Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z ładowaniem Iphone 6s

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 kaleidoscope92

kaleidoscope92
  • 1 posts
  • SkądDolny Śląsk

Posted 23 January 2016 - 14:13

Witam wszystkich Forumowiczów :) 

Piszę tutaj, ponieważ w otchłaniach google nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania ;) 

Od 3 miesięcy użytkuję Iphone 6s (telefon kupiony w sklepie Euro RTV AGD- nie u operatora). Wszystko działało bez problemu aż do wczoraj, kiedy podłączając ładowarkę na ekranie pojawił się komunikat, że połączone akcesorium nie posiada certyfikatu i może zaburzać prawidłową pracę z Iphonem (standardowa regułka w przypadku podłączenia chińskiej ładowarki), moja oczywiście oryginalna. Telefon się nie ładował, chociaż koło stanu baterii pokazywał się charakterystyczny "piorun". Po podłączeniu w pracy innej oryginalnej ładowarki, telefon normalnie się ładował. Metodą prób i błędów zdiagnozowałam, że to najprawdopodobniej jest to wina kabla, bo wtyczka z innym kablem działała bez zarzutu. Po konsultacji telefonicznej z wsparciem technicznym Apple, wielokrotnym restarcie telefonu i aktualizacji do iOS 9.2.1. problem zniknął. Już myślałam, że to widocznie musiała być wina nieprzeprowadzonej aktualizacji systemu, jednak dziś rano problem ponownie się pojawił. Ten sam komunikat, mimo podłączonej ładowarki i "pioruna" procent baterii zamiast rosnąć- opadał. Teraz spróbowałam ponownie i... telefon się ładuje. Podejrzewam jednak, że to kwestia czasu, aż "oskarżenia"  nieoryginalną ładowarkę znowu się pojawią. I tutaj moje pytanie: czy ktoś z Was oddawał na gwarancję samą ładowarkę od Iphone? Czy zmuszona będę funkcjonować bez ładowarki przez 2 tygodnie, zanim Apple uzna reklamację? Czy jest możliwość, że udając się do autoryzowanego serwisu i przedstawiając problem, od ręki otrzymam nową ładowarkę? I co w przypadku, gdy udam się do serwisu, tam podłączą telefon i okaże się, że akurat w tym momencie ładowarka pracuje normalnie? Miał ktoś z Was podobny problem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego weekendu :)

#2 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 26 January 2016 - 00:06

Witam wszystkich Forumowiczów :)

Piszę tutaj, ponieważ w otchłaniach google nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania ;)

Od 3 miesięcy użytkuję Iphone 6s (telefon kupiony w sklepie Euro RTV AGD- nie u operatora). Wszystko działało bez problemu aż do wczoraj, kiedy podłączając ładowarkę na ekranie pojawił się komunikat, że połączone akcesorium nie posiada certyfikatu i może zaburzać prawidłową pracę z Iphonem (standardowa regułka w przypadku podłączenia chińskiej ładowarki), moja oczywiście oryginalna.

Sprawdź gniazdo lightning pod kątem ew. zanieczyszczeń, sprawdź wtyczkę lightning na kablu pod kątem ew uszkodzeń/załamań/luzów. Komunikat może pojawić się na uszkodzonym kablu nawet jeżeli jest oryginalny/certyfikowany.
Jeżeli iP był np. ze zwrotów marketowych i został odnowiony (wyczyszczony i zafoliowany powtórnie) przez sklep to podejrzenia można rozszerzyć także na oryginalnośc kabla.

I tutaj moje pytanie: czy ktoś z Was oddawał na gwarancję samą ładowarkę od Iphone? Czy zmuszona będę funkcjonować bez ładowarki przez 2 tygodnie, zanim Apple uzna reklamację? Czy jest możliwość, że udając się do autoryzowanego serwisu i przedstawiając problem, od ręki otrzymam nową ładowarkę?

Naprawa przez wymianę nie trwa 2 tygodnie. Kabelek mogą wymienić od ręki, a jeżeli nie - to najwyżej 2-3 dni (tyle najczęściej np. trwają naprawy przez wymianę nawet całych iP). Proponowałbym jednak nabyc sobie zapasowy kabelek: oryginalny Apple (nie mylić z podróbkami) albo zamiennik z certyfikatem - wcześniej czy później się i tak przyda.

I co w przypadku, gdy udam się do serwisu, tam podłączą telefon i okaże się, że akurat w tym momencie ładowarka pracuje normalnie? Miał ktoś z Was podobny problem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego weekendu :)

Jeżeli to nie zanieczyszczenie i nie kabel to (niestety) problem z iP - serwis powinien to na miejscu sprawdzić. Ja jednak typuję zanieczyszczenie złącza lub uszkodzony kabel.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users