Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac nagle przestał przyjmować hasło, a teraz nie mogę zresetować pęku kluczy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 senbonzakura

senbonzakura
  • 8 postów

Napisano 10 grudnia 2015 - 11:12

Witam,

Mój mac to pro 15" retina z model 2014 z el capitanem. Robię na nim kopie zapasowe na dysk zewnętrzny podpinany pod usb. Bywało, że gdy podpiąłem dysk podczas logowania to gubił wpisywane literki/cyfry etc., tj. można je było wpisać byle tylko patrzeć na ekran i kliknąć jeszcze raz kiedy pierwotne kliknięcie nie spowodowało pojawienia się czarnej kropki w treści hasła, więc pamiętałem żeby wpinać dysk od kopii dopiero po zalogowaniu do systemu żeby nie utrudniać sobie logowania (podobnie inne gadżety jak myszkę czy podstawkę wentylującą). Dysk mam wpięty cały czas podczas pracy, a kiedy komputer zostaje uśpiony w wyniku bezczynności - dysk dalej jest wpięty. Tak w ogóle to robi kopie zapasowe w ramach time machine, a więc co godzinę.

Nie wiem czy tym razem mac był w trakcie kopii przed uśpieniem i czy to w ogóle ma związek z niniejszą sprawą, ale po uśpieniu z powodu bezczynności i próbie zalogowania - moje hasło nie zostało rozpoznane przez system mimo wielu prób (jeszcze 2h temu "pasowało" mac'owi do pierwszego zalogowania). Próbując odnaleźć winowajcę - odpiąłem myszkę i dysk zewnętrzny - bez zmian. Przyciskiem on/off wyłączyłem go i włączyłem ponownie - hasło dalej nie wchodzi. Użyłem kodu, który pozwolił mi na zresetowanie hasła - zaraz po tym pęk kluczy zapytał czy stworzyć nowy pęk kluczy czy zalogować do starego. No i na tym etapie zaczał się problem. Żadna z opcji - nowy pęk ani logowanie do starego - nie przyjmuje mojego hasła, tzn. stary pęk nie przyjmuje starego hasła ani nowego, a nowy chociaż przyjmuje nowe hasło to zaraz pojawiają się okienka m.in. "Program accuntsd chce użyć pęku kluczy "Rzeczy lokalne"", gdzie nie pasuje mu ani stare ani nowe hasło. Klikając anuluj pojawiają się kolejne prośby od programów jak "cdpd", "Messages Agent" - również do "Rzeczy lokalne" i NIESTETY także do "login". Okienka zmieniają się jedno za drugim - anulowanie jednego powoduje otwarcie kolejnego, a w żadnym nie pasuje ani stare ani nowe hasło.

Co próbowałem z tym zrobić? Zresetować pęk kluczy - początki ok, wpisuję nowe hasło, przyjmuje i? Zawiesza się to po 1, a po 2 dalej jest tam tylo 1 pęk kluczy, a nie ma nowego.

Próbowałem zmienić hasło użytkownika z poziomu preferencji systemu - program również się zawiesza, komputer poza tym działa normalnie, można na nim pracować, ale preferencje zdychają i nie reagują przez kilkanaście minut.

Próbowałem znowu opcji on/off i za każdym razem muszę używać swojego kodu to nadania nowego hasła, bo nie zapamiętuje nowo nadanego hasła. Nawet bez grzebania w pęku kluczy i w preferencjach - po odpaleniu z nowym hasłem, kiedy nie dotykam w ogóle wyskakujących okienek, a wyłączam system standardowo - po odpaleniu znowu nie przyjmuje starego ani nowego hasła. Przypuszczam, że z powodu problemów z pękiem kluczy, do którego nie mam dostępu, a nie mogę stworzyć nowego (bo j/w wspomniałem program się zawiesza) i mac po prostu nie zapamiętuje nowego hasła, a stare z dziwnych przyczyn mu nie pasuje. Pierwszy raz mam taką sytuację i nie wiem o co kaman - najbardziej dziwi mnie fakt, że stare hasło mu nie leży - czyżby ktoś mi je zdalnie zmienił? Nie instalowałem dzisiaj ani wczoraj nic dziwnego, nie ma nic niepokojącego i nowego w programach. Klawiatura działa normalnie (przynajmniej kiedy piszę tutaj lub w pozycjach, gdzie mogę wyświetlić wpisywane znaki).

Jak wyjść z tej sytuacji? Jakaś forma quasi formatu żebym mógł go odtworzyć z ostatniej kopii z dysku zewnętrznego lub innego oczyszczenia?

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 10 grudnia 2015 - 11:45

Próbowałeś przenieść gdzieś chwilowo/wyrzucić zawartość folderu /Users/TwojaNazwaUżytkownika/Library/Keychains ?  Może Dostęp do pęku kiluczy przestanie się wieszać...

#3 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 10 grudnia 2015 - 12:56

Masz hasło lokalne czy logujesz się hasłem do iCloud?

#4 zoom2

zoom2
  • 11 postów

Napisano 10 grudnia 2015 - 13:00

Moje problemy opisane w wątku o przenoszeniu/kopiowaniu mają prawdopodobnie wspólne źródło.

Myślę tak gdyż:

mamy takie same komputery ( ja mam rMBP 15 mid 2014)

dyski zewnętrzne szyfrowane

problem przez ciebie opisany też wystąpił u mnie kilka razy ale szczęśliwie "sam się naprawił".

Mimo , że każdy z nas ma inne problemy to widzę kilka rzeczy wspólnych.

#5 senbonzakura

senbonzakura
  • 8 postów

Napisano 10 grudnia 2015 - 13:17

Odpaliłem z wczorajszej kopii zapasowej (command + r przy starcie i odtworzenie). Niestety dalej mam lipę, ale już mniejszą. Otóż znowu mac nie przyjmował mojego hasła - aż w końcu raz przyjął (czemu? nie wiem....).

Jestem na swoim koncie admina i nie ma błędów, ale...chcę sobie zmienić hasło do konta, ustawić znowu filevault na on itd., ale nie mogę bo co? Nigdzie nie przyjmuje mi mojego starego hasła.

Próbuję na różne sposoby (zastępując shifta capsem pod duże litery itd) i dalej nic. Mam apple id i icloud, ale dotychczas icloud nie był hasłem do logowania. Próbowałem już przed chwilą tej opcji z zastąpieniem hasła hasłem icloud w preferencjach, ale tutaj też potrzebne jest stare hasło...Nie wiem co temu komputerowi odbiło, ale mam wszystkie zabezpieczenia powyłączane i chciałbym czym prędzej naprawić ten stan. Tak jak powiedziałem - jestem zalogowany, bo jakimś cudem hasło raz weszło, ale nie mogę go zmienić. Mogę gdzieś odczytać to co komputer wczytał jako poprawne hasło albo dokonać jego reseta? Za cholerę nie wiem co mu odbiło. Klawiatura działa dobrze, bo piszę do Was teraz i nie widzę żeby coś się nie pojawiało.

PS. nie mam też zaznaczonej opcji, że mogę zerować hasło za pomocą Apple ID, a do ruszenia tego tematu znowóż potrzebuję odblokować kłódkę, która prosi o moje hasło...

Użytkownik senbonzakura edytował ten post 10 grudnia 2015 - 13:22

#6 senbonzakura

senbonzakura
  • 8 postów

Napisano 10 grudnia 2015 - 17:06

Update:

Problem rozwiązany! :D

W zasadzie to znałem metody, ale brakowało jednego spójnika, który zaproponował pracownik apple (zgłosiłem się na infolinię).

Dla potomnych:

Czyszczenie pamięci NVRAM to po 1 (poradniki są dostępne online) - po co to na końcu.

Po 2 odpalenie systemu z panelem narzędzi do odzyskiwania systemu (też dostępne w poradnikach) ->  z zakładki Narzędzia odpalamy Terminal i wpisujemy "resetpassword" i zmieniamy hasło w okienku, które się pojawi. Potem uruchom ponownie.

Generalnie nie pozbyłem się w ten sposób problemu z pękiem kluczy, który dalej posiadał stare hasło (BTW jeżeli chcecie żeby zmiana hasła użytkownika zmieniła też hasło do pęku kluczy to zmianę hasła użytkownika trzeba wykonać z poziomu Preferencji -> Użytkownicy i grupy) i który dalej wywalał masę okienek i przez to nowe hasło nie działało nigdzie poza oknem do logowania do systemu.

Metoda? -> Finder -> Idź -> Katalog domowy -> PPM -> Opcje widoku -> zaznaczyć Pokaż katalog Biblioteki -> wchodzimy w Biblioteki -> wywalamy do kosza folder Keychains -> uruchom ponownie -> możemy wrócić do pracy. 

Jako, że u mnie doszło po drodze do odtworzenia z kopii zapasowej to wypiął się system szyfrowania danych na dysku (Filevault) i zapora -> trzeba to ponownie odpalić w stosownych zakładkach w Preferencjach -> Ochrona i prywatność.

Skąd nagły problem z hasłem? Jako, że dane były szyfrowane to prawdopodobnie doszło do jakiegoś problemu ze zgraniem wpisywanej wartości z zapisaną pozycją hasła - prawdpodobnie błąd pliku z hasłem. Mogło się to wiązać z tym, że jak wspomniałem w 1 poście - kiedy miałem dysk zewnętrzny podpięty do usb to podczas logowania do systemu czasem nie przyjmował wartości, którą powinien wprowadzić do hasła w wyniku kliknięcia Przyczyna? Porty usb mają to samo zasilanie co klawiatura i prawdopodobnie mac jakoś pokracznie ustawił sobie gospodarkę energetyczną - stąd krok 1 czyli czyszczenie Nvram zerujące konfiguracje do wartości bazowych żeby wykluczyć jakieś "zacięcia" podczas wpisywania hasła.

No i w sumie tyle. Zaznaczam, że powyższe kroki jeżeli wykonane bez odzyskiwania systemu z kopii zapasowej - są metodą bezbolesną dla zawartości maca...poza pękiem kluczy, który musiałem wywalić, ale był dla mnie bez wartości, bo nic tam nie trzymałem.

#7 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 10 grudnia 2015 - 17:23

Zastanawiam się, czy rozwiązaniem problemu nie byłoby ustawienie hasła iCloud - dzięki czemu zmienić hasło do komputera możesz zmieniając je w iCloud...

#8 senbonzakura

senbonzakura
  • 8 postów

Napisano 10 grudnia 2015 - 18:09

Zastanawiam się, czy rozwiązaniem problemu nie byłoby ustawienie hasła iCloud - dzięki czemu zmienić hasło do komputera możesz zmieniając je w iCloud...

System nie przyjmował zmiany hasła użytkownika z poziomu Preferencji, bo przez problemy z pękiem kluczy hasło nie zostawało zapamiętane, tzn.nie mogłem odblokować kłódki żeby wrzucić sobie synchro z kontem iCloud, a kiedy po kliknięciu na "zmiana hasła" pytał czy zrobić owy synchro to też musiałem podać hasło, które mu nie pasowało, więc nie było fizycznej możliwości na taki myk dopóki nie wywaliłem mu wspomnianego powyżej folderu z pękiem kluczy. Gdybym miał uprzednio zrobione synchro z iCloud to bym to odratował w minutę, ale nie miałem i nie mogłem za dużo w tym temacie zrobić.

#9 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 10 grudnia 2015 - 18:15

No właśnie o to mi chodziło - czy synchronizacja hasła z iCloudem nie jest ratunkiem i przestrogą dla takich rzeczy dla innych, którzy o tym nie wiedzą... Podsumowując - warto synchronizować hasło komputera z iCloudem, na wypadek jakiejś awarii sprzętowej...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych