Witam wszystkich serdecznie! Nie wiem czy dobry dział ale spróbuję. Próbowałem skontaktować się ze wsparciem Apple Polska ale niestety nie można do nich wysłać emeila z zapytaniem, po prostu nie ma takiej możliwości. Sprawa dotyczy trzech moich jabłuszek. Spotkała mnie przykra sytuacja, która dręczy mnie od dłuższego czasu, czytałem dużo o tym na necie i trochę się uspokoiłem ale potrzebuje potwierdzenia z waszej strony. Pierwsze jabłuszko, które posiadałem było prezentem od szwagra z Wielkiej Brytanii, był to iPhone 4s 64GB Black model MD258B/A IMEI 013031003206190 i Serial No DNPGRBFVDTDM telefon zakupiony był w sieci O2 i używany tam przez mojego szwagra przez 2 lata w abonamencie, po upływie tego czasu szwagrowi skończyła się umowa i przesiadł się na 5S a czwóreczkę podarował mi w prezencie. oczywiście odblokował mi go fabrycznie przez wypełnienie formularza na stronie O2 a oni go odblokowali bym korzystał z każdej sieci. Użytkowałem go przez 1.5 roku, sprawował się wyśmienicie, stwierdziłem że produkty Apple są naprawdę rewelacyjne. Postanowiłem więc zakupić sobie nowiutkiego 5S. Zanim przeszedłem do zakupów poczytałem trochę o podróbkach i tzw. Refurbished, które były dostępne na różnych aukcjach internetowych. Chciałem mieć oryginał i postanowiłem zakupić moje jabłuszko na oficjalnej stronie Apple Polska. Nie przejmowałem się ceną po prostu chciałem mieć towar z pierwszej ręki. Telefon w końcu przyszedł i cieszę się nim do dziś. Pewnego dnia jednak postanowiłem wystawić mojego czarnego 4S na aukcję internetową (OLX), opisałem produkt zgodnie z opisem i czekałem na oferty. Telefony urywały się, aż pewnego dnia jakiś poprosił mnie o IMEI w celu sprawdzenia telefonu, podałem mu go. Po dwóch dniach koleś odpisuje mi, że jest problem z moim telefonem,że to chińska podróba i że moje ogłoszenie to wielkie oszustwo. Po chwili moje ogłoszenie zostało usunięte z powodu naruszenia regulaminu. Napisałem do nich dlaczego i odpisali, że dostali zgłoszenie o wystawieniu produktu nieoryginalnego. Napisałem potem do gościa na jakiej podstawie twierdzi,że mój iPhone jest chińską podróbką. A on wysłał mi zdjęcie ze sprawdzenia telefonu i na podstawie ostatniej linijki, w której było napisane: Factory- DN/China, Chengdu - Faxcon - i napisał, że to chińska podróbka wyprodukowana w Chinach. Troszkę się podłamałem bo na tym wydruku były wszystkie dane, które były na naklejce na pudełku oraz opcjach telefonu i uznałem to za prawdę. Dręczyło mnie to bardzo długo i zacząłem szukać w necie stronek do sprawdzania telefonów po IMEI i Nr seryjnych znalazłem kilka nawet płatnych. Skorzystałem z nich by sprawdzić go jeszcze raz sam i faktycznie tak wyszło. Nie zastanawiając się od razu wziąłem moją 5S 32GB Space Gray IMEI 359267061982494 i nr seryjnym DX3QK1W8FFGD - dodam kupionego na stronie Apple Polska i sprawdziłem go i się załamałem bo w ostatniej linijce wyszło Factory - DX China, po chwili wziąłem telefon mojej żony 5S 16GB Gold kupionego w iSpocie i także go sprawdziłem i niestety wyszło Factory - C3 (China (Foxxcon, Shenzhen factory)). Normalnie załamka. Czy naprawdę to świadczy że to chińskie podróby? Jeżeli tak to co mam w takim razie zrobić. Proszę o radę. POZDRAWIAM. ps. Przepraszam za tak długi referat mam nadzieję że znajdzie się ktoś komu będzie chciało się to przeczytać.

Czy mój iphon jest oryginalny?
Napisano 05 stycznia 2016 - 21:43
Napisano 05 stycznia 2016 - 21:50
Czy Ty poważnie to piszesz czy robisz sobie żarty? Telefony są produkowane w normalnych fabrykach, nie wierz w takie pierdoły.
Jeśli telefon jest wyszukany na stronie Apple to dlaczego ma być podróbką?
https://checkcoverag...Xl0kJ!249172182
Napisano 05 stycznia 2016 - 21:53
- MaciejNowak i marooo lubią to
Napisano 05 stycznia 2016 - 21:55
Niczym się nie przejmuj, którego byś nie brał wyskoczy to samo bo to jest główna fabryka gdzie składają telefony Apple.
Szkoda tylko, że OLX przyjmuje do pracy ludzi niedouczonych i wierzącym pierwszemu lepszemu januszowi, który szuka okazji.
- marooo lubi to
Napisano 05 stycznia 2016 - 22:21
Napisano 05 stycznia 2016 - 22:30
Wszystko jest ok i takie sprawy sprawdzasz na oficjalnej stronie Apple'a wymienionej wyżej. Nie należy słuchać Januszy "specjalistów". OLX też nie powinno.
Tylko to jabłuszko jabłuszko jabłuszko... Na pieniądze mówisz pieniążki?
Użytkownik marooo edytował ten post 05 stycznia 2016 - 22:31
Napisano 05 stycznia 2016 - 23:23
w ostatniej linijce wyszło Factory - DX China, po chwili wziąłem telefon mojej żony 5S 16GB Gold kupionego w iSpocie i także go sprawdziłem i niestety wyszło Factory - C3 (China (Foxxcon, Shenzhen factory)). Normalnie załamka. Czy naprawdę to świadczy że to chińskie podróby? Jeżeli tak to co mam w takim razie zrobić. Proszę o radę. POZDRAWIAM. ps. Przepraszam za tak długi referat mam nadzieję że znajdzie się ktoś komu będzie chciało się to przeczytać.
Może napiszę trochę złośliwie, ale w jakieś rzeczywistości Ty żyjesz? Myślałeś, że iPhone jak jabłka rosną na drzewach? Przecież jak byk masz napisane "Designed in California, Made in China" 80% elektroniki jest robiona w Chinach, reszta na Tajwanie bądź w Korei. Ciuchy które masz na sobie myślisz, ze pochodzą z któregoś kraju rozwiniętego? Nie ważne jaką masz metkę i tak będzie produkcja Bangladesz. Buty Nike... oczywiście Made in China...
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Napisano 06 stycznia 2016 - 14:17
Może napiszę trochę złośliwie, ale w jakieś rzeczywistości Ty żyjesz? Myślałeś, że iPhone jak jabłka rosną na drzewach? Przecież jak byk masz napisane "Designed in California, Made in China" 80% elektroniki jest robiona w Chinach, reszta na Tajwanie bądź w Korei. Ciuchy które masz na sobie myślisz, ze pochodzą z któregoś kraju rozwiniętego? Nie ważne jaką masz metkę i tak będzie produkcja Bangladesz. Buty Nike... oczywiście Made in China...
Wcale nie, mam bluzę Saint Laurent i jest Made in Paris
- OleYek lubi to
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 06 stycznia 2016 - 18:19
Napisano 06 stycznia 2016 - 18:42
Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych