Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* - - - - 1 votes

Czemu ludzie boją się tzn. refurbów?

• Please log in to reply
109 replies to this topic

#76 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 01 May 2016 - 11:16

Ja wymieniałem w iDream ale to zaraz po premierze 6s w październiku z powodu wypalonego piksela, przy okazji nierównomierne podświetlenie zgłosiłem i klikający tył. Dostałem na następny dzień nowego 6S bo to jeszcze po premierze nowe dawali. Wymienili bez problemu. Nowy nadal ma nierównomierne podświetlenie, klikający tył z początku był ok po czasie sie wyrobił i teraz przyciskając ekran i tylną obudowę jednocześnie to kliknie ( jakby coś w środku, bateria nie była dokładnie przymocowana). Reklamowałem z tego powodu jakieś 2 miesiące temu w iDream ale powiedzieli że nie stwierdzili wady, każdy iPhone tak ma podobno. Staram się z tym życ. Wkurza mnie to klikanie obudowy, ale ...

Też mam 6s i nic mi z tylu nie klika. Wcisnęli ci ciemnote.

#77 Radi-83

Radi-83
  • 250 posts

Posted 02 May 2016 - 01:40

Ja wymieniałem w iDream ale to zaraz po premierze 6s w październiku z powodu wypalonego piksela, przy okazji nierównomierne podświetlenie zgłosiłem i klikający tył. Dostałem na następny dzień nowego 6S bo to jeszcze po premierze nowe dawali. Wymienili bez problemu. Nowy nadal ma nierównomierne podświetlenie, klikający tył z początku był ok po czasie sie wyrobił i teraz przyciskając ekran i tylną obudowę jednocześnie to kliknie ( jakby coś w środku, bateria nie była dokładnie przymocowana). Reklamowałem z tego powodu jakieś 2 miesiące temu w iDream ale powiedzieli że nie stwierdzili wady, każdy iPhone tak ma podobno. Staram się z tym życ. Wkurza mnie to klikanie obudowy, ale ...

Dzięki za info :) Znalezienie idealnego egzemplarza to nie lada wyczyn, można tak się bujać do premiery następnego modelu :D Jeden gościu wymieniał 14 razy telefon o czym pewnie wiesz jeśli śledziłeś temat o pierwszych wrażeniach.

#78 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 02 May 2016 - 05:55

Dziala? Dziala sprawny jest technicznie ale to tylko wady kosmetyczne. Dla mnie niestety to tez bardzo wazne.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#79 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 02 May 2016 - 08:42

Wymienianie telefonu 14 razy nie jest spowodowane stanem tych telefonów tylko stanem umysłu właściciela.

• Maxavelli and makemymind like this

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#80 Radi-83

Radi-83
  • 250 posts

Posted 04 May 2016 - 00:26

Dziala? Dziala sprawny jest technicznie ale to tylko wady kosmetyczne. Dla mnie niestety to tez bardzo wazne.

Dla mnie również to jest ważne, a dziś jak rozfoliowałem telefon bo nakleili mi fabryczne folie w tym całym centrum serwisowym okazało się, że mi przerysowali logo jabłka i tą górną fugę pod aparatem :/ Nie wiem czy to Cortland czy w tym centrum Apple ale efekt końcowy mam taki, że telefon nie naprawiony plus w "gratisie" "ozdoba" w postaci rys. Teraz się dwa razy zastanowię zanim coś oddam do serwisu, chyba tylko na taka usterkę którą wiem, że ją uznają jak np martwy piksel.

#81 Omega55

Omega55
  • 338 posts

Posted 16 June 2016 - 12:47

A skąd wiadomo, czy wymieniony iPhone to refurb czy fabryczna nówka ?

Ja otrzymałam w ramach gwarancji z wymiany - podobno - zupełnie nowy egzemplarz. Kiedy zasugerowałam u resellera, że to refurb, serwisant kategorycznie temu zaprzeczył i powiedział, że jest to fabrycznie nowy iPhone, że nie mieli akurat refurba.

Dostałam go w folii fabrycznej, ale bez pudełka i po sprawdzeniu IMEI okazuje się, że ma dokładnie tyle samo gwarancji ile ten oddany, data aktywacji została wprowadzona na tą samą, którą miał uszkodzony.

Zatem sprzedawca/serwisant mnie oszukał ?

Dodam, że do naprawy oddawałam urządzenie również bez pudełka i akcesoriów.

#82 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 16 June 2016 - 13:30

Jeśli to telefon z serwisu autoryzowanego to nie ma żadnej różnicy między nowym, a odnowionym. Nie dowiesz się jaki dostałaś. Apple tam pewnie w swoim systemie ma taką informację, ale sprzedawca tego nie wie.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#83 Clevland

Clevland
  • 416 posts

Posted 26 October 2016 - 10:18

Mnie zastanawia czy refub sprzedawany na allegro może mieć w opisie: "NOWY" ?

Nowy to dla mnie prosto z pudełka od producenta.

Refub jest odnawiany zatem nie spełnia tego warunku.

#84 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2064 posts
  • SkądRzym

Posted 26 October 2016 - 11:36

Idźcie do psychologa jeśli macie problem z telefonami z wymiany. Masz nową gwarancje rok ? to o co chodzi ? Jeśli nie pasuje to nie oddawajcie na gwarancje. Wywalcie na śmietnik i kupcie nowy. 

#85 North

North
  • 1336 posts

Posted 26 October 2016 - 12:06

Mnie zastanawia czy refub sprzedawany na allegro może mieć w opisie: "NOWY" ?
Nowy to dla mnie prosto z pudełka od producenta.
Refub jest odnawiany zatem nie spełnia tego warunku.

Tak, może mieć. Czy możesz przedstawić jakiś obiektywny dowód na różnicę miedzy tymi telefonami (oprócz twoich subiektywnych odczuć)?

#86 maciek5s

maciek5s
  • 1108 posts
Posted 26 October 2016 - 12:43

Ja się nie boję refubów, boję się za to pająków :o

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#87 Clevland

Clevland
  • 416 posts

Posted 26 October 2016 - 14:23

Tak, może mieć. Czy możesz przedstawić jakiś obiektywny dowód na różnicę miedzy tymi telefonami (oprócz twoich subiektywnych odczuć)?

1.Czy Apple sprzedaje refuby jako nowe?

2.Czy w refubie wszystkie części są nowe?

3.Czy refub nie był nigdy wcześniej używany?

Sama nazwa mówi- odnowiony, nie spełnia to definicji nowy.

#88 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 26 October 2016 - 14:33

Może i trochę masz racji ale Apple skutecznie maskuje czy dana jednostka wydana na wymianę to odnowiona sztuka czy nowa. 

1. Mi się wydaje że tak - dostajesz telefon w zafoliowanym pudełku z informacją że to sprzęt pre owned. 

2. Tego nie wiadomo co i czy było wymienione i się tego nie dowiesz.

3. Też nie wiadomo bo Apple zmienia numer seryjny i wszystkie części masz nowe. 

Jeśli będziesz mieć na biurku telefon po wymianie oraz telefon nowy wyciągnięty z pudełka to jesteś w stanie je rozróżnić - nawet możesz je sobie rozebrać. 

No chyba że mówisz o sprzęcie odnowiony w garażu przez chińczyków to faktycznie taki sprzęt nie powinien być sprzedawany jako nowy. 

Allegro powinno wprowadzić parametry jak na ebay.

NEW

Manufacturer refurbished 

Seller refurbished 

Edited by nie_lubie_jablek, 26 October 2016 - 14:36.

• Clevland likes this

#89 michalniusz

michalniusz
  • 293 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 October 2016 - 14:41

Ja się nie boję refubów, boję się za to pająków :o

:o ciekawe, co na to Apple?  :ph34r:

MacBookPro 13,3"  |  iPhone 5 | iPhone 7

#90 Clevland

Clevland
  • 416 posts

Posted 26 October 2016 - 19:58

Allegro powinno wprowadzić parametry jak na ebay.

NEW

Manufacturer refurbished 

Seller refurbished 

Super pomysł.

Jakiś czas trafiłem na aukcję iphona opisanego jako nowy.

Pytam się o szczegóły a user pisze że telefon to refub (porzedni sprawiał jakiś problem) który używa od 10 dni.

To w takim razie się zastanawiam jaki on jest nowy.

Jeżeli apple opisuje refuba jako pre owned to jest jednoznaczny opis...

#91 North

North
  • 1336 posts

Posted 26 October 2016 - 22:15

Jest różnica między telefonem używanym przez 10 dni a nowym zafoliowanym egzamplarzem pochodzącym z wymiany serwisowej. Moim zdaniem stwierdzenie, że sprzedaje się nowy iPhone w foliach z wymiany gwarancyjnej nie jest żadnym nadużyciem.

Edited by North, 26 October 2016 - 22:16.

#92 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 27 October 2016 - 00:11

Przede wszystkim wypada ustalić jakie przyjmujemy kryteria dla telefonu, aby można go nazwać nowym.
"Nowy" czyli inny, następny ?
A może "nowy" czyli nieużywany ?

