iPhone 6s, iOS 9.2

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 20 grudnia 2015 - 22:46
Napisano 20 grudnia 2015 - 23:24
Spróbuj reset (2 przyciski trzymane razem home+power ponad 15 sek),potem włącz telefon, te dwie liczby (użycie i w gotowości) powinny być różne.
Użytkownik landr edytował ten post 20 grudnia 2015 - 23:25
Napisano 20 grudnia 2015 - 23:53
Sęk w tym, że ten problem pojawiał się od jakiegoś czasu (w sumie to od przesiadki na 6s z 6 w listopadzie) i sądziłem, że to przez odtworzenie z archiwum iCloud. Dlatego ostatnio zresetowałem telefon i uruchomiłem jako "Nowy iPhone" instalując od nowa wybrane aplikacje. Początkowo zużycie baterii w ogóle bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, ale dziś jakby znów to samo... Resetowanie go co chwilę pewnie pomoże doraźnie, ale na dłuższą metę to słabe rozwiązanie...
Napisano 26 grudnia 2015 - 21:30
Czy poradziłeś sobie z tym problemem? Zmagam się z tym samym od czasu aktualizacji do 9.2.
Napisano 26 grudnia 2015 - 21:37
Napisano 27 grudnia 2015 - 05:43
Napisano 27 grudnia 2015 - 14:15
Chciałbym też zauważyć, że aplikacja Facebook monitoruje 24h naszą lokalizację. Najlepiej zablokować w ustawieniach prywatności - jest szansa że wtedy będzie mniejsze zużycie baterii
Napisano 27 grudnia 2015 - 21:36
Nie wiem czy z moją baterią jest wszystko OK, bo co 2-3 min używania ubywa procent baterii. Później pokażę wyniki, bo dzisiaj kalibrowałem baterię i statystyki się wyzerowały.
iPhone 6s, TSMC
Napisano 05 stycznia 2016 - 01:28
Napisano 05 stycznia 2016 - 07:36
Pierwsza rzecz - sprawdź czy przypadkiem facebook nie ma włączonej opcji "szukaj znajomych" czy jakoś tak. Włącza ona lokalizację 24h/dobę przez co bateria leci jak oszalała...
Kolejna rzecz - jaka aplikacja jest na pierwszym miejscu w statystykach baterii?
Jeśli wyłączenie niektórych opcji nie pomoże to spróbuj zrobić reset telefonu do ustawień fabrycznych.
Napisano 06 stycznia 2016 - 00:17
Z tym użyciem to nie jest takie oczywiste, różne aplikacje pojawiają się na pierwszym miejscu, inaczej już bym zlokalizował intruza... Wczoraj wyłączyłem synchronizację push na wszystkich kontach exchange i outlook.com (zostawiłem fetch co kwadrans) i dzisiaj było w porządku, zobaczymy co będzie dalej...
Napisano 06 stycznia 2016 - 08:46
Co do synchronizacji z Microsoftem coś chyba faktycznie jest na rzeczy, bo ja w telefonie służbowym jak miałem włączoną synchronizację z Outlookiem to też szybciej bateria mi leciała.
Napisano 12 stycznia 2016 - 14:03
No i się po...psuło :/ Parę dni było w porządku, a dziś od rana bateria leci jak szalona... Żadnych zmian w systemie, żadnych nowych aplikacji, etc. Uruchamiałem ponownie, resetowałem przez przytrzymanie Home + Sleep i wciąż to samo...
Ech...
Napisano 12 stycznia 2016 - 16:32
Użytkownik waluigi edytował ten post 12 stycznia 2016 - 16:32
Napisano 12 stycznia 2016 - 16:39
Od paru dni mam to samo. U mnie występuje permanentna aktywność sieciowa. Gdy telefon znajduje się w pobliżu głośnika, ten "brzęczy" nieustannie. Kiedyś tego nie było. Ewidentnie to wpływa na drenaż baterii.
Dodam, że Wi-Fi mam włączone, żadnych usług typu biblioteka zdjęć ani lokalizacji Facebooka.
Użytkownik Zbig.AppleUser edytował ten post 12 stycznia 2016 - 16:40
Napisano 12 stycznia 2016 - 20:14
Nope, nic nadzwyczajnego. Dziś od rana prawie nie używałem telefonu a zaczął zżerać energię. Powyłączałem już większość aplikacji, aktywność w tle, powiadomienia, push mail, etc. Niedługo telefon zamieni się w Nokię 3310 a wciąż bateria leci na łeb... I nic nie zmieniałem od wczoraj! A było dobrze...
Co ciekawe, po odłączeniu od ładowarki, położeniu na biurku, po pół godziny pokazywał 30 minut czuwania i 20 użycia... Czyli coś zżera baterię, ale jakby "nie cały czas"... Po całym dniu użycia jest wciąż bardzo wysoka, ale jednak nie równa czuwaniu... Czas użycia 5:30, w gotowości 8:30...
Napisano 12 stycznia 2016 - 20:44
U mnie syncowały się zdjęcia z iCloudem, łatwo to sprawdzić jak wejdziesz w Photos zjedziesz na dół i sprawdzisz czy coś jest w trakcie wysyłania.
Tym niemniej, też zauważyłem że jakieś procesy systemowe potrafią drenować baterię, a nie są one wylistowane w Ustawienia/Bateria, będę musiał to zbadać w Instruments w Xcode, bo zbyt nie widzę innego rozwiązania .
Napisano 13 stycznia 2016 - 11:08
O, gdzie można znaleźć więcej info o możliwości zdiagnozowania telefonu? Nie używałem nigdy Xcode, ale poświęciłbym na to trochę czasu, gdyby mogło pomóc...
Napisano 13 stycznia 2016 - 11:30
Nie wgłębiałem się w to, ale łatwo sprawdzić co zżera najwięcej cpu time, Xcode > Open Developer Tools > Instruments, podłączasz urządzenie i masz activity monitor iPhona.
Napisano 27 stycznia 2016 - 14:02
Napisano 27 stycznia 2016 - 15:00
Heh u mnie też, jak nie dotykam to w ciągu godziny wskakuje maks 5min, chyba że Photo Library się uploaduje.
Napisano 28 stycznia 2016 - 11:51
Napisano 28 stycznia 2016 - 12:34
Napisano 28 stycznia 2016 - 12:39
Kilka rad ode mnie:
- wyłączyć w sieci komórkowej WIFI ASSIST (zbugowane i drenuje baterię)
- wyłączyć zbędne powiadomienia
- wyłączyć siri
- wyłączyć sugestie spotlight
- wyłączyć handoff i zainstalowane programy
- wyłączyć odświeżanie w tle
- autoblokada na 30 sekund
- (ustawienia-prywatność) wyłączyć ruch i sprawność, ograniczyć usługi lokalizacji aplikacji, wyłączyć zbędne usługi systemowe lokalizacji, diagnostykę, nawigacje i ruch, popularne itp
- wyłączyć push w mailu, a maile na FETCH i sprawdzanie co godzinę
- wyłączyć w iCloud aplikację WALLET i zbędne (osobiście mam tylko WALLET). Ponoć pęk kluczy również drenuje.
Tym samym iPhone zyskuje na baterii, ale nie staje się przyciskiem do papieru. Wiele rzeczy jest niepotrzebne jak np siri, sugestie, handoff czy odświeżanie w tle.
A jak dalej bateria leci w oczach to zrobić ODTWÓRZ i nie wgrywać kopii iCloud. Ustawić iPhone'a jako nowego. Ustawić według poleceń (wyżej) i będzie świetnie. A jeżeli wgrywamy kopie z iCloud to koniecznie reset WSZYSTKICH USTAWIEŃ.
Zauważyłem również (na swoim przykładzie) że wszelkie widgety z AppStore również ciągną baterię. W ogólnym rozrachunku skracały czas na baterii średnio o 30-50 minut. Pozbyłem się i zostawiłem tylko te systemowe jak pogoda itp.
I koniecznie pozbyć się oficjalnej aplikacji Facebook! Korzystać z Safari (można stworzyć ikonkę identyczną jak aplikacji będącą odnośnikiem do Safari i mobilnego facebooka). Aplikacja nawet jak nie chcemy to działa parę minut w tle.
Smutne, że trzeba wyłączyć sporo rzeczy, aby mieć dobre czasy na baterii. Jakby je zostawić to nie wiem czy telefon wytrzymałby z 4 godziny.
Użytkownik abovePL edytował ten post 28 stycznia 2016 - 12:46
MacBook Pro 13' Retina Early 2015 Magic Mouse iPhone 6S 16GB Gwiezdna Szarość
Napisano 28 stycznia 2016 - 14:25
Ja mam lepszy sposób na baterię:
WYŁĄCZYĆ IPHONA!
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych