Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod classic 7G - wymiana dysku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 matias4545

matias4545
  • 3 postów

Napisano 10 stycznia 2016 - 19:58

Witam,

W moim classic'u zaczął szwankować fabrycznie zamontowany dysk 160GB (sprawny, ale zaczął 'skipować' utwory). Ponieważ wpadł mi w ręce sprawny dysk 120GB, wymieniłem na mniejszy. Po zamontowaniu dysku iPod uruchamia się, ale nie daje się odtworzyć w iTunes.

Wyświetlał komunikat:

Załączony plik  Przechwytywanie.JPG   48,65 KB   0 Ilość pobrań

Nieważne którą wersję oprogramowania próbowałem wgrać, komunikat był ten sam.

Odbudowanie MBR w AOMEI nie pomogło. Zacząłem kombinować i wyczyściłem dysk w AOMEI usuwając partycję i formatując go pod windowsem z systemem plików exFAT. W tej chwili iPod uruchamia się, ale dysk jest nie widoczny pod W7 i nie widoczny w iTunes. Co gorsza, po zamontowaniu starego dysku który mimo wszystko był sprawny, iPoda nie widać w systemie ani w iTunes. Widać go np w AOMEI. Co zrobic by przywrócić iPoda do życia? Z góry dzięki.

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 stycznia 2016 - 10:20

A po co sam wybierasz oprogramowanie? Przecież iTunes sam dobrze wie co ma zainstalować. Wprowadź go w Disk Mode, a potem podłącz do iTunes i kliknij Odtwórz bez wybierania innej wersji softu. Jeśli będzie jakikolwiek błąd to wymień dysk i jego taśmę na sprawne.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 matias4545

matias4545
  • 3 postów

Napisano 11 stycznia 2016 - 19:17

A po co sam wybierasz oprogramowanie? Przecież iTunes sam dobrze wie co ma zainstalować. Wprowadź go w Disk Mode, a potem podłącz do iTunes i kliknij Odtwórz bez wybierania innej wersji softu. Jeśli będzie jakikolwiek błąd to wymień dysk i jego taśmę na sprawne.

Oczywiście w pierwszej kolejności klikałem poprosu "odtwórz iPoda...", ale komunikat był taki sam jak załączyłem wyżej. Ściągnałem wszystkie możliwe i z innymi efekt był ten sam. iPod do momentu wymiany dysku 160GB był sprawny, tzn. dysk miał uszkodzone sektory, przeskakiwał utwory, dlatego chciałem go wymienić. Taśma zakładam że jest sprawna bo wcześniej na dysku 160GB działała.

Ponieważ nie mogłem uruchomić iPoda z dyskiem 120GB, zacząłem kombinować, usunąłem partycje na dysku 120GB i postawiłem ją na nowo, z tym że teraz iPoda komputer już nie widzi ani z dyskiem 160Gb ani 120GB. Tzn widzi je jedynie w programach diagnostycznych, nie mam możliwości ponowienia próby odtworzenia iPoda w iTunes. W trybie dyskowym też nie pokazuje się w 'moim komputerze'. Jedyne co przychodzi mi na myśl, to skopiowanie partycji dysku drugiego iPoda 160GB który mam... Chyba, że ktoś podpowie inny pomysł, będę wdzięczny.

W tej chwili jestem w punkcie wejścia, czyli iPod działa pod dyskiem 160GB, ale z dyskiem 120GB nie da się go odtworzyć. Z dyskiem 160GB ma wersję systemu 2.0.4, a z 120GB pokazuje 2.0.1 i wyżej pokazany błąd: "nie można odtworzyć oprogramowania iPoda, ponieważ to oprogramowanie sprzętowe nie jest z nim zgodne."

Po kolejnej próbie wprowadzenia iPoda w tryb dyskowy, pod iTunes udało się wgrać oprogramowanie 2.0.4 wskazane ręcznie (domyślnie instalował 2.0.1). Dziwne, że chwilę wcześniej bez wprowadzenia trybu dyskowego nie mogłem wgrać na niego żadnego softu. Możliwe, że pomogło też zaktualizowanie iTunes do najnowszej wersji, lub poprostu jego przeinstalowanie, bo często zdarzało się że nie wyszukiwał innych sprawnych iPodów.

Użytkownik matias4545 edytował ten post 11 stycznia 2016 - 19:09

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych