Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacMini 2014 MGEN2MP/A - zawieszanie systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 blacki666

blacki666
  • 2 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 14:49

Dzień dobry

Mam problem z mac mini 2014 wersja MGEN2MP/A (i5 2.6GHz/8GB/1TB/Iris Graphics) OS X El Capitan.

Komputer zawiesza się bez powodu, tj nagle zaczyna kręcić kółeczko przy kursorze jak podczas odczytu, znika pasek z ikonami i najczęściej większość aplikacji (np zostaje jedno okno z safari lub mail w około którego znika tapeta tj reszta ekranu jest czarna). Podczas takiego „zwisu” można ruszać kursorem myszy ale otwartego okna nie można zamknąć, czekanie na jakąś reakcję też nic nie daje kursor kreci i nic się nie dzieje. Nie działa kombinacja Command+Opcja+Esc. Mac jest na tyle cichy że trudno mi powiedzieć czy dysk coś odczytuje, wydaje mi się że raczej nie. 

Pozostaje tylko twardy restart przyciskiem zasilania, po którym najczęściej komputer wyświetla ikonę ze znakiem zapytania (nie widzi dysku), w takim przypadku odłączam zasilanie całkowicie na listwie, na co najmniej 15 sekund i ponownie próbuje włączyć. Czasem się udaje i system startuje ale najczęściej kolejny zawias następuje już przy logowaniu do systemu, ewentualnie po zalogowaniu przy próbie włączenia jakiś programów lub przeprowadzenia jakieś operacji dyskowej np. skopiowaniu danych. Za którymś razem po kolejnym odłączeniu zasilania i włączeniu komputer zaskakuje i działa jak by nigdy nic zwykle przez kilka dni po czym znów „foch” i wyżej opisana sytuacja się powtarza. Pierwszy zawias występuje w różnych momentach, tj kopiowanie danych, przeglądarka internetowa safari, chrome (już odinstalowany) mail. Sam komputer nie jest na razie wykorzystywany do niczego poważnego, tj internet, poczta, muzyka, film. Nie mam zainstalowanych też żadnych „dziwactw” które mogłyby powodować takie zachowanie.

Gdzieś tam w międzyczasie po którymś takim zwisie systemu zrobiłem reset SMC i NVRAM (PRAM), co raz zadziałało że po wykonaniu zerowania powyższych system uruchomił się od razu, ale przy kolejnym niespodziewanym zwisie nawet zerowanie powyższych nie pomogło i komputer uruchomił się dopiero po paru twardych resetach (w międzyczasie stawał przy logowaniu, po zalogowaniu przy próbie kopiowania plików czy odpalaniu aplikacji).  

Proszę o radę jak mogę zdiagnozować co mu dolega, komputer zakupiłem w listopadzie, nowy więc mam jeszcze gwarancję, z której w razie czego będę korzystał. 

Dziękuję i pozdrawiam

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 17:17

Sprawdź dysk. Jak - masz instrukcję na forum. Poza tym jak masz gwarancję, to skorzystaj z niej.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#3 blacki666

blacki666
  • 2 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 18:31

Dzięki za reakcje.

Dysk sprawdzałem przez "Narzędzie dyskowe" w systemie oraz z Single user mode, z terminala sprawdzałem też poprawność uprawnień na dysku oraz je naprawiałem ... wszystko przed ostatnim "fochem" systemu. Robiłem też tą diagnostykę systemu przy uruchomieniu. Problem w tym że nic nie pokazuje a system pracował tak ok tygodnia bez żadnych zastrzeżeń. Umówiłem się na telefon z serwisem, zobaczymy co mi powiedzą. To mój pierwszy kontakt ze sprzętem Apple i nie wiem jakie mają procedury serwisowe, mam nadzieje jednak że uda się to jakoś rozwiązać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych