Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Format klucza WEP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 18 grudnia 2007 - 21:32

Mam następujący problem. Łącze się z Inernetem za pomocą LivBoxa TP - przez AirPorta. Jednak żeby cieszyć się bezprzewodowym Internetem musiałem wyłączyć zabezpieczenia - tzn listę MAC i klucz WEP. Teraz boję się, że ktoś się pod moją sieć podepnie - i teraz dlaczego tak się stało. Otóż we wtorek tydzień temu, kiedy to zakupiłem Maka próbowałem się podpiąć. A że mi to nie wychodziło - dałem sobie święty spokoj i podłączyłem przez Ethernet. Miałem zrobić to w środę. A dlaczego nie wychodziło? A to dlatego, że po djęciu zabzpieczenia - listy MAC wpisywałem klucz WEP - za każdym razem nie udawało mi się tego zrobić poprawnie - pisałem ze spacjami, bez, z myślnikami, dwukropkami, średnikami, z dużymi i małymi literami - włoem wszystkie konfiguracje, jakie przyszły mi do głowy - i za każdym razem kicha. Oczywiśie ze wciśniętym osławionym już klawiszem na LB. Na nic. Dla świętego spokoju wyłączyłm zabezbieczenie WEP - ale jakie teraz targają mną uczucia - wiecie. A teraz meritum - jak wpisywać klucz WEP? Co zrobiłem źle?

#2 swistak

swistak
  • 235 postów

Napisano 18 grudnia 2007 - 21:39

probowales wpisywac jako ciag znakow HEX ? Ja jestem zmuszony to robic w ten sposob bo mam stary komputer ze stara karta ktory tez musi jakos korzystac z sieci a WEP jako ciag znakow szesnastkowyych to dla neigo najbardziej zaawansowana technicznie opcja... Moze z livebox ejst podobnie?

#3 zioper

zioper
  • 261 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 grudnia 2007 - 21:50

A ja mam pytanie w druga strone (pozwole sie wpiac w temat) otoz przy moim maczku mam ten smieszny modem wifi usb od neo, i moge sie podlaczyc do LiveBoxa wszystko cacy. Z tym ze od LB mam (ethernetem) podpiety i dzialajacy AirPort (lepszy zasieg, inne kompy sa tu podpiete, zabawy z siecia i te sprawy). Ale po wpisaniu hasla (128 WEP) jak sie podalczam do AirPorta to (programik mi pokazuje) ze KB "wylatuja" sobie do AirPorta ale ja juz zadnych nie "odbieram". Co to moze byc ?? (Z haslami hex'ami, literowkami, 64, 128 WEP probowalem ale nic nie pomaga)

#4 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 18 grudnia 2007 - 21:58

probowales wpisywac jako ciag znakow HEX ? Ja jestem zmuszony to robic w ten sposob bo mam stary komputer ze stara karta ktory tez musi jakos korzystac z sieci a WEP jako ciag znakow szesnastkowyych to dla neigo najbardziej zaawansowana technicznie opcja... Moze z livebox ejst podobnie?

Wątpię, z PC łączy się bezproblemowo.

#5 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 18 grudnia 2007 - 22:00

a czemu musiałes to wylaczyć? ustaw sobie w LB, "zezwalaj na dostep komp. z listy" wpisz swoje adresy MAC a WEP'a wyłacz...

#6 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 18 grudnia 2007 - 22:03

pamiętaj też o naciśnięciu tego przycisku "REG" w LB

#7 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 18 grudnia 2007 - 22:18

Jak już mówłem - klawisz był wcisnięty.

#8 Knaga

Knaga
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2007 - 22:43

wpisuj klucz poprzezony & albo $

------Edit-----
Temat już opisany na forum:
http://www.myapple.p...ead.php?t=35674

Apple's AirPort base station makes it unnecessary for end users to deal directly with WEP keys by using a proprietary algorithm to convert passwords to WEP keys on the fly. Fortunately, the "$" prefix trick allows you to use WEP keys instead of these special passwords directly with any AirPort card-equipped Mac, enabling you to hook into just about any standard third-party 802.11b wireless base

źródło
http://www.macorchar...WEPKeyMaker.php

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych