Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone - kradziony?

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 KrecikLSN

KrecikLSN
  • 11 posts

Posted 26 January 2016 - 18:39

Witam. 

Kieruję już nie pierwszy raz prośbę do czytelników forum. Mam nadzieję, że i tym razem ktoś pomoże.

Jutro prawdopodobnie jadę po Iphona 6. Zakupu dokonam od osoby prywatnej. 

Pan nie posiada pudełka i żadnych akcesoriów. Jak sam twierdzi, przyjechał z UK na jakiś czas do Polski (stamtąd też jest telefon) i pilnie potrzebuje gotówki. Wiem, że brzmi to jak typowy, kolokwialnie mówiąc: wkręt.

Pierwsze co zrobię, to prawdopodobnie pójdę na policję dowiedzieć się czy telefon nie jest kradziony..

I tu mam pytanie : czy jeśli spisałbym prowizoryczną umowę kupna-sprzedaży, to w razie "nalotu" policji :D, tudzież innych działań przeciwko mnie, jest możliwosc posłużenia się ową "umową"? 

Serdecznie dziękuję za odpowiedź z góry, Pozdrawiam.

#2 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 26 January 2016 - 18:43

Gość go sobie zgłosi w UK żeby dostać nowy standardowa procedura przy urlopie w PL. Sprawdzenie u nas nic nie da bo nie będzie zgłoszony na policji tylko u operatora. 

#3 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 January 2016 - 18:53

Dokładnie jak kolega wyżej, spowoduje to, że jeżeli Ty wjedziesz na teren UK to telefon przestanie działać do momentu powrotu do Polski.

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#4 KrecikLSN

KrecikLSN
  • 11 posts

Posted 26 January 2016 - 19:16

Ok, rozumiem. Macie na myśli, że telefon będzie zablokowany na terenie UK. W Polsce normalnie będzie działał? I nie muszę się bać, że któregoś dnia wstanę i telefon będzie zablokowany?

Pan oczywiscie podał mi nr IMEI, ale to raczej dużo nie zmienia.

#5 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 26 January 2016 - 19:30

To sprawdź po imei czy nie ma simlocka i nie jest na czarnej liście. Jeśli cena nie jest jakaś mega atrakcyjna(mniej niż 1400-1500zł) to bym odpuścił - nie znasz dnia ani godziny kiedy telefon zostanie zablokowany w UK albo kiedy bazy telefonów w EU się połączą i także u nas przestanie działać. 

#6 KrecikLSN

KrecikLSN
  • 11 posts

Posted 26 January 2016 - 19:37

SIM-locka nie posiada, czy jest na czarnej liście - tego nie wiem, z tego co patrzyłem na stronach to sprawdzenie jest płatne ( chyba, ze się nie znam)

Cena za telefon to 1500zl do negocjacji, gold 64

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 26 January 2016 - 19:39

Chcesz wydać 1500zł na sprzęt niewiadomego pochodzenia a nie masz 3-5zł na sprawdzenie czarnej listy ? To w ogóle oryginał ?

#8 KrecikLSN

KrecikLSN
  • 11 posts

Posted 26 January 2016 - 19:56

z tego co wiem - tak. Dlatego prawdopodobnie jutro jadę i go obejrzę. Dam znać jak to wyszło w praniu. Tym czasem, dzięki za odpowiedzi.

#9 KrecikLSN

KrecikLSN
  • 11 posts

Posted 27 January 2016 - 21:36

Już po wszystkim. Zanim pojechałem po telefon, zadałem parę pytań panu sprzedającemu. Chciałem go wziąć, ale poprosiłem o spisanie umowy (nawet już wydrukowałem) pan zjeżdżał z ceny, aż wkoncu doszedł do wniosku, ze chyba się nie poddam i napisał "nie mam czasu na spisywanie niczego, bierze pan lub nie" pomijając fakt, ze spisanie trwa 3min. Panowie, jednak nie istnieje coś takiego jak okazja :) Pozdrawiam

• Maxavelli and burczybass-0636a41136 like this

#10 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 27 January 2016 - 22:19

I dobrze sie stalo. Niech gnija kombinatorzy. :-)

#11 KrecikLSN

KrecikLSN
  • 11 posts

Posted 31 January 2016 - 02:23

Panowie przestrzegam jeszcze raz, nie kupujcie na sile telefonu, a w szczególności iphona. Niestety ja dałem się nabrać ( dziewczyna przyszła z dzieckiem, ogólnie wymyślili BARDZO wiarygodna historie, ) i zostałem oszukany, sporo kasy poszło się je*ac. Zamiast szukać "okazji" poczekajcie parę miesięcy, w zależności jak kto zarabia tudzież bierze od rodziców i kupcie sprawdzonego iphona. Już się powtarzam, ale to do złudzenia prawdziwe. NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK OKAZJA.

Ps. Prawdopodobnie wiem kto to zrobił. Zrobię coś z tym na pewno, jakieś propozycje?   :P

#12 swiety74

swiety74
  • 773 posts
  • SkądKatowice

Posted 31 January 2016 - 03:14

Żenada. Nie zostałeś oszukany tylko się o to prosiłeś. Blagaleś wręcz.
  • Giallorosso likes this

#13 marooo

marooo
  • 628 posts
  • SkądKraków

Posted 31 January 2016 - 03:20

Panowie przestrzegam jeszcze raz, nie kupujcie na sile telefonu, a w szczególności iphona. Niestety ja dałem się nabrać ( dziewczyna przyszła z dzieckiem, ogólnie wymyślili BARDZO wiarygodna historie, ) i zostałem oszukany, sporo kasy poszło się je*ac. Zamiast szukać "okazji" poczekajcie parę miesięcy, w zależności jak kto zarabia tudzież bierze od rodziców i kupcie sprawdzonego iphona. Już się powtarzam, ale to do złudzenia prawdziwe. NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK OKAZJA.

Ps. Prawdopodobnie wiem kto to zrobił. Zrobię coś z tym na pewno, jakieś propozycje?   :P

Ale w jaki sposób zostałeś oszukany? Bo wnioskuje że to jakaś inna historia niż z tym iP z UK

#14 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 31 January 2016 - 11:10

To w końcu kupiłeś ten telefon czy nie? Bo w poście 9 pisałeś, że zmądrzałeś i odpuściłeś, a w poście 11 napisałeś, że jednak nie zmądrzałeś i kupiłeś.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#15 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 31 January 2016 - 11:16

z tego wynika, że jednak kupił, tylko po co się pytam :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#16 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 31 January 2016 - 11:21

Nie wierze. Widać, że wał ale cena czyni cuda.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#17 Qaikwow

Qaikwow
  • 84 posts

Posted 31 January 2016 - 11:22

Myślę, że kupił bo napisał "na siłę" więc pewnie od innego źrodła niż na poczatku

Edited by Qaikwow, 31 January 2016 - 11:23.

#18 ZielakDG

ZielakDG
  • 118 posts
  • SkądZagłębie Dąbrowskie

Posted 31 January 2016 - 17:01

Wiele ludzi chce mieć swoje upragnione urządzenie. Jak sami wiemy na polskie realia cena jest dość wysoka w stosunku do zarobków. Polak zawsze szuka żeby kupić taniej, uzbiera pewną kwotę i jak znajdzie okazje to kupi. Potem mamy tu na forum wiele zawodu, że mnie oszukano. 

Jak to mówią nie ma okazji i nie będzie. Nie mam odpowiednich środków nie kupuje, dozbieram.... 

Druga sprawa to niewiedza z kontami "aplowskimi" i innymi bajerami. 

Oszust zawsze wie jak zarobić i komu wcisnąć  <_<

Jeżeli autor temutu kupił wyżej opisany sprzęt to .... nie będę pisał bo szkoda słów. 

Edited by ZielakDG, 31 January 2016 - 17:03.

Iphone Xs 64 Gb , Iphone 11 64 GB, MacBook air 13', MacBook PRO 13"   :D 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users