[DZIAŁAJĄ] Drukarki Laserowe Samsung ML-1510 i ML-1610
Napisano 04 lutego 2006 - 17:49
Napisano 04 lutego 2006 - 21:51
Napisano 04 lutego 2006 - 23:54

Napisano 03 marca 2006 - 07:47
Napisano 03 marca 2006 - 10:17
Napisano 05 marca 2006 - 12:00
Napisano 01 grudnia 2006 - 11:02
Napisano 01 grudnia 2006 - 11:30
You need to download and install the following:
espgs-7.07.1.ppc.dmg
foomatic-rip-3.43.2.9.ppc.dmg
samsung-gdi-foomatic-1.0.ppc.dmg
Samsung-ML-1510-gdi.ppd (drop this into /usr/share/cups/model/)
Then go into System Preferences -> Print & Fax and select the printer.
All the above files can be obtained from this website.
The above works fine on my iMac G5 and iBook G4, both running Tiger. My
printer is actually the later model ML-1520 but it works fine with the software
configured as a ML-1510.
If you want to configure the printer settings (such as changing the paper size
from letter to A4), then you need to open a terminal window and run start cupsd
daemon as user root (sudo) then from your browser open the cups configuration
page http://localhost:631
Tylko ciebie to chyba nie dotyczy bo niemasz ppc :/
Napisano 01 grudnia 2006 - 11:44
Drodzy koledzy prosze nie zamykac watku jesli nie sprawdzicie dokladnie.
Chodzi mi konkretnie o kolege JSG. Przeszukalem wszystko i tam jest po pierwsze nie wszystko wyjasnione a po drugie inny Mac a po trzecie trzeba tez brac pod uwage ze jestem nowym uzytkownikiem i to co dla CIEBIE jest proste i zrozumiale dla mnie jest CZARNA MAGIA. To tak jakbym ja grajacy od 15 lat wyczynowo w tenisa powiedzial Ci zebyc zagral slajsa z pol woleja i byl zdziwiony ze nie rozumiesz lub nie umiesz:)
OK..to teraz poprosze o pojasnienie mi jak to zrobic z drukarka samsung ML-1510
Z GORY DZIEKUJE!!!!
Napisano 01 grudnia 2006 - 11:52
sprobuj sterownikow od modelu ML-1710, do sciagniecia ze strony samsunga - u mnie dzialalo
Pzdr
Dzieki pomoglo, ale musialem isc okrezna droga sciagnac driver na ML 1510 ktory ma do wyboru (przy instalacji) jaka drukarke wybrac , jest 1710 1510 i pare innych
ale dziala !![]()
![]()
Kubat
Nie mogę zrozumieć gdzie leży twój problem, wystarczyło w tamtym temacie zadać pytanie o adres pod którym te sterowniki są dostępne.
A w przyszłości jeżeli nie zgadzasz się z opinią lub decyzja moderatora napisz do niego prywatną wiadomość nie zakładaj kolejny bez sensowny wątek.
Tamten usuwam całkowicie w związku z twoim pomysłem na zaśmiecanie forum.
Ponadto w przyszłości umieszczaj wątki w przeznaczonych do rozwiązywania tego typu problemów działach. przenoszę do Urządzenia zewnętrzne
Napisano 01 grudnia 2006 - 12:13
Według mnie odpowiedz na twoje pytanie zawarta jest w tych wypowiedzach:
Nie mogę zrozumieć gdzie leży twój problem, wystarczyło w tamtym temacie zadać pytanie o adres pod którym te sterowniki są dostępne.
A w przyszłości jeżeli nie zgadzasz się z opinią lub decyzja moderatora napisz do niego prywatną wiadomość nie zakładaj kolejny bez sensowny wątek.
Tamten usuwam całkowicie w związku z twoim pomysłem na zaśmiecanie forum.
Ponadto w przyszłości umieszczaj wątki w przeznaczonych do rozwiązywania tego typu problemów działach. przenoszę do Urządzenia zewnętrzne
Hmm a jednak nie wiesz co to slas z pol woleja:) Ok. Nie chodzi o awanture tylko o pomoc:) Bede staral sie stosowac do zasad tu panujacych.
p.s slajs z pol woleja to odbice pilki zaraz po zetknieciu sie z ziemia i nadanie jej rotacji wstecznej:) to takie proste....
[edit]
Sprawdzalem te informacje - NIE MA DRIVEROW do ML-1510 ani na stronie producenta ani na ORYGINALNEJ plytce od drukarki ktora mam wiec informacje tam podane sa bledne najprawdopodobniej. Malo tego zadzwonilem na infolinie samsunga i oni tez maja klopot z ustaleniem...wiec uwazam ze moja prosba o pomoc jest UZASADNIONA. Ok..wiec kto wie?
Napisano 01 grudnia 2006 - 12:26
Napisano 01 grudnia 2006 - 12:52
Poczekaj aż kolega kubat, lub user_jgora sie pojawią i podpowiedzą ci skąd pobrali odpowiedni sterownik.
Masz jakiś pęd dziwny... nie żyjesz za szybko? Wyhamuj, zadałeś pytanie, poczekaj na odpowiedz.
Skoro komuś podobna drukarka działa tzw że i tobie powinna zadziałać.
ps. co do tenisa to każdy ma swojego konika i trudno żeby wszyscy wiedzieli wszystko. Akurat tenisa porostu nie trawie podobnie jak większości sportów...
Analogiczne było by gdybym to ja zapytał cię co mówi na tangens konta nachylenia krzywej charakterystycznej materiału srebrowego albo co to są symbole kardynalne lub mitemy- to już inna dziedzina.
eheheh masz racje jestem szybki staram sie zyc szybko...ale tak naprawde to wkurzam sie ze czego nie potrafie zrobic. Mac osx jest dla mnie czyms nowym i nie znam go tak jak windy.Milego dnia. Cierpliwie czekam na odpowiedzi:)
Napisano 01 grudnia 2006 - 13:15
Napisano 01 grudnia 2006 - 16:06
Zajrzyj na stronę Samsunga do drukarek ML-1710P lub ML-1710PD. Oba modele mają drivery na Mac OS X.
Wiem ,ze sa drivery do tych drukarek ale probowalem je zainstalowac i nadal nie widzi tej drukarki. Widocznie to zle robie skoro jestes kolejna osoba ktora mowi ze tak sie da. Robiles to kiedys? Mozesz mi powiedziec krok po kroku?
Napisano 01 grudnia 2006 - 16:47
1. Zassaj ten sterownik (zakładam, że masz OS X 10.2.4 lub wyższy)
2. Zamontuj .dmg i odpal instalatora z dysku Samsung SPL2 Installer
3. Po zakończeniu instalacji odmontuj (wysuń) niepotrzebny już obraz dysku Samsung ...
4. Podłącz i uruchom drukarkę (zakładam, że kabel USB)
5. Odpal System Preferences > Print & Fax
6. Kliknij "+" pod okienkiem drukarek
7. Odpali się Printer Browser > Default Browser powinien wykryć drukarkę z adnotacją USB w kolumnie Connection
8. Zaznacz ją, a następnie rozwiń poniżej listę "Print Using:" i wybierz Samsung (jeśli sam się nie wybierze)
9. Z okienka poniżej wybierz Model ML-1510_700
10. Kliknij "Add"
11. Okienko Browsera się zamknie, a na liście drukarek Print & Fax pojawi się nowa drukarka
12. Zamknij System Preferences i drukuj do woli.
Prościej i przejrzyściej już chyba się nie da :-)
Napisano 01 grudnia 2006 - 17:35
Nie mam Samsunga... Ale spróbujemy :-) Instrukcja nawet się o OS X nie zająknie, ale zakładam, że skoro jest driver, to powinien działać. Tyle że przeważnie drukarkę dodaje się ręcznie, a następnie przypisuje się jej odpowiedni driver. Szkoda, że nie napisałeś jakiego masz Maka i system, ale poczynię kilka założeń :-)
1. Zassaj ten sterownik (zakładam, że masz OS X 10.2.4 lub wyższy)
2. Zamontuj .dmg i odpal instalatora z dysku Samsung SPL2 Installer
3. Po zakończeniu instalacji odmontuj (wysuń) niepotrzebny już obraz dysku Samsung ...
4. Podłącz i uruchom drukarkę (zakładam, że kabel USB)
5. Odpal System Preferences > Print & Fax
6. Kliknij "+" pod okienkiem drukarek
7. Odpali się Printer Browser > Default Browser powinien wykryć drukarkę z adnotacją USB w kolumnie Connection
8. Zaznacz ją, a następnie rozwiń poniżej listę "Print Using:" i wybierz Samsung (jeśli sam się nie wybierze)
9. Z okienka poniżej wybierz Model ML-1510_700
10. Kliknij "Add"
11. Okienko Browsera się zamknie, a na liście drukarek Print & Fax pojawi się nowa drukarka
12. Zamknij System Preferences i drukuj do woli.
Prościej i przejrzyściej już chyba się nie da :-)
ENDRIU jestes wielki!!!!! Dziekuje...bardzo dziekuje..dziala .....ale jest jedno male "ale" - przy drukowaniu polskich liter. Drukuje je ale jakies wieksze...wyglada to mniej wiecej tak ze caly wyraz jest np wielkosci 12 poksli a polska litera jest 16 piksli. Wiesz co z tym zrobic?
Napisano 01 grudnia 2006 - 18:03
Napisano 01 grudnia 2006 - 19:22
Ale przy drukowaniu z czego? Safari czy np. Worda? Kwestia podstawień czcionek - drukarkowe nie mają polskich znaków. Nie wiem czy w tym sterowniku jest jakaś opcja do zmiany czcionek drukarki na downloadable... Musisz poszukać. Ew. w Preferencjach Worda sprawdź Compatibility > Font Substitution - czy nie podmienia ci jakiejś brakującej czcionki na podobną, ale bez polskich liter
Wydrukowalem strone z Forum MyApple przez program Firefox.
Napisano 01 grudnia 2006 - 21:55
Z Safari jest OK, Firefoxa nie używam - czyli musisz w jego opcjach szukać samodzielnie, chyba że ktoś podpowie.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;-)
Napisano 01 grudnia 2006 - 22:11
Łącze dwa wątki dotyczące drukarek samsunga, mogą z tego wynikać pewne "braki w sensie" wypowiedzi.
Napisano 24 stycznia 2008 - 18:59
Napisano 15 lutego 2009 - 23:56
Witam!!!
Ten problem rozwiazuje wszystkie problemy z brakiem sterownikow do w/w drukarki
[url=http://www.guigo.us/mac/splix/]guigo.us Mac OS X SpliX[/url]
Max
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych