A po co sam wybierasz oprogramowanie? Przecież iTunes sam dobrze wie co ma zainstalować. Wprowadź go w Disk Mode, a potem podłącz do iTunes i kliknij Odtwórz bez wybierania innej wersji softu. Jeśli będzie jakikolwiek błąd to wymień dysk i jego taśmę na sprawne.
Oczywiście w pierwszej kolejności klikałem poprosu "odtwórz iPoda...", ale komunikat był taki sam jak załączyłem wyżej. Ściągnałem wszystkie możliwe i z innymi efekt był ten sam. iPod do momentu wymiany dysku 160GB był sprawny, tzn. dysk miał uszkodzone sektory, przeskakiwał utwory, dlatego chciałem go wymienić. Taśma zakładam że jest sprawna bo wcześniej na dysku 160GB działała.
Ponieważ nie mogłem uruchomić iPoda z dyskiem 120GB, zacząłem kombinować, usunąłem partycje na dysku 120GB i postawiłem ją na nowo, z tym że teraz iPoda komputer już nie widzi ani z dyskiem 160Gb ani 120GB. Tzn widzi je jedynie w programach diagnostycznych, nie mam możliwości ponowienia próby odtworzenia iPoda w iTunes. W trybie dyskowym też nie pokazuje się w 'moim komputerze'. Jedyne co przychodzi mi na myśl, to skopiowanie partycji dysku drugiego iPoda 160GB który mam... Chyba, że ktoś podpowie inny pomysł, będę wdzięczny.
W tej chwili jestem w punkcie wejścia, czyli iPod działa pod dyskiem 160GB, ale z dyskiem 120GB nie da się go odtworzyć. Z dyskiem 160GB ma wersję systemu 2.0.4, a z 120GB pokazuje 2.0.1 i wyżej pokazany błąd: "nie można odtworzyć oprogramowania iPoda, ponieważ to oprogramowanie sprzętowe nie jest z nim zgodne."
Po kolejnej próbie wprowadzenia iPoda w tryb dyskowy, pod iTunes udało się wgrać oprogramowanie 2.0.4 wskazane ręcznie (domyślnie instalował 2.0.1). Dziwne, że chwilę wcześniej bez wprowadzenia trybu dyskowego nie mogłem wgrać na niego żadnego softu. Możliwe, że pomogło też zaktualizowanie iTunes do najnowszej wersji, lub poprostu jego przeinstalowanie, bo często zdarzało się że nie wyszukiwał innych sprawnych iPodów.
Użytkownik matias4545 edytował ten post 11 stycznia 2016 - 19:09