Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone: Numer telefonu jednym ciągiem

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Digga

Digga
  • 40 posts

Posted 15 December 2015 - 20:49

Witam,

Nie znalazłem ani tu, ani nigdzie w internecie odpowiedzi na moje pytanie, więc spróbuje tutaj. Liczę, że pomożecie. 

Sprawa wygląda w sposób następujący: Niektóre z numerów telefonów zapisanych w mojej książce adresowej zapisują się jednym ciągiem (bez przerw co trzy cyfry); tj. 737XXXXXX zamiast 737 XXX XXX. Dzieje się to w przypadku tylko niektórych numerów, a także niestety w przypadku mojego własnego. Co ciekawe, kilka dni temu zmieniłem operatora, gdy telefon z tym samym numerem telefonu był u poprzedniego operatora nie było tego problemu. Sprawa jest o tyle irytująca, że niektórzy maja problem żeby się do mnie dodzwonić. Przy próbie połączenia włącza się komunikat ze nie ma takiego numeru i trzeba próbować po kilka razy. Gdy poprosze Siri aby zadzwoniła pod numer który zapisuje się ciągiem, ta odpowiada mi ze nie może zadzwonić używając tego numeru.

Czy ktoś z was ma pomysł gdzie leży problem i jak go sprawnie rozwiązać?

Dzięki za każdą pomoc! 

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 15 December 2015 - 21:36

NIe masz czasem simlocka i podkładki?

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 Digga

Digga
  • 40 posts

Posted 15 December 2015 - 21:38

NIe masz czasem simlocka i podkładki?

Nie, telefon kupiony w Apple Store bez simlocka i zadnych podkladek. Karty sim tez oficjalne od operatora bez zadnych przycięć

#4 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 15 December 2015 - 21:40

No to jeszcze pomysł, ze z regionem coś nie tak ustawionym, a jak z tym wszystko ok, to proponuje zrobić restore ibez przywracania kopii i sprawdzić wtedy czy będzie w porządku.

#5 Digga

Digga
  • 40 posts

Posted 15 December 2015 - 21:43

No to jeszcze pomysł, ze z regionem coś nie tak ustawionym, a jak z tym wszystko ok, to proponuje zrobić restore ibez przywracania kopii i sprawdzić wtedy czy będzie w porządku.

Region też ustawiony tak jak należy. Tak jak wspominałem, problem jest tylko z niektórymi numerami telefonów. Gdy zapisywałem dziś swój numer telefonu u brata w telefonie (także iPhone 6, iOS 9.2) tam także zapisało się ciągiem bez przerw.

#6 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 15 December 2015 - 21:46

A na pewno poprawny numer zapisujesz, nie za długi ani nie za krótki?

#7 Digga

Digga
  • 40 posts

Posted 15 December 2015 - 22:39

A na pewno poprawny numer zapisujesz, nie za długi ani nie za krótki?

Na priv sprawdziliśmy z OleYek'iem jak sytuacja wygląda jeśli to on zapisze mój numer telefon w swoim aparacie. Sytuacja wygląda podobnie, numer zapisuje się jednym ciągiem. Ustaliliśmy, że iOS z niewiadomych przyczyn nie rozpoznaje numer zaczynających się na 73 jako numery telefonów, czyli wina systemu. Sprawdzone także na iPhone 2G.

#8 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 15 December 2015 - 22:57

A 73 nie jest jakimś kierunkiem do jakiegoś stanu w USA?

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#9 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 December 2015 - 00:30

A 73 nie jest jakimś kierunkiem do jakiegoś stanu w USA?

To nie ma znaczenia, bo jesteśmy w polsce i to samo jest jak wpisujesz +48 przed numerem. Jakby numer był rozpoznawany jako amerykański to zapis byłby (73X) XXXX czyli kierunkowy w nawiasie, bo tak mam przy numerach do USA.

#10 marooo

marooo
  • 628 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2015 - 01:00

Też się z tym spotkałem parę lat temu i problem trwa do dziś. Jest to numer mojego kolegi 730XXXXXX. On już zmieniał niejednokrotnie iPhone'y i aktualnie ma iP6 i problem jest cały czas. Konsekwencją tego jest problem z iMessage oraz tworzeniem się wielu wątków w wiadomościach z jednym kontaktem.

#11 kubalon1

kubalon1
  • 641 posts

Posted 16 December 2015 - 07:16

To teraz rozjaśniło mi się dlaczego miałem podobne dziwne zachowania iphona z nr. zaczynającym się na 733 po zmianie na inny numer wszystko jest ok, karta z początkiem nr. 733 wsadzona do noki działa jak trzeba

#12 marooo

marooo
  • 628 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2015 - 10:21

W takiej sytuacji można jakoś zgłosić błąd do Apple? Z tym że to nie błąd jednej, aktualnej wersji iOS tylko wieeelu  ^_^

Znalazłem to:
http://www.apple.com...ack/iphone.html

Edited by marooo, 16 December 2015 - 10:22.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users