Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wysyłka iPhone 6 na gwarancje cortland

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 dawiddex

dawiddex
  • 68 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 15:13

Witam wszystkich w nowym roku
Otóż w lutym kończy sie gwarancja mojego iPhone 6. Czas wysłać go do serwisu, bo jak to juz kiedyś pisałeś ekran czasem pyka, a czasem nie. Mam kilka pytań odnośnie całej procedury
1 Czy jeśli telefon dalej jest na gwarancji cortland to widzi i dzięki temu nie płace nic za serwis ?
2 jak przygotować telefon przed wysyłka do nich? Na pewno zrobić czyszczenie całego IP, ale czy wrzucić go do oryginalnego pudełka ? Sam telefon wystarczy ?
Gdy kurier przyjedzie on będzie miał jakąś paczkę czy ja mam ten telefon rownież zapakować w jakas paczuszkę ?
3 Wyżej pisałem ze ekran nie zawsze pyka, a jeśli oni zobaczą i w tym czasie akurat będzie normalnie chodził i żadnego problemu nie zauważą, opisać im dokładnie w formularzu ze nie zawsze to występuje ?

#2 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 16:13

1.Nie płacisz za nic.
2. Zapakuj do oryginalnego pudełka i wyłącz Find My iPhone, to bardzo ważne. Po prostu owiń pudełko w papier i opisz, masz formularz, który z tego co pamiętam wysyłają mailem.
3. Opisz wszystko bardzo dokładnie, zrozumiale.

#3 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 948 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 22:21

A nie lepiej uzyskać odpowiedzi z pierwszej ręki dzwoniąc na infolinię serwisu ?

#4 dawiddex

dawiddex
  • 68 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 22:23

W sumie pewnie dzis bym sie nie dodzwonił wiec napisałem do was. Juz wszystko załatwiłem teraz czekam na meila od nich i pewnie we wtorek będzie kurier

#5 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 948 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 22:27

No proszę cię chcesz powiedzieć że w niedzielę o 22 nadali ci RMA  :) ?

#6 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 03 stycznia 2016 - 22:34

No proszę cię chcesz powiedzieć że w niedzielę o 22 nadali ci RMA  :) ?

Przecież pisze że czeka na maila, pewnie jutro mu wyślą RMA.

#7 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 22:36

Jakby w niedzielę o 22 dali RMA to kurier powinien być już jutro. Raczej dopiero został wypełniony formularz i dopiero "...czekam na meila od nich ..."

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#8 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 948 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 22:43

Kuriera sam zamawia niezależnie od nadania RMA. Nie było pytania- widocznie ja inaczej rozumiem "załatwiłem wszystko".

#9 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 23:02

Kuriera sam zamawia niezależnie od nadania RMA. Nie było pytania- widocznie ja inaczej rozumiem "załatwiłem wszystko".

Kiedyś (jak jeszcze był mniejszy wybór autoryzowanych serwisów w Polsce) korzystałem z Cortlandu i wówczas w mailu zwrotnym przysłali list przewozowy DHL (i info, że zamówili kuriera).

Użytkownik bee3 edytował ten post 03 stycznia 2016 - 23:02

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#10 n3wb3

n3wb3
  • 98 postów
  • SkądWWA

Napisano 03 stycznia 2016 - 23:37

Witam wszystkich w nowym roku
Otóż w lutym kończy sie gwarancja mojego iPhone 6. Czas wysłać go do serwisu, bo jak to juz kiedyś pisałeś ekran czasem pyka, a czasem nie. Mam kilka pytań odnośnie całej procedury
1 Czy jeśli telefon dalej jest na gwarancji cortland to widzi i dzięki temu nie płace nic za serwis ?
2 jak przygotować telefon przed wysyłka do nich? Na pewno zrobić czyszczenie całego IP, ale czy wrzucić go do oryginalnego pudełka ? Sam telefon wystarczy ?
Gdy kurier przyjedzie on będzie miał jakąś paczkę czy ja mam ten telefon rownież zapakować w jakas paczuszkę ?
3 Wyżej pisałem ze ekran nie zawsze pyka, a jeśli oni zobaczą i w tym czasie akurat będzie normalnie chodził i żadnego problemu nie zauważą, opisać im dokładnie w formularzu ze nie zawsze to występuje ?

Witam.
Miałem to samo w mojej 6tce. Zabukowalem wizytę w Genius Bar i naprawili mi pykajacy ekran, od ręki.
Także nie wiem czy możesz liczyć na wymianę na nowy tel.

#11 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 03 stycznia 2016 - 23:44

Przecież nikt nie pisze o wymianie na nowy ... Dawiddex-owi kończy się gwarancja i jak rozumiem chce pozbyć się bezkosztowo problemu "pykającego ekranu". Serwis sam do niego nie przyjedzie, więc trzeba wysłać.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#12 n3wb3

n3wb3
  • 98 postów
  • SkądWWA

Napisano 03 stycznia 2016 - 23:51

Przecież nikt nie pisze o wymianie na nowy ... Dawiddex-owi kończy się gwarancja i jak rozumiem chce pozbyć się bezkosztowo problemu "pykającego ekranu". Serwis sam do niego nie przyjedzie, więc trzeba wysłać.

Tak wiem, ale jeśli ma serwis gdzieś niedaleko. To moze osobiście sie pofatygować, i naprawia to od ręki.

#13 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 04 stycznia 2016 - 01:05

Tak wiem, ale jeśli ma serwis gdzieś niedaleko. To moze osobiście sie pofatygować, i naprawia to od ręki.

Zdecydowanie tak. Klikający ekran serwisy najczęściej "robią" na poczekaniu. Chyba, że się nie da poprawić montażu to wtedy trzeba poczekac na wymianę iP. Ale jakby autor wątku miał jakiś serwis niedaleko to nie zamawiałby kuriera (więc chyba nie ma).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#14 dawiddex

dawiddex
  • 68 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 00:38

Dokładnie tak, niestety w okolicy nie mam żadnego serwisu, a do Poznania 150 km tylko po to jechać nie ma sensu. Telefon już jest w cortland i dostałem już maila jak i smsa, w mailu jest napisane ' uprzejmie informujemy, że diagnostyka Państwa sprzętu została zakończona, a wada produktu potwierdzona. Przystępujemy do kolejnego etapu realizacji zlecenia.

Państwa urządzenie zostanie wymienione w ramach naprawy serwisowej. Otrzymają Państwo nowy produkt z magazynu serwisowego Apple, w myśl postanowień producenta. Metoda ta pozwala na najefektywniejsze usunięcie problemu oraz zachowanie najwyższej jakości urządzeń Apple.'

Dodatkowo piszą że gwarancja od kiedy dostane nowe urządzenie zacznie się od nowa czyli kolejny rok, czyli jeśli zepsułby się gdzieś pod koniec tego roku normalnie znów mogę go wymieniać ? Dobrze myśle ?

Ale za to w esemesie dostałem informacje, iż części do telefonu zostały zamówione.

Teraz pytanie to w końcu sugerować się mailem i liczyć na refuba czy czekać na mój ''zużyty'' lecz naprawiony telefon ?

#15 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 00:49

"Zamówione części" oznaczają w tym przypadku całego iP. Gwarancja (jeżeli miałeś z polskiej dystrybucji) powinna biec od nowa. Ważne: zachowaj potwierdzenie naprawy które powinieneś otrzymać wraz z nowym iP.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#16 dawiddex

dawiddex
  • 68 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 01:01

Kupiony w Orange więc pewnie będzie znów cały rok. Serwis może wymienić na nowego IP czy tylko na refuba ?

I jeśli na opakowaniu po IP będzie inny numer niż na tym wymienionym IP, to jedynym potwierdzeniem jest właśnie to 'potwierdzenie naprawy' ?

Na stronie wpisując imei telefonu po jakimś czasie będę widział czy gwarancja biegnie od nowa ?

#17 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 01:09

Kupiony w Orange więc pewnie będzie znów cały rok.

Tak

Serwis może wymienić na nowego IP czy tylko na refuba ?

Fabrycznie odnowiony przez Apple jest pod każdym względem równoważny nowemu z kolorowego pudełka. Są refuby (czy refurby), "robione" przez firmy trzecie , ale spokojnie - takich w autoryzowanym serwisie i autoryzowanych salonach nie dostaniesz

I jeśli na opakowaniu po IP będzie inny numer niż na tym wymienionym IP, to jedynym potwierdzeniem jest właśnie to 'potwierdzenie naprawy' ?

Nowy (inny) iP bedzie miał inny nr (seryjny oraz IMEI). Dla Ciebie to potwierdzenie naprawy jest jedynym dokumentem wydawanym przez serwis na piśmie (w systemie gwarancja po wymianie może nie zaktualizowac się).

Na stronie wpisując imei telefonu po jakimś czasie będę widział czy gwarancja biegnie od nowa ?

W systemie gwarancja może nie biec od nowa.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#18 dawiddex

dawiddex
  • 68 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 01:14

Z kolorowego pudełka ?

Okej okej już rozumiem, czyli jedynym potwierdzeniem nowej rocznej gwarancji, jak i tym że telefon jest oryginalny mimo innych numerów będzie owe pismo.

Dzięki wielkie ;)

#19 Arshe

Arshe
  • 800 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 stycznia 2016 - 02:56

Co do rocznej gwarancji na sprzęt, który otrzymasz to niekoniecznie tak jest. Zapis w regulaminie apple mówi jasno, że wszystkie urządzenia zakupione do daty 02/03/2015 po wymianie otrzymują 90dni lub kontynuację starej jeśli termin jest dłuższy, natomiast telefony zakupione po tej dacie otrzymują nową roczną gwarancję.

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#20 dawiddex

dawiddex
  • 68 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 20:12

Opisane jest to dosyć czytelnie w mailu :

Zgodnie z warunkami gwarancji Apple, dla produktów pochodzących z polskiej dystrybucji, przy wymianie sprzętu na produkt wolny od wad bieg okresu gwarancji rozpoczyna się na nowo od momentu dostarczenia produktu z serwisu.

#21 dawiddex

dawiddex
  • 68 postów

Napisano 12 stycznia 2016 - 15:02

''Gwarancja na wymienione urządzenie została przedłużona zgodnie z warunkami gwarancji Apple

określonymi na stronie: http://www.apple.com/legal/warranty/, właściwym dla kraju nabycia sprzętu. ''

Czy w takim razie dostałem jednak tą roczną nową gwarancje czy tylko 90 dniowią ?

Właśnie sie zastanawiałem, bo w końcu telefon kupiłem w lutym 2015 czyli przed nowymi warunkami.

#22 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 13 stycznia 2016 - 00:05

''Gwarancja na wymienione urządzenie została przedłużona zgodnie z warunkami gwarancji Apple

określonymi na stronie: http://www.apple.com/legal/warranty/, właściwym dla kraju nabycia sprzętu. ''

Czy w takim razie dostałem jednak tą roczną nową gwarancje czy tylko 90 dniowią ?

Właśnie sie zastanawiałem, bo w końcu telefon kupiłem w lutym 2015 czyli przed nowymi warunkami.

A jaki miałeś kraj pochodzenia poprzedniego iP ?

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#23 niemiec1

niemiec1
  • 3 postów

Napisano 13 stycznia 2016 - 15:06

Ja wczoraj odebrałem nowy IP6 z Cortlandu, Tel wymieniony w ramach gwarancji na nowy z powodu klikającego ekranu. Jeżeli chodzi o gwarancję to w systemie się nie zaktualizowała i jest jeszcze ok pół roku do końca, ale w serwisie powiedzieli mi że gwarancja na wymieniony tel wynosi 12 miesięcy od dnia aktywacji. Tel kupiłem z polskiej dystrybucji.

#24 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 13 stycznia 2016 - 21:08

Ja wczoraj odebrałem nowy IP6 z Cortlandu, Tel wymieniony w ramach gwarancji na nowy z powodu klikającego ekranu. Jeżeli chodzi o gwarancję to w systemie się nie zaktualizowała i jest jeszcze ok pół roku do końca, ale w serwisie powiedzieli mi że gwarancja na wymieniony tel wynosi 12 miesięcy od dnia aktywacji. Tel kupiłem z polskiej dystrybucji.

Jak z polskiej - to wszystko się zgadza. Pamiętaj, żeby (na wszelki wypadek) zachować potwierdzenie naprawy.

• MasterM lubi to

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#25 dawiddex

dawiddex
  • 68 postów

Napisano 18 stycznia 2016 - 18:59

Telefon wymieniony na fabrycznie odnowiony, Poprzedni kupiony w lutym 2015 z polskiej dystrybucji, więc na ten mam znów rok gwarancji ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych