Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 6s Plus, 6s - charczenie, trzeszczenie, zniekształcenie dźwięku z głośnika - Buzzer'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 LockDown

LockDown
  • 34 postów

Napisano 19 listopada 2015 - 18:23

Cześć,

Jakiś czas temu widziałem wątek poświęcony w/w problemowi, lecz nie mogę go dokładnie teraz odnaleźć.

Wiadomo, że dla niektórych z Was temat jest już znajomy. Chciałem podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami co do usterki głośnika.

3 tygodnie temu zakupiłem Iphona 6s Plus, jestem ogólnie zadowolony z niego oprócz nieszczęsnego głośnika. U mnie sytuacja wygląda następująco.

Ustawienie dzwonka Preludium w zakresie 90-100% mocy głośnika - slychać zniekształcenia. Poniżej tych wartości wszystko działa w normie.

Klopot zaczyna się np. w YT gdzie standardowo wrzucono piosenkę https://www.youtube....h?v=bbU31JLtlug. Tutaj praktycznie w zakresie od 40-100% głośności trzeszczy głośnik. Niektóre melodie gdzie wykorzystano piano także powodują trzaski.

Dziś odwiedziłem MediaMarkt i chciałem sprawdzić jak ma się to do modeli wystawowych. Sprawdziłem Iphona 6s Plus -3szt., 6s - 2szt. oraz 6 - 1szt. Na każdym zainstalowany był soft IoS 9.1

Sprawdziłem YT i dzwonek Preludium. W każdym egemplarzu to samo. Najmniej słyszalne ale słyszalne w poprzedniej 6 - co troszkę mnie zdziwiło ponieważ nie słyszałem o tej usterce w tym modelu.

Teraz sam nie wiem dokładnie czy to wina samego głośnika - przesterowania softu i zbyt duże wyżyłowanie mocowe elektroniki w stosunku do możliwości głośnika czy wada fabryczna w większości urządzeń.

Gdzieś wyczytałem że dźwięk może być kompresowany przez system sztucznie do 48Khz i dlatego dochodzi do zniekształceń...chociaż człowiek wychwytuje średnio z reguły do 20Khz pasmo.

Mam nadzieję że sprawa będzie rozwiąza szybko przez Apple, ponieważ za tą kasę trafiła się niezła wtopa. Nie chce tutaj wchodzić w polemikę z innymi że wpadki się zdarzają i nie ma rzeczy idealnych. Zgadzam się ale towar za ten grube PLN'y jak jest nowy powinnien spełniać wszelkie normy jakościowe przy zakupie - kontrola jakości itp.  Wiadomo że podczas użytkowania zawsze może coś się zepsuć i po to jest gwarancja. Telefonu na razie nie oddaje do serwisu, bo mam przykre doświadczenia  i czekam na wyjaśnienie sprawy.

Pozdrawiam,

#2 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2015 - 21:13

Czytałem tutaj, że ktoś testował na 8.4.1 (lub becie 9.2) i tam nie występowało. Wniosek był taki, że to wina softu 9.1.

Warto poczekać bo chyba wkrótce powinien wyjść nowy...

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#3 LockDown

LockDown
  • 34 postów

Napisano 19 listopada 2015 - 21:48

Czytałem tutaj, że ktoś testował na 8.4.1 (lub becie 9.2) i tam nie występowało. Wniosek był taki, że to wina softu 9.1.

Warto poczekać bo chyba wkrótce powinien wyjść nowy...

Witaj Maćku,

Dzięki za odpowiedź, w dniu zakupu Iphona  miałem 9.0.1 wersję i był ten sam problem. Teraz troszkę bawiłem się  i zobaczyłem że dzwonek Preludium justawiony jako dzwonek główny trzeszczy od 90% w góre, natomiast jak przeszedłem w sekcje wyboru dźwięku sms/mms trzeszczy od 80% w górę. Wydaje mi się że to soft...ale ręki sobie uciąć nie dam. 

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 19 listopada 2015 - 21:59

Czytałem tutaj, że ktoś testował na 8.4.1

Tylko, że 6s nigdy nie miał iOS8 więc nie wiem jak ktoś mógł to testować.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 19 listopada 2015 - 22:05

Tylko, że 6s nigdy nie miał iOS8 więc nie wiem jak ktoś mógł to testować.

Pewnie miał na myśli 6-ki (bez 's')

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#6 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2015 - 22:29

Napisałem, że na 8.4.1 lub becie 9.2.

Treść mojej wypowiedzi chyba jasno wskazuje na brak pewności, czy nie Panie Admin? :P

Byś zacytował kilka liter więcej i już byłoby ok ("Czytałem tutaj, że ktoś testował na 8.4.1 (lub becie 9.2)")

:)

W każdym razie na innym niż 9.1

Nie chce mi się szukać bo mi nie trzeszczy ale ZDAJE mi się, że w wątku o Becie 9.2 jest taki wpis.

Zainteresowany pewnie poszuka i może skonsultować za pomocą dostępnych narzędzi z "testującym".

Żeby nie było, że jestem aż tak leniwy:

x4i52s.jpg

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 19 listopada 2015 - 22:46

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#7 Radi-83

Radi-83
  • 250 postów

Napisano 19 września 2017 - 20:14

Mam obecnie podobny problem jak tu opisany tyle tylko, że występuje on w głośniku od dzwonków i od rozmów, jest na to jakiś sposób ? wolę się upewnić zanim oddam do serwisu. Iphone 6s IOS 10.3.3

#8 myapple23

myapple23
  • 1 postów

Napisano 30 października 2017 - 23:37

Mam obecnie podobny problem jak tu opisany tyle tylko, że występuje on w głośniku od dzwonków i od rozmów, jest na to jakiś sposób ? wolę się upewnić zanim oddam do serwisu. Iphone 6s IOS 10.3.3

Witam!

Mam taki sam problem w swoim iphone 6.

Na słuchawkach muzyka gra idealnie...

Na głośniku dzwięk jest słaby i bardzo marnej jakości, coś jakby przesterowany...

Podczas rozmowy ledwo słychać osobę z którą rozmawiam... 

Czy jest sposób na rozwiązanie tego problemu?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych