Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oryginalność przejściówek ze złącza Lightning na micro-USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Templar

Templar
  • 112 postów
  • SkądWarsaw City

Napisano 21 listopada 2015 - 00:54

Kupiłem dzisiaj na Morele.net przejściówkę ze złącza Lightning na micro-USB, duży, znany sklep, także uznałem, że raczej nie sprzedają podróbek, ale o dziwo przy odbiorze okazało się, że przejściówka jest w wersji OEM, bez pudełka, wsadzona tylko w woreczek strunowy, czy to normalne? Bo dotychczas wszędzie widziałem te przejściówki w pudełkach, załączam zdjęcia, na 1. i 2. widać opakowanie, na 3. i 4. przód i tył przejściówki, a na 5. zdjęciu bok, bo zauważyłem, że na złączu Lightning jest tam napis "China", nie wiem czy coś takiego powinno być. Porównywałem złącza Lightning z oryginalnymi kablami, które dostałem z iPhonem i iPodem, ogólnie wyglądają chyba identycznie, jedynie brak tam tego napisu "China", ale może to tylko na przejściówkach coś takiego jest, ewentualnie może się starł po roku użytkowania.

1: http://i.imgur.com/a3HQw3b.jpg

2: http://i.imgur.com/23jz0LI.jpg

3: http://i.imgur.com/DVYwzkA.jpg

4: http://i.imgur.com/Pl73HMZ.jpg

5: http://i.imgur.com/UkxB5eU.jpg

Podłączałem do iPhona, normalnie działało, nie wyskoczył żaden komunikat o nieoryginalności, ale i tak wolałbym mieć 100% pewność ;)

Konsola: PS3 + PS Vita 3G+ Nintendo 3DS

#2 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 21 listopada 2015 - 01:54

Oznaczenie MD820ZM/A dotyczy tylko produktu Apple sprzedawanego w pudełku (opakowanie detaliczne). Jeżeli ktoś sprzedaje produkt OEMowy (zakładając nawet oryginalność przejściówki) jako BOXowy - to już sprzedaje produkt conajmniej niezgodny z opisem. Podejrzany jest też ten napis na krawędzi. Inna sprawa, że podobnie wyglądajace zamienniki (pakowane w kolorowe pudełeczka i firmowane przez innych producentów) mozna kupić za połowę tej ceny - więc (moim zdaniem) cena 40zł. za zamiennik noname wydaje się być przesadzona. A jeżeli produkt firmy trzeciej jest oznaczany symbolem produktu oryginalnego (a którym nie jest) - to mamy do czynienia z podróbką.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#3 ycbo

ycbo
  • 97 postów
  • SkądWstyd się przyznać

Napisano 29 listopada 2015 - 15:01

Też kupiłem taką przejściówkę za 40 zł. u oszusta na Allegro, na zdjęciach była w oryginalnym kartoniku a w opisie było oznaczenie MD820ZM/A, niestety po odebraniu przesyłki okazało się że jest zapakowana w strunową foliową torebkę.

Wtykanie jej do szóstki nie było takie jak oryginalnych kabli od Apple a przesyłanie fotek do Maca czasami się rwało.

Kupiłem przejściówkę w iSpot za 89,00 PLN w oryginalnym opakowaniu  i ta okazała się zupełnie inna, już po pierwszym wsunięciu wiedziałem że strata tych pierwszych 40 zł. to cena za naukę i przekonanie - nigdy więcej dla podróbek i oszustów.

W Wólce Kosowskiej koło Warszawy jest u Chińczyków pełno takich przejściówek po 5 zł. i są tyle samo warte co ta za 40, powodzenia przy oszczędzaniu.

#4 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 29 listopada 2015 - 17:41

Potwierdza się powiedzenie "chytry dwa razy traci".

#5 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 29 listopada 2015 - 21:21

Czy ta przejściówka będzie naprawdę oryginalna? http://www.zolti.pl/...wanie-bulk.html cena dużo niższa od autoryzowanych Apple więc nie wiem czy nie jest to podejrzane.

#6 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 30 listopada 2015 - 00:49

Czy ta przejściówka będzie naprawdę oryginalna? http://www.zolti.pl/...wanie-bulk.html cena dużo niższa od autoryzowanych Apple więc nie wiem czy nie jest to podejrzane.

Szanowny kolego. Przeczytaj ten wątek od początku - to zaledwie kilka postów.
 W skrócie: Nie można jednocześnie używać oznaczenia MD820ZM/A (który dotyczy normalnego produktu Apple w opakowaniu detalicznym) z dopiskiem 'OEM' bo jedno wyklucza drugie, a jedynie wskazuje że sprzedawcy zalezy na tym żeby produkt był utożsamiany z oryginalnym, tłumacząc że pudełko kosztuje róznicę , czyli ponad 60zł.

Jak chcesz oszczędzać to lepiej w podobnej cenie kupić oryginalny zamiennik (innego producenta) niż wspierać rynek podróbek.

Pisanie, że producentem tego 'OEM'-a jest Apple, bezprawne używanie znaku towarowego, świadome wprowadzanie klientów w błąd - to najmniejsze wykroczenia tego sprzedawcy.

Jak pisał jeden z przedmówców taka podróbka kosztuje podobno na targu 5zł.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#7 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 30 listopada 2015 - 21:17

Przeczytałem zanim napisałem jednak nie w żadnym wyjaśnia mojej wątpliwości.

Druga sprawa to sklep Zolti jest autoryzowany przez MyApple (zolti.myapple.pl) więc liczę że raczej nie będzie to oszustwo bo nie wierzę żeby MyApple autoryzowało sklepy sprzedające podróbki jako oryginały.

#8 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 30 listopada 2015 - 22:20

Druga sprawa to sklep Zolti jest autoryzowany przez MyApple (zolti.myapple.pl) więc liczę że raczej nie będzie to oszustwo bo nie wierzę żeby MyApple autoryzowało sklepy sprzedające podróbki jako oryginały.

Moim zdaniem to źle świadczy o 'poręczycielu'. Świadome wprowadzanie klientów w błąd poprzez pisanie, że producentem tego 'OEM'-a jest Apple i bezprawne używanie znaku towarowego - to są wykroczenia , których (moim zdaniem) conajmniej 'nie wypada' autoryzować.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 grudnia 2015 - 12:00

Moim zdaniem to źle świadczy o 'poręczycielu'. Świadome wprowadzanie klientów w błąd poprzez pisanie, że producentem tego 'OEM'-a jest Apple i bezprawne używanie znaku towarowego - to są wykroczenia , których (moim zdaniem) conajmniej 'nie wypada' autoryzować.

Nie dramatyzuj i nie pisz o innych, że są oszustami skoro nie masz takiej pewności. Ktoś podaje na stronie symbol oryginalnego przewodu w pudełkowej wersji i co to ma do rzeczy. To jest napisane informacyjnie aby ktoś kto szuka takiego przewodu po symbolu znalazł właśnie tę ofertę. Skąd masz pewność, że to jest podróbka. My też sprzedajemy akcesoria Apple bez pudełek - zasilacze, klawiatury, przewody, słuchawki. Wszystko jest oryginalne z gwarancją Apple, nawet wymieniamy w serwisach autoryzowanych te produkty kiedy zajdzie taka potrzeba i nie ma z tym problemu, więc chyba wszystko z nimi w porządku. A Ty od razu jakieś zarzuty wypisujesz, że ktoś jest oszustem, wprowadza klientów w błąd i bezprawnie używa znaku towarowego. Kup, zobacz sam, bo nie widziałeś ale wszystko wiesz, bo ktoś podał numer przejściówki w pudełku jakby to miało jakiekolwiek znaczenie.

Użytkownik macsupport edytował ten post 01 grudnia 2015 - 12:02

• Najwyzszy lubi to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#10 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 01 grudnia 2015 - 23:39

Nie dramatyzuj i nie pisz o innych, że są oszustami skoro nie masz takiej pewności.

Wskaż mi gdzie i kogo ośmieliłem się nazwać oszustem bo mijasz się z prawdą.

Natomiast co do bezprawnego użycia znaku towarowego oraz wprowadzania w błąd przecież wątpliwości nie ma - jeżeli jednak masz wątpliwości: polecam lekturę kto i jak może posługiwać się 'jabłkiem'.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#11 ycbo

ycbo
  • 97 postów
  • SkądWstyd się przyznać

Napisano 02 grudnia 2015 - 14:41

Akurat jeżeli chodzi o "zolti.pl" to jest podane: 

Kod produktu: 885909627479
Producent: Apple
Gwarancja: 12 miesięcy

To jednoznacznie określa oryginalność choć cena jest podejrzliwa i sam nie wiem czy bym się nie skusił, problem jest w braku możliwości weryfikacji bo moja od oszusta gdzie w ofercie ma przedmiot w pudełku a przysyła w folii jest identyczna jak ta kupiona w pudełku w iSpot a działa zupełnie inaczej.

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 grudnia 2015 - 14:51

Wskaż mi gdzie i kogo ośmieliłem się nazwać oszustem bo mijasz się z prawdą.

Natomiast co do bezprawnego użycia znaku towarowego oraz wprowadzania w błąd przecież wątpliwości nie ma - jeżeli jednak masz wątpliwości: polecam lekturę kto i jak może posługiwać się 'jabłkiem'.

Pisanie, że ktoś świadomie wprowadza kogoś w błąd to chyba właśnie jest nazywanie kogoś oszustem.

Odnośnie jabłka to jeśli tak bardzo Cię to boli, że ktoś ma je na swojej stronie to zadzwoń do siebie do centrali Apple i niech coś z tym zrobią. I całą resztą Internetu, bo to przecież nie jedyna strona, która bezprawnie umieszcza jabłko u siebie, są ich miliony.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#13 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 02 grudnia 2015 - 18:59

Pisanie, że ktoś świadomie wprowadza kogoś w błąd to chyba właśnie jest nazywanie kogoś oszustem.

Chyba jeszcze nie jest ...

Odnośnie jabłka to jeśli tak bardzo Cię to boli, że ktoś ma je na swojej stronie to zadzwoń do siebie do centrali Apple i niech coś z tym zrobią. I całą resztą Internetu, bo to przecież nie jedyna strona, która bezprawnie umieszcza jabłko u siebie, są ich miliony.

Mnie nie boli. Ale jest to jeden ze sposobów na odróżnienie tych co prowadzą "czysty" biznes od tych, którzy próbują "kombinować" (cieszę się, ze nie negujesz nieprawidłowego użycia zastrzeżonego znaku). Moim zdaniem "prawdziwy" oryginał nie potrzebuje dodatkowego, rzekomego zwiększania wiarygodności towaru poprzez umieszczanie obok zastrzeżonego jabłka.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#14 adam1976

adam1976
  • 81 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 grudnia 2015 - 13:35

a Ty szanowny kolego czytaj ze zrozumieniem gdyż pytanie padło o sklep zolti.pl a ty z uporem maniaka każesz czytać o sklepie Morele.net zastanów się i nie siej zamentu na forum

ja ze swojej strony mogę powiedzieć ze kupiłem tę przejściówkę ze sklepu zolti.pl za 29 zł i jestem zadowolony jest to oryginał w pudełku

http://naforum.zapod...010b5f.jpg.html

http://naforum.zapod...e2c91e.jpg.html

Użytkownik adam1976 edytował ten post 03 grudnia 2015 - 13:40

iMac 27" 2013; 3.4Ghz, GTX 775M

iPhone 12 mini

#15 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 21:25

ja ze swojej strony mogę powiedzieć ze kupiłem tę przejściówkę ze sklepu zolti.pl za 29 zł i jestem zadowolony jest to oryginał w pudełku

http://naforum.zapod...010b5f.jpg.html

http://naforum.zapod...e2c91e.jpg.html

Kupiłeś produkt oferowany w "opakowaniu BULK" (czyli bez opakowania), a dostałeś w pudełku. Gratulacje.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#16 adam1976

adam1976
  • 81 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 grudnia 2015 - 15:18

Kupiłeś produkt oferowany w "opakowaniu BULK" (czyli bez opakowania), a dostałeś w pudełku. Gratulacje.

pewnie masz rację ale ciekawe czemu tak jest, nie sądze abym był wybrany abo się pomylili, trzebaby zapytać sklepu bo może na stronie jest błąd.

ja ze swojej strony polecam, ale może ktos kto kupił w tym sklepie zolti.pl niech się wypowie.

iMac 27" 2013; 3.4Ghz, GTX 775M

iPhone 12 mini

#17 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 06 grudnia 2015 - 17:08

Kupiłem 4 sztuki, wszystkie w pudełku.

#18 ycbo

ycbo
  • 97 postów
  • SkądWstyd się przyznać

Napisano 13 grudnia 2015 - 13:22

Ja szukam odwrotnej przejściówki bo kable Lightning mam w domu, aucie i bagażu na wyjazd.

Szukam przejściówki z kabla Lightning na micro USB, Takiej abym kablem iPhone mógł ładować router i powerbank które mają gniazda micro USB.

#19 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 13 grudnia 2015 - 21:53

http://allgalaxytab....roducts_id=1718

#20 ycbo

ycbo
  • 97 postów
  • SkądWstyd się przyznać

Napisano 14 grudnia 2015 - 14:34

@ Wania - Bardzo, bardzo dziękuję, to jest właśnie to.

#21 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 23:21

Dostałem na PW pytania w sprawie oryginalności zakupionego adaptera w sklepie Zolti.pl jaką miałem naklejkę gdyż oryginalne powinny mieć lekko szare napisy a nie czarne. W związku z tym wrzucam zdjęcia naklejki z pudełka.

adapter1.jpg adapter2.jpg

Użytkownik AdamGl edytował ten post 14 lutego 2016 - 23:22

#22 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 16 lutego 2016 - 00:05

Dostałem na PW pytania w sprawie oryginalności zakupionego adaptera w sklepie Zolti.pl jaką miałem naklejkę gdyż oryginalne powinny mieć lekko szare napisy a nie czarne. W związku z tym wrzucam zdjęcia naklejki z pudełka.

adapter1.jpg adapter2.jpg

Lewizna. Paska (takiego z pomarańczową końcówką) do otwierania pudełka też pewnie nie było ?

Użytkownik bee3 edytował ten post 16 lutego 2016 - 00:06

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#23 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 16 lutego 2016 - 15:45

Lewizna. Paska (takiego z pomarańczową końcówką) do otwierania pudełka też pewnie nie było ?

Był pasek, pudełko zewnętrznie wygląda identycznie jak te z dystrybucji Apple, jedyna różnica to kolor napisu na naklejce.

Użytkownik AdamGl edytował ten post 16 lutego 2016 - 15:56

#24 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 18 lutego 2016 - 00:41

Był pasek, pudełko zewnętrznie wygląda identycznie jak te z dystrybucji Apple, jedyna różnica to kolor napisu na naklejce.

I przekreślonego kosza też brakuje Znak_przekre%C5%9Blonego_kosza.jpg

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych