Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 6s+ - funkcjonalność dialera

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 marian1989

marian1989
  • 5 posts

Posted 24 November 2015 - 11:25

Witam

Wczoraj stałem się (mam nadzieje, że szczęśliwym) posiadaczekm iPhone's 6s+ 16GB i jestem zaskoczony brakiem możliwości wyszukiwania kontaktów bezpośrednio z dialera jak ma to miejsce w Androidzie. Czy iOS już tak ma czy ja jestem gapa i nie wiem gdzie to ustawić?

#2 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 November 2015 - 11:27

Nie ma tej wydawałoby się banalnej funkcjonalności i chyba nigdy nie będzie.

Są w AppStorze aplikacje, które tak działają, ale ja się przyzwyczaiłem....

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#3 marian1989

marian1989
  • 5 posts

Posted 24 November 2015 - 17:58

Wielkie dzięki za informacje. Byłbyś w stanie polecić którąś z aplikacji (może być płatna)?

#4 piwko2006

piwko2006
  • 126 posts

Posted 24 November 2015 - 20:31

Po przesiadce z HTC na początku bardzo mi tej funkcji brakowało. Po kilku tygodniach przyzwyczaiłem się do jej braku i jakoś żyję ;).

Druga sprawa, faktycznie Apple mogłoby pomyśleć w tym kierunku i dodać tę funkcję.

#5 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 24 November 2015 - 21:35

Pewnie wychodzą z założenia i całkiem słusznego, że po co dublować coś co masz klik palcem obok w dialerze. W Aplikacji telefon masz Ulubione, kontakty klawiaturę więc po co jeszcze raz w samej klawiaturze kopiować to co jest w kontaktach? Dwa systemy dwa różne rozwiązania. O ile Android przejął wiele dobrych i złych rzeczy z Windows Mobile o tyle iOS poszedł własną drogą.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#6 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 posts
  • SkądKatowice

Posted 24 November 2015 - 21:46

Jakie dublowanie??? Zupełnie różne funkcje. Po przesiadce z androida przez jakiś (dłuższy) czas szlag człowieka trafia. Dodatkowo jak sama nazwa wskazuje - ulubione dodajesz najczęściej wybierane numery

Edited by Giallorosso, 24 November 2015 - 21:48.

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#7 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 25 November 2015 - 00:30

Jakie dublowanie??? Zupełnie różne funkcje. Po przesiadce z androida przez jakiś (dłuższy) czas szlag człowieka trafia. Dodatkowo jak sama nazwa wskazuje - ulubione dodajesz najczęściej wybierane numery

Ja nie mówię o ulubionych tylko o kontaktach, które masz między ulubionymi a klawiaturą, więc co za różnica czy naciśniesz ikonę na dole, żeby rozwinąć kontakty, czy ikonę np. u góry? W androidzie3 musisz nacisnąc lupkę a w iOS nacisnąć ludzika. Co za różnica?

#8 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 25 November 2015 - 06:32

Ja poszedłem krok dalej i po prostu wysuwam Spotlight, wpisuję nazwę i dzwonię. 

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#9 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 25 November 2015 - 08:53

Ja nie mówię o ulubionych tylko o kontaktach, które masz między ulubionymi a klawiaturą, więc co za różnica czy naciśniesz ikonę na dole, żeby rozwinąć kontakty, czy ikonę np. u góry? W androidzie3 musisz nacisnąc lupkę a w iOS nacisnąć ludzika. Co za różnica?

Mam wrażenie że nie wiesz jak taki dialer w Androidzie działa. Sęk w tym że nie trzeba  naciskać żadnej lupki. Mając wyświetloną klawiaturę telefonu wpisuję numer LUB kilka liter z nazwy. Telefon wyświetla kontakty z wybranym ciągiem liter, klikam i dzwonię. W iOS muszę: wybrać Kontakty-> potem Szukaj-> wpisać kilka liter-> wybrać Kontakt-> wybrać numer telefonu. A więc jest zdecydowanie więcej zachodu niż w Androidzie. 

Jak ktoś wspomniał, nieco sprawniej jest korzystać Spotlight-a.

Edited by Duke123, 25 November 2015 - 08:54.

#10 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 25 November 2015 - 09:14

Mam wrażenie że nie wiesz jak taki dialer w Androidzie działa. Sęk w tym że nie trzeba  naciskać żadnej lupki. Mając wyświetloną klawiaturę telefonu wpisuję numer LUB kilka liter z nazwy. Telefon wyświetla kontakty z wybranym ciągiem liter, klikam i dzwonię. W iOS muszę: wybrać Kontakty-> potem Szukaj-> wpisać kilka liter-> wybrać Kontakt-> wybrać numer telefonu. A więc jest zdecydowanie więcej zachodu niż w Androidzie. 

Jak ktoś wspomniał, nieco sprawniej jest korzystać Spotlight-a.

Naprawde przeszkadza Ci brak takiej, jak to nazwales, funkcji? Ja nie rozumiem sensu dzialania tego typu funkcjonalnosci, polegajacej na wprowadzaniu numeru lub nazwiska, aby iPhone podawal mi sugestie. No chyba, zeby chodzilo o 30 osob z prawie identycznym numerem, a takich raczej ciezko miec w kontaktach (no, chyba, ze macie korporacyjne komorki).

Czy nie latwiej jest, tak jak napisal OleYek, po prostu stuknac w ikone kontaktow, ktora znajduje sie w dialerze a potem wybrac z paska po prawej stronie litere alfabetu od ktorej zaczyna sie nazwa kontaktu? Ja jakos nie widze sensu wklepywania czegokolwiek aby móc zadzwonic. W dialerze iOS po prostu klikam i dzwonie.

Nie pisz przypadkiem, ze ja takze nie wiem jak ow "funkcjonalnosc" wyglada i dziala. Zapewniam Cie, ze wiem. Uwazam tylko, ze jest to tylko i wylacznie kwestia przyzwyczajenia badz zmiany nawykow korzystania z dialera.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#11 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 25 November 2015 - 09:37

Koledze po prostu chodzi o to, że jest szybciej. No chyba nie zaprzeczysz? 

Telefon -> Kontakty -> Literka -> Osoba -> Słuchawka VS Dialer -> Osoba

Pierwszy sposób jest sztucznie wydłużony, jak już pisałem lepiej używać Spotlight. To można porównać do szybkości Dialera z Androida.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#12 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 25 November 2015 - 09:54

Nie pisz przypadkiem, ze ja takze nie wiem jak ow "funkcjonalnosc" wyglada i dziala. Zapewniam Cie, ze wiem. Uwazam tylko, ze jest to tylko i wylacznie kwestia przyzwyczajenia badz zmiany nawykow korzystania z dialera.

Na iOS-a przerzuciłem się 3 lata temu. Dialer wciąż jest jedną z nielicznych funkcji którą chętnie bym z Androida przeniósł.

Po prostu nie lubię nadmiernie przesuwać palcem po ekranie i klikać, skoro mogę coś zrobić szybciej.

#13 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 25 November 2015 - 10:03

Pierwszy sposób jest sztucznie wydłużony, jak już pisałem lepiej używać Spotlight. To można porównać do szybkości Dialera z Androida.

No nie zgodzę się do końca

Android: Słuchawka -> musisz coś wpisać -> wybierasz osobę -> dzwonisz

iOS: Słuchawka -> jeżeli korzystasz z książki to automatycznie się otwiera więc albo wubierasz ludka albo wpisujesz w szukajkę -> wybierasz osobę -> dzwonisz

Podsumowując ilość kroków jest taka sama bądź nieraz o jeden dłuższa w iOS ale nie zgodzę się, że jest to skomplikowane i nie jest proste.

#14 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 25 November 2015 - 10:04

OK :) Ale troche to uprosciles :) W przypadku dialera iOS wymieniles chyba wszystkie "kroki" od A do Z. W Androidowym napisales "Dialer -> Osoba". Zapomniales napisac o wklikiwaniu nazwy lub numeru, o ile takowy pamietasz. "Klików" bedzie pewnie tylez samo. Tak jak pisalem wczesniej, kwestia przyzwyczajenia. Nie neguje ani nie zachwalam zadnego z rozwiazan. Ot, kwestia przywykniecia do jednego lub drugiego.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#15 marian1989

marian1989
  • 5 posts

Posted 25 November 2015 - 12:59

Faktycznie, Spotlight znacząco upraszcza sprawę jednak nie jest to dialer T9 znany z androidowych słuchawek.

Zainstalowałem Simpler Dialer z App Store, jak na razie bardzo pozytywnie działa.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users