Producent sam informuje, że "... Zamienny telefon iPhone będzie nowy lub równoważny nowemu pod względem działania i niezawodności ..."
żródło: 
https://support.appl.../repair/service

Zauważmy, że iPhone z wymiany gwarancyjnej jest sprzętem o nowych numerach seryjnych i nieaktywowanym (nieużywanym) i (moim zdaniem) daleko mu do refurba (sprzętu odnowionego) jak poniżej

Natomiast sprzęt sprzedawany jako pre-owned jest (jak sama nazwa wskazuje) wprowadzonym ponownie do obiegu handlowego (np. z ustawowych zwrotów handlowych lub wymian): sprawdzonym, wyczyszczonym, z datą gwarancji startującą od nowa w systemie. Może być naprawiany poprzez wymianę uszkodzonych części. Baterie w sprzęcie typu pre-owned mogą mieć już zarejestrowaną jakąś (zazwyczaj niewielką) ilość cykli, a obudowy mogą mieć (niewpływające na funkcjonalność) ślady użytkowania.
Nie jest to więc sprzęt, który powstał praktycznie od nowa z możliwym wykorzystaniem niektórych (niezużywających się) części.
źródło: http://www.apple.com...refurbfaq_popup

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#93 meduza88

meduza88
  • 304 posts
Posted 27 October 2016 - 06:29

Mozna przytoczyc przyklad z telewizorami.Zamawiajac w internecie nigdy nie masz pewnosci czy telewizor nie byl odsylany przez kupujacego.Daja nowe naklejki, wypucuja i sprzedaja jako nowy.Podobnie z telefonami.Do tego trzeba tez miec szczescie.

#94 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 28 October 2016 - 01:34

Mozna przytoczyc przyklad z telewizorami.Zamawiajac w internecie nigdy nie masz pewnosci czy telewizor nie byl odsylany przez kupujacego.Daja nowe naklejki, wypucuja i sprzedaja jako nowy.Podobnie z telefonami.Do tego trzeba tez miec szczescie.

Niezupełnie. Przykład z telewizorami jest dobry, ale w stosunku do tego co się dzieje w sklepach internetowych i tych które prowadzą liberalna politykę zwrotów - stając się dla pewnej grupy ludzi wypożyczalniami. Te urządzenia nie trafiają do producenta na "odnowę" tylko są w różny sposób "upychane" kolejnym klientom - najczęściej jako nowy sprzęt (chociaż gwarancja już "leci").

Te w lepszym stanie wystarczy zafoliować , te w gorszym są zwykle sprzedawane na wyprzedażach (co zmniejsza ryzyko powrotu). Opisywany na tym forum rekordzista - iPad Air 128GB tak długo nie mógł znaleźć ostatecznego nabywcy (lub tak często wracał) że po upływie gwarancji sprzedawany był ( przez znaną dużą sieć handlową) już jako egzemplarz ... powystawowy.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#95 Papiton

Papiton
  • 22 posts

Posted 05 November 2016 - 17:12

To moze i ja dodam cos od siebie na temat refubów. 2 lata temu zakupiłem w Saturnie nowego iPada mini 2. Po okresie ok. 6 miesiecy zauważyłem zmiany na wyświetlaczu, typowe dla Apple żółte przebarwienia. Jakie było moje zdziwienie gdy chciałem oddać na jeszcze trwająca gwarancje iPada. Gdzie zostałem poinformowany o tym, ze moj nowy zafoliowany iPad jest refubem i pod gwarancje nie podlega. Walczyć walczyłem, jednak bez skutków. Ot co taka ciekawa anegdota na temat "nowych" urządzeń Apple w polskich sklepach.

#96 makemymind

makemymind
  • 706 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 November 2016 - 23:41

To moze i ja dodam cos od siebie na temat refubów. 2 lata temu zakupiłem w Saturnie nowego iPada mini 2. Po okresie ok. 6 miesiecy zauważyłem zmiany na wyświetlaczu, typowe dla Apple żółte przebarwienia. Jakie było moje zdziwienie gdy chciałem oddać na jeszcze trwająca gwarancje iPada. Gdzie zostałem poinformowany o tym, ze moj nowy zafoliowany iPad jest refubem i pod gwarancje nie podlega. Walczyć walczyłem, jednak bez skutków. Ot co taka ciekawa anegdota na temat "nowych" urządzeń Apple w polskich sklepach.

co ty pieprzysz :)

#97 North

North
  • 1336 posts

Posted 05 November 2016 - 23:47

Dobre podsumowanie tego postu.
  • makemymind likes this

#98 jacob31

jacob31
  • 365 posts

Posted 11 November 2016 - 23:09

Przyszedł iPhone z serwisu z naklejką z nowym IMEI i nr serii.

Poza tymi informacjami można jeszcze wyczytać:

Status: Swap Stock

Cause: Manufacturer stock 

Czy z tej informacji wynika, że jest to refurb? (nic nie mam do refurbów, pytam z ciekawości)

#99 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2064 posts
  • SkądRzym

Posted 11 November 2016 - 23:16

Pewnie tak. Ja tam zawsze się cieszyłem na wymianę. Telefon po jakimś czasie złapie jakieś obcia, obtarcia, ryski. Tak wymieniałem 6s plusa. Dostałem piękny i sprzedałem w idealnym stanie.

#100 jacob31

jacob31
  • 365 posts

Posted 11 November 2016 - 23:25

Wiadomo że lepszy wymieniony. Mnie interesuje jedynie informacja czy można z tego wyczytać czy to nowy telefon czy refurb?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users