Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time Capsule - iCloud w domu z dostępem z netu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 hoof

hoof
  • 55 postów

Napisano 15 stycznia 2016 - 12:43

Cześć,

Chciałbym mieć jedno miejsce do przechowywania zdjęć, filmów, które udostępniam rodzinie. Każdy w dowolnym momencie może się połączyć i pooglądać/ściągnąć zdjęcia, filmy. W chwili obecnej mam dysk podłączony pod router z którego w domu oglądam filmy, zdjęcia itp na TV, Ipadzie, Iphonie itp. Problemem jest dostęp z netu. W chwili obecnej dostęp tylko w domu. Zdjęcia, które chcę udostępnić rodzinie tworzę albumy i wrzucam na Icloud. Na razie wykupione 50GB, jak się zapełni zwiększę do 200. 

Pomyślałem jednak, że zakup TC i postawienie go w domu to prawie jak Icloud tyle, że prywatna :) Liczę, że będę miał do niej dostęp z aplikacji zdjęcia na Iphonach, tabletach jako foldery udostępnione. Wstępna obróbka w domu a później udostępnienie folderu i wskazanie jakiej osobie udostępniam. Dokładnie ta sama zasada co w chwili obecnej z Icloud.

Czy takie ustawienie zda egzamin? Ktoś już w taki sposób wykorzystuje TC? Nadmienię, że TC będzie służył jedynie jako HDD z udostępnieniem zawartości. Router już mam.

Adam

#2 zdzich

zdzich
  • 178 postów
  • Skądjuż nie Poznań

Napisano 15 stycznia 2016 - 12:56

kup sobie jakiś nas Synology, z TC nie zrobisz tego co chcesz

#3 hoof

hoof
  • 55 postów

Napisano 15 stycznia 2016 - 13:06

Rozważam zakup, jednak jest mały problem. Na Filckr mam kilka albumów. Dla mnie bajka 1TB za free. Dopiero po kilku miesiącach rodzina zapowiedziała, że nie korzystają bo to inny program itp. Dla testów wrzuciłem kilka albumów na icloud i nagle rodzinka mówi - rewelka :) Ja nie potrzebuję aż takiego zaawansowania jakie daje Synology czy tez Netgear itp. Bardziej zależy mi na łatwości dostępu, komentarze itp. Choć nie wykluczam w przyszłości NAS bo chciałbym samemu zrobić monitoring/alarm chałupy.

#4 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 15 stycznia 2016 - 14:18

A jakie masz łącze na upload? Bo postawienie NAS to jedno, a pasmo na wysyłaniu (i to sporych multimedii, całe albumy zdjęć) to drugie. O ile pasma na download można teraz mieć praktycznie ile dusza zapragnie, to o upload raczej ciężko.

Wątpię też aby funkcjonalność serwerów icloud apple tak sobie udostępniało, aby szło to postawić u siebie. Raczej musiałbyś szukać alternatywnych rozwiązań. Popatrz na opesourcowy owncloud, możliwe że ma zbliżone usługi i klientów na iphony, androidy itp.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#5 hoof

hoof
  • 55 postów

Napisano 15 stycznia 2016 - 18:24

Internet mam mobilny z limitem. Akurat o to to się nie martwię. Wykorzystanie tylko rodzina więc zawsze można poczekać na załadowanie zdjęcia. Zastanawiałem się nad TC aby nie ładować do iCloud. Zresztą dziwna sprwa jest z tym iCloud. Mam 50GB. Władowałem powiedzmy 10 albumów z 50 zdjęciami po średnio 1,5MB co w sumie daje około 750MB. Jak patrzę na zajętość iCloud to pokazuje mi wolnego 49,5 GB  z czego właśnie 500MB zajmuje archiwum iPhona i jakieś programy. To pytanie jest następujące - gdzie są przechowywane moje zdjęcia :)

Wracając do TC. Tak sobie myślałem, że jeżeli podepnę go pod moje AppleID i tu udostępnie zdjęcia to będą one właśnie widoczne jako udostępnione w aplikacji Zdjęcia na iPhonach i tablecie. Mylę się?

#6 zdzich

zdzich
  • 178 postów
  • Skądjuż nie Poznań

Napisano 15 stycznia 2016 - 19:40

Mylisz się. TC w ogóle tak nie działa

TC to urządzenie do archiwizowania maca przy pomocy Time Machine

nie sprawdzi się do niczego z tego co wymieniłeś

#7 hoof

hoof
  • 55 postów

Napisano 17 stycznia 2016 - 13:34

Czyli jednak wybór padł na NAS. Jako, ze wiele zdjeć wrzucam albumami na iCloud stad pytanie do Was:
1 Gdzie są one przechowywane. Wrzuciłem około 1GB a dalej mam dostępne 49,4 z 50GB gdzie 500MB zajmuje kopia telefonu.
2 Czy podglad na TV z AppleTV udostępnionych albumów z iCloud działa sprawnie? Mogę podglądać z lokalnego dysku ale na iCloudzie mam te wybrane udostępniane dla całej rodziny, na lokalnym mam wszystkie śmieci np jeden motyw w kilku zdjęciach. Kiepsko sie takie coś ogłada.

#8 hoof

hoof
  • 55 postów

Napisano 17 stycznia 2016 - 18:05

Google przyjacielem człowieka. Punkt 1 nieaktualny. Wylaczona Biblioteka i strumien. Włączone tylko udostępnianie zdjeć. Mogę udostępniać wiele albumów, jeden album maź 5 tys plików. Ważność bezterminowa, zależna ode mnie. O to mi właśnie chodziło.
Jeżeli ktoś korzysta z punktu 2 byłbym wdzięczny za wszelkie info

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych