Witam,
Jestem przesiadkowiczem z PC, spędzam swoje pierwsze dni przez Leopardem i iMakiem i jest nieźle, choć kilka rzeczy mnie wkurzą. Jedną z nich, w zasadzie niweczącą całkowicie moją szybkosć pisania na klawiaturze są zamienione miejscami klawisze cmd i alt..
Konia z rzędem temu, kto powie mi, jakim sposobem zamienić prawy cmd z prawym altem?
Z poważaniem,
r.

Mapowanie klawiszy
Started by
rbk
, 18 Dec 2007 19:39
5 replies to this topic
Posted 18 December 2007 - 19:39
Posted 18 December 2007 - 19:58
Nie pamiętam jak było w angielskiej wersji (prawdopodobnie to co piszę w nawiasach), ale w Leo PL to będzie:
- Preferencje systemowe (System Preferences)
- Klawiatura i mysz (Keyboard and Mice)
- Zakładka Klawiatura (Keyboard)
- Klikamy w Klawisze modyfikujące (Modifier keys)
No i tu już sobie zamieniasz Cmd i Alt.
Ja mam z kolei pytanie do innych użytkowników - jak pozostawić bez zmiany klawisze Cmd i Alt z lewej strony spacji, a do Cmd z prawej strony przypisać funkcję Alt?

Posted 18 December 2007 - 20:45
Moje pytanie brzmi dokładnie tak samo: jak zamienić prawy alt z prawym cmd.
r.
Posted 18 December 2007 - 20:50
nie piszecie o jakim sprzecie mowicie, notebooku?
btw, program DOubleCommand juz dziala na Leo. Mam i uzywam. Zamienilem enter ten malutki na alta, i mam backspace i delete. Poleca prosty program a bardzo ualtwia zycie.
- trelek2 likes this
Posted 20 December 2007 - 14:59
Moje pytanie brzmi dokładnie tak samo: jak zamienić prawy alt z prawym cmd.
r.
Tylko prawego Alt z tylko prawym Cmd się nie da.
Pewnie w Makach lewy/prawy [ALT|Cmd] generują te same kody, stąd ten dziwoląg.
Posted 21 December 2007 - 23:27
Poprawka: podłączyłem klawiaturę Apple 2007 (silver, nowa) do laptopa z Win Xp i sprawdziłem, że kody tych 4 klawiszy są różne. Zatem to tylko wina Mac OS, że nie da się tego jakoś oszukać ew. po prostu nikomu nie chciało się napisać tak świetnego softu jak KeyTweak dla Windows.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users