Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[iOS 8.3] Iphone 6 - Krotko trzymajaca bateria.

• Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 23 November 2015 - 12:08

Witam,

Otoz mam problem z bateria zauwazylem ze od 2 tygodniu bateria w telefonie wytrzymuje coraz to gorzej, A czas 'w uzyciu' jest coraz to nizszy. Jescze jakos marzec-maj czas w uzyciu miewalem do 10-12h a teraz siega do 6h max.. A uzywam telefonu z ta sama czestotliwoscia. Nie mam pojecia czym jest to spowodowane, czy to jakas aplikacja dziala w tle czy cos. Przywracalem telefon do ustawien fabrycznych i tez nic nie pomoglo. I wlasnie wydaje mi sie ze cos w tle ciagnie mi baterie, gdyz widac jak w mgnieniu oka spda mi poziom baterii. Dzdisiaj praktycznie nic nie robilem na tym telefonie i juz kolo 10 godizny ( rano odlacyzlem telefon od ladowania) mialem okolo 84%.

PS. Jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze jescze marzec - maj bylem w Polsce ( siec plus - i praktycznie caly czas LTE z dosc dobrym zasiegiem) teraz jestem w Hiszpani (siec lycamobile - 3G i zasieg dosc slaby, przewaznie 2 - 3 kreski )

PS2. Przepraszam za brak polskich liter.

Attached Files

Edited by kis_s, 23 November 2015 - 12:11.

#2 aquatarion

aquatarion
  • 962 posts
  • SkądZabrze

Posted 23 November 2015 - 13:01

No to masz odpowiedź. Masz gorszy zasięg i to powoduje szybszy spadek baterii. Zasięg LTE też powoduje mniejsze zużycie baterii. 

#3 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 23 November 2015 - 13:03

Nie zaszkodzi reset (home+power trzymane razem ponad 15 sek)....a może??

#4 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 November 2015 - 13:05

No to masz odpowiedź. Masz gorszy zasięg i to powoduje szybszy spadek baterii. Zasięg LTE też powoduje mniejsze zużycie baterii. 

Trochę z innej beczki ale widze to już któryś raz. Skąd taka informacje, że LTE mniej drenuje baterię?

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#5 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 23 November 2015 - 13:07

Jedynie co to myslalem ze ten slaby zasieg tak mi zuzywa baterii, sadzilem ze LTE ciagnie wiecej baterii niz 3G.

Nie zaszkodzi reset (home+power trzymane razem ponad 15 sek)....a może??

a moze co ?  nie do konca jestem przekonany ze taki reset moze w czyms pomoc ? :)

#6 aquatarion

aquatarion
  • 962 posts
  • SkądZabrze

Posted 23 November 2015 - 13:09

Trochę z innej beczki ale widze to już któryś raz. Skąd taka informacje, że LTE mniej drenuje baterię?

Kiedyś na forum tutaj widziałem taki temat, nie wiem czy nie było to też omawiane na któreś z Apple'owskich prezentacji przy iPhone. 

#7 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 23 November 2015 - 13:10

Kolego nic nie tracisz,  zrób reset i zobacz ...znam wiele osób którym na podobne dolegliwości pomógł... to tylko kilka sekund.

#8 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 23 November 2015 - 14:02

Jak wroce z roboty to znajde jak to zrobic i sprobuje bo jest nie za ciekawie. Nic nie robilem na telefonie i czuwajac bateria zeszla mi z 80 do 74 % w ciagu 3h.

#9 aquatarion

aquatarion
  • 962 posts
  • SkądZabrze

Posted 23 November 2015 - 14:05

To jest normalne. Działają ci jakieś programy w tle i do tego zasięg może być na granicy EDGE/3G skoro mówisz, że masz słabe 3G. A masz w sieci ustawione LTE? Daj na 3G.

#10 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 23 November 2015 - 14:05

Kolego napisałem, żebyś przytrzymał dwa przyciski jednocześnie (home+power) 15sek i TO WSZYSTKO.....i włączyl telefon to naprawdę proste.

#11 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 23 November 2015 - 14:20

Aha no ok myslalem ze o co innego chodzi ti zaraz to zrobie. A co do ustaiwen no to nie no, mam ustawione na 3g. Po prostu wspominalem o LTE jak mialem w polsce. Po prostu chyba bede musial zoabczyc jak bedzie po reset'cie. I ewentualnie jak wroce do Polski w grudniu to wtedy jeszcze porownam czy bateria polepszyla sie. Tak wiec dzieki wielkie za pomoc/rady.

#12 iNdeed

iNdeed
  • 164 posts

Posted 24 November 2015 - 17:41

Kolego napisałem, żebyś przytrzymał dwa przyciski jednocześnie (home+power) 15sek i TO WSZYSTKO.....i włączyl telefon to naprawdę proste.

Wez sie chlopie uspokuj bo ci jakas zylka peknie.

Problemem jest oczywiscie zasieg. Poza tym przy lte telefon zawsze lepiej bedzie trzymal.

Napewno nie zaszkodzi tez aktualizacja do ios 9.

Edited by iNdeed, 24 November 2015 - 17:41.

#13 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 25 November 2015 - 13:25

Problemem jest oczywiscie zasieg. Poza tym przy lte telefon zawsze lepiej bedzie trzymal.

Napewno nie zaszkodzi tez aktualizacja do ios 9.

cos tam ten reset minimalnie pomogl.. Tez chyba wlasnie dochodze do tego wniosku ze powodem moze byc jedynie slaby zasieg sieci komorkowej ( jak wylaczam wgl dane 3g to mi bateria dobrze dziala - mam nadzieje ze to nie efekt placebo :D ). A co do LTE to zawsze sugerowalem sie tym ze jak w polsce mialem LTE i tam jak jest w ustawieniach wybor LTE czy 3G czy 2G to zawsze jak sie wybieralo LTE to wyskakiwalo powiadomienie o tym ze LTE moze powodowac wiekszy pobor baterii.

A co do ios 9 to szczerze mowiac mam mieszane uczucia, gdyz jak czytam komentarze ludzi tu na forum piszacych to malo kto jest zadowolony z tego systemu. A ios8 jest prawie ze calkowicie stabilny. :)

#14 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 16 December 2015 - 08:36

Od momentu jak stworzylem tego posta, po zrobieniu resetu itp pomoglo mi znaczenie polepszenie zywotnosci baterii i to trwalo tak przez kilka - kilkanascie ladowania, Jednakze zauwazylem znowu przez te ost 2 -3 dni ze bateria znowu mi zachowuje sie tak jak wtedy. Wczoraj w nocy przed polozeniem sie  wylaczylem 3G i wifi (przed snem mialem 97%) i po 7 godzinach z kawalkiem jak wstalem to mialem 86%(bez wifi i 3G wlaczonego podkreslam). Probowalem resetowac i nic.. za chwile wracam do Polski i sprawdze jak tam sie bedzie zachowywal moj telefon.

Wiec ewidetnie musi byc cos nie tak tylko nie wiem czy z sama bateria fizycznie czy moze po porstu cos gdzies jakis program tak ciagnie w tle o ktorym nie mam pojecia, bo jak to jest mozliwe ze przed tydzien ponad dobrze bylo (uwzgledniajac slaby zasieg 3Gi itp) a tera znowu tak ..

Edited by kis_s, 16 December 2015 - 10:06.

#15 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 16 December 2015 - 12:35

Chcialem tez dodac iz jak wylacze i poznie wlacze telefon to jak wejde na uzycie baterii to mi sie usuwaja dane (dwie kreski)  na temat ile czasu w uzyciu i ile w gotowosci. Czy tez tak macie ?

PS. Przepraszam za post pod postem ale niestety nie moge ponownie edytowac wlasnego postu.

#16 Darcorn

Darcorn
  • 99 posts

Posted 16 December 2015 - 16:44

Z wlasnego doswiadczenia wiem ze 3G jest strasznym pozeraczem baterii. Doslownie widac jak procenty naladowania baterii spadaja

Apple - the forbidden fruit we all love

#17 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 16 December 2015 - 19:42

A czy  sama slaba siec (bez wlaczonego 3G, okolo 2-3 kreski) moze powodowac utrate tak szybko baterii. ?

#18 ycbo

ycbo
  • 97 posts
  • SkądWstyd się przyznać

Posted 17 December 2015 - 11:26

@ kis_s - sprawdziłem u siebie na 6 jak wyłączyłem i włączyłem to też mam tylko dwie kreski i informację że statystyki będą widoczne po następnym naładowaniu do pełna.

#19 Darcorn

Darcorn
  • 99 posts

Posted 17 December 2015 - 21:11

A czy  sama slaba siec (bez wlaczonego 3G, okolo 2-3 kreski) moze powodowac utrate tak szybko baterii. ?

Mozliwosc wylaczenia 3G byla w starszych wersjach iOS. Teraz musisz wylaczyc Dane sieci komorkowej zeby to wylaczyc

Apple - the forbidden fruit we all love

#20 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 18 December 2015 - 18:56

No o to mi wlasnie chodzilo ze mam wylaczone dane sieci komorkowej. Ogolnie cos nie tak jest z moim telefonem i nie mam zielonego pojecia co jest nie tak ( tzn chodzi mi o baterie, nie wiem czy to soft szaleje czy cos), bo nie moze byc tak ze spoko pracowala bateria, pozniej zaczelo sie cos dziac tak jak pisalem na samym poczatku tematu, pozniej po radach (reset itp ) pomoglo na jakis czas (czyt. z tydzien 10 dni) i teraz znowu to samo.. nie wiem moze update ios do 9 cos by uratowala ? Chociaz czytajac na forum tutaj to nie za bardzo chwala ta 9. np teraz  patrze w uzycie baterii mialem 20 % ciagnie home screen i lock screen  co jest dosc dziwne. To po poprostu wyglada jakby jakas aplikacja mi tak ciagnela baterie (wylczone mam bacground refresh facebook) i innych appek ktore moga mocna dawac po dupie baterii..

#21 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 18 December 2015 - 20:26

A zamykasz apki w multitaskingu. Z tego co pamiętam facebook mocno zżera baterię nawet jak ma się wyłączone odświeżanie w tle. Zawsze można zrobić restore i przywrócić kopię zapasową. A jak to nie pomoże to nawet ustawić telefon na czysto.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#22 kis_s

kis_s
  • 147 posts

Posted 19 December 2015 - 14:17

A jak to roznica mkedzt restorem a przywroceniem ustawien na czysto? Czy obie te rzeczy nie tycxa sie przywrocenia do ustawien fabrycznych?

#23 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 19 December 2015 - 15:11

Rzeczywiście restore to wyzerowanie iPhone. Jednak przywracając kopię zapasową wszystko będzie po staremu tak jak masz teraz jeśli chodzi oczywiście o ustawienia. Niestety czasem wraz z kopią wracają błędy które chcemy wyeliminować restorem. Wtedy też pozostaje ustawić iP jako nowy i wgrać wszystko od nowa. Nie licząc tego co masz zapisane na iCloud. 

#24 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 19 December 2015 - 15:39

Swojego ip6(8.3), jak tylko zaczyna źle chodzić, zeruje( z pozycji telefonu) do utawień fabrycznych, bez kopii i uzupełniam kontakty i programy już zakupione z chmury i do następnego złego działania....kolega dobrze radzi zamyjaj otwarte programy (2x klik home i "zsuwasz" uruchomione programy)......jak nie korzystam, wyłączam 3G/LTE i wifi.....bateria trzyma mi 6 do 7h, ładowana raz na kilka dni.

Edited by landr, 19 December 2015 - 15:41.

#25 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 19 December 2015 - 23:18

Tak jeszcze od siebie. Ustawianie na nowo jest o tyle słabe dla mnie ze względu na sporą ilość muzyki która potem się synchronizuje strasznie długo zwłaszcza kiedy korzysta się z Apple Music ale w iOS 8.3 tego problemu nie ma ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users