Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 4 - problem ze wskaźnikiem baterii.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 ArturKrk

ArturKrk
  • 7 postów

Napisano 17 stycznia 2016 - 15:30

Witam,

Mam od kilku dni problem z iPadem (4. generacji; New iPad), a konkretnie z baterią. A jeszcze konkretniej ze wskaźnikiem baterii. Po podłączeniu tabletu do źródła zasilania (obojętnie czy przez kabel USB, czy z ładowarki) bateria ładuje się, ale wskaźnik % baterii ani drgnie. Dla przykładu: system pokazuje 82% baterii, podłączam ładowanie i obojętnie ile bym go nie ładował, cały czas wskazuje 82%. Odłączam zasilani, nagle przeskakuje na np. 94%. Od razu znów włączam ładowanie - przeskakuje na 82%. Podczas pracy na baterii wskaźnik ani drgnie, dopóki po paru godzinach bateria się nie wyczerpie i sam się nagle wyłącza. Krótko inne zauważone cechy charakterystyczne:

- jak się rozładuje bateria i iPad nagle się wyłącza, to nie tak jak normalnie (czyli ikona zamykania czy jak to nazwać) - od razu się wyłącza w ułamku sekundy i czarny ekran

- podczas ładowania przy wyłączonym iPadzie - nie pojawia się na ekranie ikona ładowania

Tym sposobem iPad niby funkcjonuje normalnie (ładuję 4-5 godzin), trzyma bateria, ale nigdy nie wiem jaki jest stopień zużycia. Po naładowaniu na full (wyłączony iPad, ładowałem całą noc) zawsze po włączeniu pojawia się 98% i trzyma tak do końca kilku godzin użytkowania (trzyma tyle samo co kiedyś) z tym wskaźnikiem, po czym nagle czarny ekran i zero baterii.

Ma ktoś jakiś pomysł? Bateria trzyma, czyli nie jest zła. Wgranie iOS od nowa coś da (przywrócenie ustawień fabrycznych)? iOS w najnowszej wersji 9.2

-

#2 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 17 stycznia 2016 - 15:58

Sprawdź programem ibackupbot ile masz cykli baterii : szczegóły na google.

Użytkownik aquatarion edytował ten post 17 stycznia 2016 - 15:58

#3 ArturKrk

ArturKrk
  • 7 postów

Napisano 17 stycznia 2016 - 16:32

Battery

CycleCount: 0
 FullChargeCapacity: 100
 Status: Success
 BatteryCurrentCapacity: 82
 BatteryIsCharging: false
 ExternalChargeCapable: true
 ExternalConnected: true
 FullyCharged: false
 GasGaugeCapability: true
 HasBattery: true

Aha, dodam tylko że nie wymieniałem baterii, to jest oryginalna od momentu zakupu - niecałe dwa lata temu. iPad nie był eksploatowany jakoś specjalnie mocno, ot normalne użytkowanie i to nie codziennie, bo częściej korzystam z lapka/iPhone`a. Średnio raz na 1-2 miesiące rozładowywałem baterię do 0% i ładowałem na full, tak jak zalecają. 

#4 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 17 stycznia 2016 - 16:37

Dziwne, że pokazuje 0. A możesz zainstalować bete 9.3 na ipadzie ? Wpisz w google beta apple i tam rób wg instrukcji. Wcześniej zrób kopię zapasową tego co teraz masz na ipadzie. (Archiwizacja)

#5 ArturKrk

ArturKrk
  • 7 postów

Napisano 17 stycznia 2016 - 16:45

Wersji beta nigdy nie instalowałem, widzę że jest 9.3 open, pytanie tylko czy nie lepiej przywrócić ustawienia fabryczne i oficjalną 9.2. Zastanawiam się czy coś w elektronice baterii się nie popierniczyło, bo bateria normalnie trzyma, problem jest tylko taki jak opisałem. I z tego co wkleiłem wyżej wynika, że widzi baterię jako nową (0 cykli) ale też że:

BatteryIsCharging: false

Czyli nie ładuje jej z USB (a na Ipadzie jest sygnalizacja ładowania). 

#6 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 17 stycznia 2016 - 17:33

Zrób przywrócenie do ustawień fabrycznych, bez kopii zapasowej i sprawdź czy na czysto będzie to samo.

http://myapple.pl/po...wych-iphone-ach

Zobacz to, może dotyczy to też iPada. Hmm.

Użytkownik aquatarion edytował ten post 17 stycznia 2016 - 17:21

#7 ArturKrk

ArturKrk
  • 7 postów

Napisano 17 stycznia 2016 - 18:48

Być może, objawy są podobne, tylko ja nic nie kombinowałem z ustawieniami daty/godziny, ani nie zmieniałem przed wystąpieniem tego problemu stref czasowych. Nie była też instalowana aktualizacja nowej wersji iOS, po prostu nagle jednego dnia pojawił się taki problem, wcześniej wszystko było ok.

Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dało. Jutro spróbuję z wersją open beta iOS 9.3.

#8 ArturKrk

ArturKrk
  • 7 postów

Napisano 18 stycznia 2016 - 15:22

Beta iOS 9.3 - to samo. Ma ktoś jakieś pomysły?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych