcja przechowywania dokumentów w iCloud i ich edycja na dowolnym urządzeniu.
W temacie:
https://support.appl...PL&locale=en_US aplikacje powinny się pojawić w "kupionych" w Mac App Store po reinstalacji systemu.
Jeśli i to nic nie da, to metoda z demo, też działa.
MacMall na Allegro | Serwis pogwarancyjny Apple.
"w ogóle" piszemy osobno!!
Napisano 22 kwietnia 2016 - 10:26
Słuchajcie a kto wie jak jest z pakietem iWork na iOS ? W internecie pełno artykułów, że za darmo, a tymczasem ja widzę wersję płatną w appstore..
Napisano 22 kwietnia 2016 - 10:57
Tak samo jak z makami - na nowym urządzeniu masz za darmo - przypisuje się do 1 apple ID dodanego na iphone/ipad. Jak odkupiłeś to nie masz proste.
Napisano 22 kwietnia 2016 - 11:33
Te aplikacje nie wchodzą w skład iWork.
Może nie aż tak drastycznie
po dobrym poznaniu wszystkich funkcji pakietu iWork można tworzyć ciekawe i dość efektowne dokumenty. Dla domowego użytku nie opłaca się inwestować w MSO. Wiem po sobie, od zawsze używałem MSO, a od czasu zakupu maca używam pages i sporadycznie numbers, wystarcza z nawiązką a MSO leży nieużywane na dysku. Czasem korzystam z excela tylko dlatego że mam pliki xls które mają po kikaset tysięcy wierszy(baza firm) a numbers chyba otwiera tylko 64 tyś, to za mało.
Trochę przesadnie moim zdaniem. iWork spokojnie wystarcza do pracy domowej. U mnie sprawdza się do pracy biurowej. Jestem bardzo zadowolony z całego pakietu. Do tego, bez subskrypcji 365 działa opcja przechowywania dokumentów w iCloud i ich edycja na dowolnym urządzeniu.
W temacie:
https://support.appl...PL&locale=en_US aplikacje powinny się pojawić w "kupionych" w Mac App Store po reinstalacji systemu.Jeśli i to nic nie da, to metoda z demo, też działa.
Oczywiście sprawdza się jak nie trzeba za niego płacić 60 euro i nie otwiera się plików z zewnątrz albo na innych systemach jak Windows czy Android. Sam używam bo kupiłem nowego mini.
Dwa to Apple samo zachwalało MS Office podczas prezentacji iPada Pro więc chyba sami nie wieżą w swój pakiet biurowy.
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Napisano 22 kwietnia 2016 - 11:37
Tak samo jak z makami - na nowym urządzeniu masz za darmo - przypisuje się do 1 apple ID dodanego na iphone/ipad. Jak odkupiłeś to nie masz proste.
No to mi wytłumacz dlaczego przedwczoraj kupiłem i aktywowałem nowego iPhona 6 i w appstore mam płatne..
Napisano 22 kwietnia 2016 - 12:45
No to mi wytłumacz dlaczego przedwczoraj kupiłem i aktywowałem nowego iPhona 6 i w appstore mam płatne..
Nie zawsze jest tak prosto. Zadzwoń na infolinię apple i tam załatwisz sprawę od ręki.
Oczywiście sprawdza się jak nie trzeba za niego płacić 60 euro i nie otwiera się plików z zewnątrz albo na innych systemach jak Windows czy Android. Sam używam bo kupiłem nowego mini.
Dwa to Apple samo zachwalało MS Office podczas prezentacji iPada Pro więc chyba sami nie wieżą w swój pakiet biurowy.
Masz 100% racji. Pakiet apple nie zagrozi MSO. Ale juz Aplle MS tak wiec chyba lepiej wypuścić pakiet MSO na MAC w nowej wersji i dać dobre wsparcie niż się wypiąć na rynek, który cały czas rośnie. Skoro spada sprzedaż PC a rośnie mac, odpowiedź jest jasna. Podejrzewam, że dla wielu ludzi nie jest istotne jaki mają komputer, ważne by był Word i Excel czasem Power Point no i Outlook.
MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2
Napisano 24 kwietnia 2016 - 06:48
Dzisiaj nie będę miał czasu, ale jutro spróbuje sposobu podanego przez van1ty. Najbardziej zależy mi ma iMovie i GarageBand.....
Faktycznie sposób działa, mam już w zakupionych i po aktualizacji
-----
Napisano 24 kwietnia 2016 - 12:51
A odnośnie mojego problemu na iOS - pomogła infolinia faktycznie. Ale jakby ktoś miał jeszcze ten problem - to wystarczy po prostu mimo ceny w app store kliknąć kup. Pieniądze nie zostaną pobrane z konta, a aplikacja się pobierze. Ja dla pewności odpiąłem na tą chwilę kartę z iCloud.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych