Czemu ludzie boją się tzn. refurbów?
Posted 06 January 2016 - 11:45
Coraz częściej czytam na forum że ludzie nie chcą refurbów... "bo chcą oryginał", dlaczego? Przecież to praktycznie i fizycznie nowy telefon, z nową baterią, nową obudową etc. Nawet w samych salonach przy wymianach gwarancyjnych słyszy się że zwracają "nowy" telefon. Czy może jest coś, czego nie wiem, i refurby to jakieś ścierwo?
Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods
Posted 06 January 2016 - 11:53
Posted 06 January 2016 - 11:54
Są refuby i refuby Refuby od apple z wymian gwarancyjnych lub sprzedawane przez samo apple jako certyfikowane urządzenie w specjalnych pudełkach i "refuby" poskładane przez oszustów z byle jakich części. Te pierwsze różnią się od nie refubów tylko własnie tą świadomością o której wspomniał kolega wyżej
Edited by SiWyTM, 06 January 2016 - 11:56.
iPhone --> iPhone 3G Black --> iPhone 4 White --> iPhone 4S Black --> iPhone 6 Silver --> iPhone 5S Silver --> iPhone 6S Gold
Posted 06 January 2016 - 12:04
Na wstępie powinno się napisać o czym dokładnie jest mowa w tym temacie.
Są iPhony odnawiane przez Apple czyli takie, które dostaje się w serwisie autoryzowanym po wymianie gwarancyjnej i te nie różnią się niczym od nowego iPhona.
Ale są też iPhony odnawiane przez chińczyków czyli 99% tych które są sprzedawane jako odnowione na Allegro, Aliexpress, Grupon itd. I to są właśnie składaki wykonane z podrobionych części, które z oryginalnym iPhonem w zasadzie nie mają nic wspólnego. I tych drugich właśnie nie należy kupować.
http://www.sfora.pl/...-odzysku-s65064
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 06 January 2016 - 12:48
Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods
Posted 06 January 2016 - 12:55
No to strach przed nimi wynika wyłącznie z niewiedzy.
Tym bardziej, że i gwarancja jest już pełna.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted 06 January 2016 - 12:56
Boją się, bo nigdy takiego iPhona wymienionego przez Apple nie widzieli, a janusze z internetu piszą, że taki iPhone to zło, że porysowany, używany i nie wiadomo co jeszcze, choć oczywiście też takiego nigdy nie widzieli.
- Maxavelli likes this
Posted 06 January 2016 - 14:44
To powiedzcie mi ludziska, czemu na alledrogo nowy iphone 5s oryginalnie zafoliowany kosztuje 1650 - 1700 zł a "certified pre-owned" czyli te odnowione od apple kosztują 1700zł a nawet 1900? Logiczne jest że powinny być tańsze. I nie mają zazwyczaj pełnej gwarancji tylko najczęściej 6 miesięcy!
Posted 06 January 2016 - 15:29
A jaką masz pewność, że ten oryginalnie zafoliowany za 1600 to oryginał Apple, a nie chińska padlina? Jeśli nie sprzedaje tego zaufany, duży sklep tylko jakiś komisiarz to pewności nie masz żadnej. Poza tym te tanie są często sprzedawane na fakturę vat marża, bo pochodzą z zagranicy i importerzy obchodzą vat po swojemu.
Idąc dalej ktoś kto sprzedaje te chińczyki odnawiane też może sobie wywalić wyższą cenę aby sugerowała ona, że mamy do czynienia z produktem oryginalnym. Prawda jest taka, że kupując z poza oficjalnej dystrybucji nie ma żadnej pewności na co trafisz. Jeśli ktoś się jeszcze zna to nawet po pudełku można poznać, że iPhone nie jest produkcji Apple tylko składakiem, bo oni nawet pudełka mają podrobione i gorzej wykonane. Ale to już trzeba się znać żeby to odróżnić, bo jak ktoś kupuje pierwszego iPhona to nie pozna.
Posted 06 January 2016 - 15:45
Te pre owned to były po 1400zł-1500 za granicą w sierpniu więc handlarze nabrali tego na początku sprzedawały się po 1900zł potem po 1700zł a potem wyszedł 6S cena 5s spadła do ~1900zł z oficjalnej dystrybucji część sprzedała po kosztach część się buja dalej z nimi.
Co do tych po 1600-1700zł nowych ofoliowanych to tak jak macsupport pisze najprawdopodobniej wałek na vacie.
Co do zakupów na allegro to wysarczy kupić sprzęt z gwarancją producenta i wysyłką z PL i mamy pewność że nie będzie odnawiany chińczyk.
Posted 06 January 2016 - 18:43
A jaką masz pewność, że ten oryginalnie zafoliowany za 1600 to oryginał Apple, a nie chińska padlina? Jeśli nie sprzedaje tego zaufany, duży sklep tylko jakiś komisiarz to pewności nie masz żadnej. Poza tym te tanie są często sprzedawane na fakturę vat marża, bo pochodzą z zagranicy i importerzy obchodzą vat po swojemu.
Idąc dalej ktoś kto sprzedaje te chińczyki odnawiane też może sobie wywalić wyższą cenę aby sugerowała ona, że mamy do czynienia z produktem oryginalnym. Prawda jest taka, że kupując z poza oficjalnej dystrybucji nie ma żadnej pewności na co trafisz. Jeśli ktoś się jeszcze zna to nawet po pudełku można poznać, że iPhone nie jest produkcji Apple tylko składakiem, bo oni nawet pudełka mają podrobione i gorzej wykonane. Ale to już trzeba się znać żeby to odróżnić, bo jak ktoś kupuje pierwszego iPhona to nie pozna.
Mojego 5s kupiłem od jednej z większych firm zajmujących się sprzedażą nowych smartfonów i zapłaciłem właśnie 1600zł. Jest to polska dystrybucja i 100% oryginał bo sprawdziłem po nr seryjnym i IMEI. Aaa i jeszcze sobie VAT odliczyłem na firmę Oferte znalazłem właśnie na allegro ale odebrałem osobiście.
Edited by Dominus7000, 06 January 2016 - 18:47.
Posted 06 January 2016 - 19:19
Posted 06 January 2016 - 19:24
Tak ale jak pokazuje gwarancje w systemach apple to chyba jest nowy - nie uważasz ?
Dominus7000 możesz się podzielić gdzie kupiłeś 1600 na fv23% to rewelacyjna cena.
Posted 06 January 2016 - 19:32
Dane z faktury: 3 LIETRY Sp. z o.o. Gen. Henryka Kamieńskiego 11, 30-644 Kraków
www.telakces.com
Z nimi warto negocjować więc może tobie też się uda Zadzwoń, zapytaj.
Edited by Dominus7000, 06 January 2016 - 19:57.
Posted 09 January 2016 - 01:12
Dane z faktury: 3 LIETRY Sp. z o.o. Gen. Henryka Kamieńskiego 11, 30-644 Kraków
www.telakces.com
Z nimi warto negocjować więc może tobie też się uda Zadzwoń, zapytaj.
Firma istnieje niecały miesiąc ...
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 09 January 2016 - 01:57
Firma istnieje niecały miesiąc ...
...co ty gadasz!!??!
Posted 09 January 2016 - 09:49
Troche dziwne bo ten lokal w którym kupiłem telefon, funkcjonuje prawie rok pod nazwą telakces.
Posted 09 January 2016 - 13:55
Cześć,
Coraz częściej czytam na forum że ludzie nie chcą refurbów... "bo chcą oryginał", dlaczego? Przecież to praktycznie i fizycznie nowy telefon, z nową baterią, nową obudową etc. Nawet w samych salonach przy wymianach gwarancyjnych słyszy się że zwracają "nowy" telefon. Czy może jest coś, czego nie wiem, i refurby to jakieś ścierwo?
Dostaniesz kiedyś refurba z rysami/odpryskami na obudowie i żółtym ekranem i wtedy zrozumiesz :-)
MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)
iPhone 14 Pro
Posted 09 January 2016 - 14:00
Dostaniesz kiedyś refurba z rysami/odpryskami na obudowie i żółtym ekranem i wtedy zrozumiesz :-)
Wyjmiesz kiedyś z pudelka ip z rysami/odpryskami na obudowie i żółtym ekranem to bedziesz prosil o refurba
- Sebosz likes this
Posted 09 January 2016 - 19:33
To wtedy tak - bo będzie mi już wszystko jedno
iPhone 14 Pro
Posted 09 January 2016 - 21:39
Miałeś takiego? o.0
NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4
Posted 09 January 2016 - 22:47
...co ty gadasz!!??!
Troche dziwne bo ten lokal w którym kupiłem telefon, funkcjonuje prawie rok pod nazwą telakces.
http://www.krs-onlin...rs-4494886.html
Żeby trudniej było kogoś złapać, to właścicielem tej spółki jest inny podmiot, który powstał dwa miesiące temu , itd.
Moim zdaniem warto uważać, skoro podmiot na fakturze zmienia się podejrzanie często. Oczywiście nie wiem jak jest w tym przypadku, ale częste zmiany danych (nazwa, nip) podmiotu gospodarczego pod którym te same osoby prowadzą działalność wskazują najczęściej na kombinacje podatkowe.
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 10 January 2016 - 01:24
Miałeś takiego? o.0
Byłem świadkiem. Kolega przy mnie odebrał refurba od kuriera, otwieramy pudełko, wszystko super na pierwszy rzut oka, ale zdejmujemy folie z iPhone'a a tu od razu widać ślady, m.in. rysy i odpryski. Zarówno na ekranie jak i na obudowie.
iPhone 14 Pro
Posted 28 January 2016 - 08:46
Posted 28 January 2016 - 12:48
To gdzie w takim razie kupić żeby było ok?
Opcji masz wiele. Możesz kupić w internetowym Apple Store i poza roczną gwarancją masz dodatkowy rok "ochrony" u producenta (gwarantuje go prawo europejskie). Możesz kupić u jednego z resellerów takich jak: Cortland, iSpot, iMad, iDream. Tam masz rok gwarancji producenta i kolejny rok ale już u resellera a nie producenta. Możesz kupić w jednej z sieciówek handlujących elektroniką takich jak: Media Markt, Saturn, Media Expert. Tam masz rok gwarancji producenta i kolejny rok ale już w sieci jakiej kupiłeś. No i ostatnia alternatywa to kupno na "wolnym rynku" czyli jakieś Alledrogo czy inne Olxy, od osoby biorącej tel na przedłużenie umowy a potem sprzedającej go dalej po atrakcyjnej cenie wraz z kompletem dokumentów. Podsumowując. Jeżeli chcesz używać telefonu więcej niż rok to zakup w Apple Store i ciesz się wymianą na nowy jak się coś zepsuje np po upływie roku i paru miesięcy. Jeżeli chcesz używać rok i mniej to kup na Alledrogo od kogoś kto ma od operatora na przedłużenie umowy i ma na to papiery (uwaga na podróby ). Masz wtedy standardowo rok gwarancji i przyjmą Ci go wszędzie (Cortland iSpot itd) i dostaniesz nowy albo refub. Druga opcja też może być jeżeli masz w planach używanie więcej niż rok ale, musisz przed upływem roku oddać telefon na gwarancje by dostać nowy z gwarancją na kolejny rok. Jeżeli jesteś leniuchem wybieraj opcje nr 1 (drożej ale bez kombinacji) , jeżeli nie przeszkadza Ci wymiana tel w serwisie po roku to opcja nr 2 (taniej ale trochę kombinowania) . Mam nadzieje, że pomogłem swoim "wypracowaniem"
- Ganjuana likes this
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users