Jak to jest z przychodzącymi MMS-ami na Iphona. Przedstawię sytuację z wczoraj. Kumpel wysłał mi dwie fotki, które potrzebowałem i nie przyszło mi żadne powiadomienie nawet żebym włączył sieć komórkową. Rano włączyłem w pracy i pyk, przyszły mi potrzebne zdjęcia. W samsungu miałem tak że jak ktoś coś wysłał to przychodził sms z informacją że jest do pobrania zdjęcie. Ktoś coś w tym temacie?

Jak przyjmować MMS-y?
Posted 03 February 2016 - 21:24
Posted 03 February 2016 - 21:33
sms z informacją zależy od Twojej sieci - zazwyczaj jeżeli wyłączysz gprs krótkim kodem to potem zamiast sms dostajesz link do zobaczenia obrazka online. W telefonie natomiast jak poprawnie skonfigurujesz apn dla mmsów to będziesz normalnie odbierał mmsy.
Posted 03 February 2016 - 21:49
Ja potrafię go odebrać. Z tym nie ma żadnego problemu. Po włączeniu sieci komórkowej, owszem. Tylko czasami nie wiem kiedy przyjdzie mi mms w ogóle, bo tego nie widzę.
Posted 03 February 2016 - 21:51
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted 03 February 2016 - 22:11
A po co wylaczasz siec?
Szkoda baterii + ciągle przychodzące powiadomienia to też nic fajnego.
Posted 03 February 2016 - 22:12
Posted 03 February 2016 - 22:45
Da się coś z tym zrobić czy nie ?
Posted 03 February 2016 - 22:57
Da się coś z tym zrobić czy nie ?
to zależy od sieci, a nie telefonu. Bo skoro wyłączasz dane komórkowe to skąd telefon ma wiedzieć, że dostał mmsa? To sieć musi wysłać powiadomienie smsem
Posted 03 February 2016 - 23:06
Posted 03 February 2016 - 23:14
Moja sieć to play. Chodzi o to, że jak miałem samsunga S5 to dostawałem sms jak poniżej. Wiedziałem wtedy, że przyszedł mms i włączyłem sobie dane komórkowe, żeby pobrać.
Posted 04 February 2016 - 00:15
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Posted 04 February 2016 - 00:23
Posted 04 February 2016 - 08:51
Dużo ich było ale te ostatnie to: LG 9->SAMSUNG GALAXY S4->NOKIA LUMIA 735->IP5
Posted 04 February 2016 - 09:41
Chyba nigdy nie zrozumiem osób kupujących smartfona i wyłączających transmisję danych, a tłumaczenie "oszczędność baterii", czy "przeszkadzające powiadomienia" które można dla konkretnej aplikacji wyłączyć są śmieszne. Ile zyskasz czasu pracy baterii? Nie bądźmy śmieszni, ja cały czas mam włączone LTE, WIFI, wszelkie odświeżania, 3 konta pocztowe, korzystam czasem z nawigacji i ZAWSZE bateria mi wystarcza na cały dzień.
Mógłbym starać się jeszcze zrozumieć powód "oszczędność pakietu", ale nie baterię..
iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV
Posted 04 February 2016 - 10:11
- Kr!stov likes this
Posted 04 February 2016 - 11:00
ja też na tej samej karcie play, w lumi 800 dostałem sms, że przyszedł mms i wtedy wlaczalem transmisję danych, w iPhone na chybił trafił, chyba, że nauczysz osobę wysyłającą MMSy o tym, by napisała zaraz smsa, że wlasnie Ci coś wysłała, ja tak nauczyłem albo non stop wlączone dane sieci, coś za coś
iPhone 5s Mac mini Watch Series 1
Posted 04 February 2016 - 11:02
Chyba nigdy nie zrozumiem osób kupujących smartfona i wyłączających transmisję danych, a tłumaczenie "oszczędność baterii", czy "przeszkadzające powiadomienia" które można dla konkretnej aplikacji wyłączyć są śmieszne. Ile zyskasz czasu pracy baterii? Nie bądźmy śmieszni, ja cały czas mam włączone LTE, WIFI, wszelkie odświeżania, 3 konta pocztowe, korzystam czasem z nawigacji i ZAWSZE bateria mi wystarcza na cały dzień.
Mógłbym starać się jeszcze zrozumieć powód "oszczędność pakietu", ale nie baterię..
Yyyy.....co ma (w związku z dzisiejszym dniem) pączek do jagodzianki ?
Każdy używa swój sprzęt wedle swoich potrzeb i uznania. Chce wyłączać - ma do tego prawo.
Przy okazji ja tez tak robię bo kilku minutowe grania na IP5 potrafi ładnie wyssać baterię.
Tobie starcza bateria na cały dzień innym nie ale skoro nigdy nie wyłączasz transmisji danych to skąd możesz wiedzieć ile to wydłuża prace na jednym ładowaniu ,po wtóre nie wszyscy podłączają na noc pod ładowarkę i im więcej zaoszczędzisz w ciagu dnia baterii to wieczorem krócej ładujesz .kazdy użytkuje swój sprzęt w inny sposób i jeśli tego nie możesz pojąć to sobie tym głowy nie zaprzątaj
Brawo Ty - lepiej bym tego nie ujął.
Co do tematu zrób możliwe testy czy to związek ma z siecią lub iPhonem.
Ja nadal obstawiam, że jest to bajer w Samsungach bo tylku u nich spotkałem się z takim "czymś"
Szkoda bo chętnie widziałbym taką opcję w innych telefonach.
Daj znać do jakich wniosków i rozwiązań doszedłeś.
Posted 04 February 2016 - 11:22
Ja nadal obstawiam, że jest to bajer w Samsungach bo tylku u nich spotkałem się z takim "czymś"
Szkoda bo chętnie widziałbym taką opcję w innych telefonach.
Daj znać do jakich wniosków i rozwiązań doszedłeś.
to nie bajer w samsungach, w lumia 800, miałem identycznie! chyba w każdym telefonie tak jest prócz iPhone
w sumie w każdej Lumii przychodzi sms: Pobierz multimedia ( ileś tam kb)
iPhone 5s Mac mini Watch Series 1
Posted 04 February 2016 - 11:30
Posted 04 February 2016 - 11:48
Czasami dobrze jest się pomylić
Więc jest duże prawdopodobieństwo , że tak jak piszecie brak tej opcji dotyczy Apple.
Z takim dokładnie rozwiązaniem jak na wstawionym zdjęciu spotkałem się tylko w S4 bo tylko ten model od Samsunga posiadałem.
W innych przypadkach otrzymywałem smsa w którym była informacja : zaloguj się na stronę orange lub pobierz plik z linku.
Tylko często za późno otrzymywałem tego smsa i jak chciałem pobrać plik to już było po "ptokach".
Posted 04 February 2016 - 11:54
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Posted 04 February 2016 - 21:08
Ależ mnie to irytuje. Kolejny raz siedząc w domu na wifi nieświadomy niczego omijają mnie mmsy wysyłane przez znajomych. Dopiero po smsie znajomego czy widziałem zdjęcie jak włączyłem sieć komórkową wyskoczyło mi 7 mmsów...Nic nie da się z tym zrobić?
Posted 04 February 2016 - 21:10
Skoro dostajesz tyle mmsow, to przestan wylaczac siec. Zostan na sztywno na 2g i problem z glowy.
Edited by MC_, 04 February 2016 - 21:11.
Posted 24 February 2016 - 15:00
Szampion zgłosił dość upierdliwy problem, a większość proponuje rozwiązanie typu "malowanie trawy na zielono".
Powodów, dla których wyłącza się dane komórkowe jest wiele i nie o tym powinna być dyskusja.
Problem dotyczy braku powiadomień sms o nadejściu mms.
Zgłaszałem ten problem do operatora oraz do Apple lecz jedni i drudzy odbijali piłeczk, ale może za krótko walczyłem.
Zrobiłem test.
1. Wysyłałem na swojego iPhone-a mms z innego telefonu - iPhone ma wyłączone dane komórkowe - brak powiadomienia sms.
2. Przełożyłem kartę do starego telefonu z wyłączonymi danymi komórkowymi - od razu przyszedł sms z powiadomieniem o oczekującej wiadomości mms.
Teoretycznie takie powiadomienie to wiadomość systemowa. Z operatorem robiłem też test i wszystkie inne wiadomości systemowe przychodzą, a ta akurat nie.
Ja jestem w Play ale znajomy ma iPhone w Orange i jest identyczny objaw.
Powyższe testy wskazują na problem z iPhone i/lub iOS albo jakimś ustawieniem.
Oczekuje rozwiązania tego problemu, a nie obejścia go.
Posted 24 February 2016 - 16:07
Szampion zgłosił dość upierdliwy problem, a większość proponuje rozwiązanie typu "malowanie trawy na zielono".
Powodów, dla których wyłącza się dane komórkowe jest wiele i nie o tym powinna być dyskusja.
Problem dotyczy braku powiadomień sms o nadejściu mms.
Zgłaszałem ten problem do operatora oraz do Apple lecz jedni i drudzy odbijali piłeczk, ale może za krótko walczyłem.
Zrobiłem test.
1. Wysyłałem na swojego iPhone-a mms z innego telefonu - iPhone ma wyłączone dane komórkowe - brak powiadomienia sms.
2. Przełożyłem kartę do starego telefonu z wyłączonymi danymi komórkowymi - od razu przyszedł sms z powiadomieniem o oczekującej wiadomości mms.
Teoretycznie takie powiadomienie to wiadomość systemowa. Z operatorem robiłem też test i wszystkie inne wiadomości systemowe przychodzą, a ta akurat nie.
Ja jestem w Play ale znajomy ma iPhone w Orange i jest identyczny objaw.
Powyższe testy wskazują na problem z iPhone i/lub iOS albo jakimś ustawieniem.
Oczekuje rozwiązania tego problemu, a nie obejścia go.
Rozwiązaniem "problemu" jest NIE wyłączanie danych komórkowych. Podobnie sprawa ma się z raportem doręczenia sms. Taki już urok ios'a. Swoją drogą ileż to jest tych powodów w dzisiejszych czasach do wyłączenia sieci komórkowej?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users