Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4s wyłącza się przy 40-50% baterii. Nie ładuje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 16:49

Witam.

Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich użytkowników :)

Posiadam iPhona 4s od około półtora miesiąca. Zakupiłem go z allegro. Starałem się wybrać sprzedawcę zaufanego z dużą ilością pozytywnych komentarzy.

Telefonik na początku był super, chodź już wtedy wyłączał się przy około 20% baterii. Byłem przekonany że jest to normalne dopóki nie zaczoł wyłączać się dużo szybciej po pełnym ładowaniu. Jeszcze kilka dni nie robiłem z tego problemu. Niestety wczoraj iPhone wyłączył się przy 50% a przy próbie ładowania nie wskazywał ładowania. Zostawiłem na kilkanaście minut podłączonego do prądu i włączył się z 7% naładowaniem. Cały czas nie wskazując ładowania. Odłączyłem od prądu i pozostawiłem tel. do całkowitego rozładowania. Jeszcze wieczorkiem próbowałem podładować lecz bez skutku. Dodam że i Tunes też nie widzi telefonu, a na komputerze wyświetla się komunikat o błędzie urządzenia usb.

Zostawiłem na całą noc telefon podłączony do ładowarki i rano ku mojemu zdziwieniu bateria wskazywała 100%. Ale na wyświetlaczu cały czas nie było widać że ładowarka jest podłączona. Używam go od 2 godzin, cały czas jest 100% ale gdy podłączam do łądowania to nic się nie dzieje i cały czas komputer go nie widzi.

Koledzy, bardzo prosił bym o podpowiedź co może być przyczyną takich problemów?

Kurcze pierwszy raz mam iPhone z polecenia kolegi i ogólnie jest zajebisty tylko ta nieszczęsna bateria i ładowanie.

Najgorsze jest że nie wiem dokładnie co jest zepsute.

Pozdrawiam

#2 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 09 stycznia 2016 - 17:16

Na pewno będzie bateria do wymiany, pytanie tylko czy to poprawi problem z tym pokazywaniem ładowania. Moim zdaniem może być winny kabel. Możliwe że jest to nieoryginalne akcesorium. Jak masz możliwość to sprawdź na innym kablu do ip4s

#3 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 17:34

Dzięki za odpowiedź.

Czyli w pierwszej kolejności kabelek.

Kurcze właśnie nie wiem czy ładowarka i kabelek jest oryginalny, można to jakoś rozpoznać?

Niestety nie mam nikogo kto by miał iPhona.

Czy na allegro zakupię oryginalne akcesoria?

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 19:17

Moim zdaniem może być winny kabel. Możliwe że jest to nieoryginalne akcesorium. Jak masz możliwość to sprawdź na innym kablu do ip4s

A jakie to ma znaczenie czy to oryginalne czy nie, to tylko kabel, nie ma możliwości sprzętowej sprawdzenia czy jest oryginalny czy nie. To jest wtyczka z przylutowanymi kabelkami, więc jak się nic nie urwało to nie ma opcji, żeby nie działało.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 20:27

A jakie to ma znaczenie czy to oryginalne czy nie, to tylko kabel, nie ma możliwości sprzętowej sprawdzenia czy jest oryginalny czy nie. To jest wtyczka z przylutowanymi kabelkami, więc jak się nic nie urwało to nie ma opcji, żeby nie działało.

Kabelek nigdzie nie jest urwany, jest w bardzo dobrym stanie.

W mieście mam serwis telefonów ale słyszałem że lubią wciskać jakieś beznadziejne baterie i zawyżać ceny.

Wolał bym dzięki Waszej pomocy poradzić sobie samemu. Tylko teraz zupełnie nie wiem od czego zacząć...

#6 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 20:44

[quote name="Reters" post="2034128" timestamp="1452357295"]
....nie wiem czy ładowarka i kabelek jest oryginalny, można to jakoś rozpoznać .. /quote]

Gdyby kabelek lub ładowarka była nieoryginalna i dodatkowo słabo podrobiona byłby komunikat: http://www.iphonetop...-not-certified/

Skoro nigdy nie miałeś komunikatu to z pewnością nie to jest problemem.

#7 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 21:00

[quote name="Reters" post="2034128" timestamp="1452357295"]
....nie wiem czy ładowarka i kabelek jest oryginalny, można to jakoś rozpoznać .. /quote]

Gdyby kabelek lub ładowarka była nieoryginalna i dodatkowo słabo podrobiona byłby komunikat: http://www.iphonetopics.com/this-cable-or-accessory-is-not-certified/

Skoro nigdy nie miałeś komunikatu to z pewnością nie to jest problemem.

Taki komunikat mi się nie pojawił.

Czyli pewnie coś z gniazdem ładowania lub może jakaś awaria na płycie głównej?

#8 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 09 stycznia 2016 - 21:51

Troche lipa, serwis może przewyższyć cenę urządzenia, nie możesz reklamować u sprzedawcy ?
- Co ludzie mówią o mnie? - spytał. - Mówią: idiota? Co ludzie mówią?

#9 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 22:49

Kurcze, kupiłem na allegro, a koleś nie dawał gwarancji. Od zakupu minoł ponad miesiąc.

Nie spodziewałem się że tak szybko padnie iphone. I do tego ta naprawa, szkoda że jakoś taniej nie można naprawić albo samemu.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 stycznia 2016 - 00:17

Możesz skorzystać z rękojmi, trwa ona rok.

#11 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 10 stycznia 2016 - 00:32

Kurcze, kupiłem na allegro, a koleś nie dawał gwarancji.

Możesz skorzystać z rękojmi, trwa ona rok.

Jak sprzedawał "koleś', a nie firma - to nie ma rękojmi.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 stycznia 2016 - 10:04

Jak sprzedawał "koleś', a nie firma - to nie ma rękojmi.

Oczywiście, że jest... zawsze była... ba, od 1964 roku jest... i zawsze się nazywa rękojmia...

Art. 556.  Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia).

#13 Patryk Pawluk

Patryk Pawluk
  • 8 postów

Napisano 10 stycznia 2016 - 13:45

kupiłem nowy kabel, i nie dało sie synchronizowac z itunes , a ładowanie trwało 10 razy tyle co przez oryginalny, potem kupiłem drugi kabel, tez nie oryginalny i musialem ruszac nim zeby wrzucic mp3 bo po prostu ładował ale nie wykrywany był przez itunes, wkoncu kupilem oryginalny i zero problemów. Kup kabel nowy

#14 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 10 stycznia 2016 - 15:53

kupiłem nowy kabel, i nie dało sie synchronizowac z itunes , a ładowanie trwało 10 razy tyle co przez oryginalny, potem kupiłem drugi kabel, tez nie oryginalny i musialem ruszac nim zeby wrzucic mp3 bo po prostu ładował ale nie wykrywany był przez itunes, wkoncu kupilem oryginalny i zero problemów. Kup kabel nowy

Dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.

Więc na pierwszą opcję kupię oryginalny kabelek. Sprawdzę i dam znać jaki efekt. W razie czego dalej będę szukał usterki.

Co do rękojmy to ogólnie nie lubię bawić się w takie sprawy ale przemyślę temat, szczególnie jak nie dam rady naprawić telefonu.

Jako że dopiero zaczynam przygodę z iPhone to czy ten kabelek jest oryginalny?

http://allegro.pl/oryginalny-kabel-iphone-2g-3g-3gs-4-4s-ipad-1-2-3-i5767624567.html

#15 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 stycznia 2016 - 17:20

Jak chcesz mieć spokój radzę poszukać certyfikowanego (MFI) kabelka innej firmy niż Apple (np. Belkin, Anker, PQI) w jakiś renomowanych sklepach, może trafić się jakaś przecena.

Zapłacisz więcej ale przynajmniej na 100% wyeliminujesz problem z kablem.

Użytkownik waluigi edytował ten post 10 stycznia 2016 - 17:20

#16 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 10 stycznia 2016 - 17:31

Jak chcesz mieć spokój radzę poszukać certyfikowanego (MFI) kabelka innej firmy niż Apple (np. Belkin, Anker, PQI) w jakiś renomowanych sklepach, może trafić się jakaś przecena.

Zapłacisz więcej ale przynajmniej na 100% wyeliminujesz problem z kablem.

Rozumiem. Zawsze byłem za tym że jak coś kupować to lepiej dołożyć i kupić porządną rzecz. Z 4s też tak chciałem zrobić. Kupić nowy i oryginalny telefon, żadnej chińskiej podróbki. Ale oczywiście w tym przypadku pożałowałem tych kilku stówek i teraz mam nauczkę.

walugi myślę też o wymianie baterii, a o uszy obiło mi się że jako takich oryginalnych się nie kupi.

Może są baterie sprawdzone przez użytkowników i godne polecenia? Na co zwracać uwagę przy zakupie baterii? Czy są jakieś konkretne firmy których baterie do iPhonów są polecane?

Pozdro i szacun za wyrozumiałość dla początkującego;)

#17 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 stycznia 2016 - 18:18

@Reters, oryginalna Apple nie kupisz na rynku, tylko w autoryzowanym serwisie mogą Ci taką założyć w przypadku potwierdzenia uszkodzenia Twojej baterii.

Na Twoim miejscu bym podszedł albo odesłał tel na diagnozę do serwisu, w Cortlandzie np. jest to darmowe i dalej na tej podstawie decydował. 

2-3 dni bez telefonu przeżyjesz, a lepsze to niż topić kase.

#18 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 10 stycznia 2016 - 18:29

@Reters, oryginalna Apple nie kupisz na rynku, tylko w autoryzowanym serwisie mogą Ci taką założyć w przypadku potwierdzenia uszkodzenia Twojej baterii.

Na Twoim miejscu bym podszedł albo odesłał tel na diagnozę do serwisu, w Cortlandzie np. jest to darmowe i dalej na tej podstawie decydował. 

2-3 dni bez telefonu przeżyjesz, a lepsze to niż topić kase.

Dokładnie, na ten moment to takie błądzenie bo nie wiadomo w 100% co jest grane.

Luknełem w necie na ich stronę internetową. W tygodniu podjadę do Wa-wy lub im wyślę telefon.

Będę pisał systematycznie co i jak bo może ktoś będzie miał taki sam problem i będzie już wiedział jak go rozwiązać.

#19 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 19 stycznia 2016 - 17:23

Witam.

Więc wstępnie problem rozwiązany.

Jednak mieliście rację, przyczyną był kabelek.

Zakupiłem nowy kabel i telefon ładuje się tak jak powinien z ładowarki.

Do tego już nie wyłącza się przy 30-40% stanu baterii.

Więc może komuś ten temat się przyda i naprawi swój podobny problem.

Dziwne jest tylko to że cały czas komputer nie widzi telefonu i nie łączy z itunes.

Gdy go podłączam do komputera jest tylko taki jeden dźwięk z komputera powiadamiający że coś podłączyłem po usb.

Ale nie ma żadnego komunikatu, i nic się nie wyświetla że jest podłączony, po prostu nic się nie dzieje.

Dodam że kabelek jest nie oryginalny, bo koleżka który mi go sprzedawał dawał sobie rękę uciąć że nie będzie z nim żadnych problemów.

I rzeczywiście ładuje super ale z komputerem się nie widzi.

Skusiłem się na ten kabel bo mnie przekonywał i mówił że nie ma co wydawać większej kasy na oryginalny.

A mogłem posłuchać się Was i kupić oryginał.

Lecz mam pytanie właśnie to może być problemem że nie można połączyć się z itunes?

#20 kris55577

kris55577
  • 100 postów

Napisano 19 stycznia 2016 - 19:18

U mnie po podłączeniu do PC na ekranie IP jeszcze pojawia sie okienko czy zaufać temu komputerowi i należy zaakceptować

#21 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 20 stycznia 2016 - 20:46

Witam.

Więc wstępnie problem rozwiązany.

Jednak mieliście rację, przyczyną był kabelek.

Zakupiłem nowy kabel i telefon ładuje się tak jak powinien z ładowarki.

Do tego już nie wyłącza się przy 30-40% stanu baterii.

Więc może komuś ten temat się przyda i naprawi swój podobny problem.

Dziwne jest tylko to że cały czas komputer nie widzi telefonu i nie łączy z itunes.

Gdy go podłączam do komputera jest tylko taki jeden dźwięk z komputera powiadamiający że coś podłączyłem po usb.

Ale nie ma żadnego komunikatu, i nic się nie wyświetla że jest podłączony, po prostu nic się nie dzieje.

Dodam że kabelek jest nie oryginalny, bo koleżka który mi go sprzedawał dawał sobie rękę uciąć że nie będzie z nim żadnych problemów.

I rzeczywiście ładuje super ale z komputerem się nie widzi.

Skusiłem się na ten kabel bo mnie przekonywał i mówił że nie ma co wydawać większej kasy na oryginalny.

A mogłem posłuchać się Was i kupić oryginał.

Lecz mam pytanie właśnie to może być problemem że nie można połączyć się z itunes?

Prawdopodobnie Twój kabelek służy tylko do ładowania i nie działa przesył danych. Jak kupujesz zamienniki to zwracaj uwagę, żeby miały napis na opakowaniu: "Sync and Charge" lub coś podobnego (a nie samo "charge").

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#22 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 25 stycznia 2016 - 15:47

Witam.

Jutro lecę zanieść kabel i zobaczymy co powie sprzedawca. Będę chciał wymienić na oryginalny.

Sprawdzałem na innym komputerze i też nie widzi telefonu.

Dam znać co i jak.

#23 Reters

Reters
  • 14 postów

Napisano 30 stycznia 2016 - 17:19

Witam.

Jutro lecę zanieść kabel i zobaczymy co powie sprzedawca. Będę chciał wymienić na oryginalny.

Sprawdzałem na innym komputerze i też nie widzi telefonu.

Dam znać co i jak.

Więc byłem wczoraj u sprzedawcy i sprawdzaliśmy na oryginalnym kabelku. Wszystko śmigało, jego komputer widział iPhona. Podłączyliśmy też mój nieoryginalny kabelek i ku mojemu zdziwieniu komputer też wykrył telefon. Także itunes znalazł telefon.

U mnie niestety cały czas to samo, komputer i itunes nie widzi iPhona. Zupełnie nie wiem gdzie leży przyczyna.

Koledzy może macie pomysł co jest nie tak?

Dodam ze itunes jest zaktualizowany do najnowszego oprogramowania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych