Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Migracja z Google Drive do iCloud Drive

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ergoergo

ergoergo
  • 105 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 18:17

Witam

Czy jest mo偶e jakie艣 oprogramowanie lub serwis internetowy kt贸ry pozwala na przes艂anie wszystkich danych z Google do iCloud Drive?

Wiem, 偶e mo偶na zrobi膰 to na Mac'u ale trwa to ogromnie d艂ugo i obci膮偶a sie膰. Sprawdzi艂em kilka serwis贸w migracyjnych ale nie znalaz艂em takiego kt贸ry obs艂uguje iCloud. B臋d臋 wdzi臋czny za sugestie

ergoergo

#2 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2聽148 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 19:17

Moja sugestia jest taka:

Zosta艅 na Google Drive albo migruj na One Drive.

iCloud to jakie艣 nieporozumienie jest :)

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#3 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1聽548 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 04 grudnia 2015 - 19:38

Witam

Czy jest mo偶e jakie艣 oprogramowanie lub serwis internetowy kt贸ry pozwala na przes艂anie wszystkich danych z Google do iCloud Drive?

Wiem, 偶e mo偶na zrobi膰 to na Mac'u ale trwa to ogromnie d艂ugo i obci膮偶a sie膰. 

Je艣li masz co艣 na iCloud Drive to i tak masz wszystko na Macu. Nie ma selektywnej synchronizacji. Wi臋c i tak wszystko skopiuje ci si臋 na komuter. No chyba, 偶e chcesz tylko u偶ywa膰 iCloud Drive jako miesca do przechowywania plik贸w z dost臋pem tylko przez stron臋 www...

U偶ytkownik Yellowfrog edytowa艂 ten post 04 grudnia 2015 - 19:39

#4 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1聽818 post贸w
  • Sk膮dToru艅

Napisano 04 grudnia 2015 - 20:22

Moja sugestia jest taka:

Zosta艅 na Google Drive albo migruj na One Drive.

iCloud to jakie艣 nieporozumienie jest :)

Ca艂kowicie si臋 zgadzam, icloud drive to lipa. Pasowa艂o mi wa偶ne pliki kt贸re cudem ocala艂y w tym ich koszu. Po tym incydencie uciek艂em do OneDrive i tam trzymam pliki, i nigdy nie by艂o z nimi jak i samym dyskiem problemu. 

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#5 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2聽148 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 20:26

Ot贸偶 to... s膮 Us艂ugi i us贸gi :)

#6 ergoergo

ergoergo
  • 105 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:22

Bardzo dzi臋kuj臋 za odpowiedzi... to wszystko zmienia, wracam na google drive. 

Mam jeszcze jedno pytanie, czy kt贸ra艣 z tych chmur udost臋pnia tak膮 funkcj臋, 偶e mam na Macu widok wszystkich plik贸w, ale fizycznie ich nie ma? Jak klikam w taki plik to on si臋 pobiera z chmury?

Czy OneDrive jest ok? Wykupi艂em Office 365, na razie na miesi膮c, jest tam 1T miejsca, ale wiele aplikacji z nim nie wsp贸艂pracuje.

Czy w google drive mo偶na wykupi膰 200Gb, czyli 2 x po 100GB czy jest tylko wyb贸r 100GB a potem 1T? Nigdzie nie znalaz艂em tych informacji w supporcie google

U偶ytkownik ergoergo edytowa艂 ten post 04 grudnia 2015 - 21:26

#7 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2聽148 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:32

ja mam Office jak Ty i nami臋tnie korzystam z One (mam takie abo dla 5 komp贸w i podzieli艂em si臋 z lud藕mi w pracy wi臋c ka偶dy ma 1TB) Dzia艂a jak piszesz. Wybieram sobie katalogi, kt贸re maja si臋 synchronizowa膰. Reszta jest w chmurze, wida膰 wszystko, jak co艣 potrzebuje to pobieram... To najlepszy wyb贸r moim zdaniem szczeg贸lnie je艣li korzystasz z Office....

U偶ytkownik MaciejNowak edytowa艂 ten post 04 grudnia 2015 - 21:32

#8 ergoergo

ergoergo
  • 105 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:34

No tak, ale zauwa偶y艂em, 偶e jak w tej us艂udze wybior臋 np dwa katalogi, to 艣ci膮ga mi na maca ich zawarto艣膰 a reszty nie widz臋. Jak zaznacz臋 wybrany katalog to automatycznie zmniejsza mi ilo艣膰 wolnego miejsca. Mo偶e co艣 藕le robi臋?

#9 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1聽548 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:36

Mam jeszcze jedno pytanie, czy kt贸ra艣 z tych chmur udost臋pnia tak膮 funkcj臋, 偶e mam na Macu widok wszystkich plik贸w, ale fizycznie ich nie ma? Jak klikam w taki plik to on si臋 pobiera z chmury?

Sprawd藕 to. Wszystkie pliki masz w chmurze (fizycznie na dysku nic) - program instaluje ci wirtualnyy dysk w systemie (dzia艂a jak dysk sieciowy). Pewnie jak chcesz co艣 pobra膰 na dysk, to musisz przeci膮gn膮膰 sobie plik. Albo mo偶esz otwiera膰 i zapisywa膰 bezpo艣rednio z sieci. Albo synchronizowa膰 wybrane rzeczy, 偶eby by艂y dost臋pne off-line. Sprawd偶 sobie jak to dzia艂a. Jest wersja darmowa do 20 GB.

https://www.pcloud.c...le-storage.html

U偶ytkownik Yellowfrog edytowa艂 ten post 04 grudnia 2015 - 21:37

#10 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2聽148 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:36

A co to?

#11 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1聽548 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:39

Szwajcarski wynalazek.

#12 ergoergo

ergoergo
  • 105 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:42

Tak, ale ta chmura to ju偶 z niczym nie wsp贸艂pracuje. Chodzi mi o to, bym np. z poziomu iPhona m贸g艂 wys艂a膰 bezpo艣rednio z aplikacji.

Office 365 kupi艂em dla MS Outlooka, ale za choler臋 nie wiem jak niekt贸re rzeczy w nim zrobi膰. Np jak katalog na moim macu przesun膮膰 ni偶ej by by艂 widoczny anie znajdowa艂 si臋 w skrzynkach odbiorczych, bo wtedy rozwija mi si臋 20 adres贸w z kt贸rych korzystam. Za diab艂a te偶 nie mog臋 przenie艣膰 starych maili (uda艂o mi si臋 to zrobi膰 tylko step by step po 1 mailu, a dw贸ch lat na to nie mam. Niestety, od pierwszej bety nowego systemu Apple, Mail to jaka艣 pora偶ka. Jest nieprzewidywalny zupe艂nie, zamyka si臋 sam, maile dzieli jak chce, a do w 艣mieciach a to gdzie艣 indziej, nie chce mi pokazywa膰 ca艂ej korespondencji z dan膮 osob膮 tylko musz臋 szuka膰, nie pokazuje w tym wys艂anych przez mnie tylko same odbiorcze. Czasem, "jak si臋 zapomni" w niekt贸rych miejscach jest OK. Ci膮gle wyskakuje b艂膮d przy przenoszeniu mailu "null" i szczerze m贸wi膮c, zaczynam si臋 zastanawia膰 kiedy b臋dzie r贸wnie "niezawodny" jak Windows....

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych