Cześć,
Jakiś czas temu widziałem wątek poświęcony w/w problemowi, lecz nie mogę go dokładnie teraz odnaleźć.
Wiadomo, że dla niektórych z Was temat jest już znajomy. Chciałem podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami co do usterki głośnika.
3 tygodnie temu zakupiłem Iphona 6s Plus, jestem ogólnie zadowolony z niego oprócz nieszczęsnego głośnika. U mnie sytuacja wygląda następująco.
Ustawienie dzwonka Preludium w zakresie 90-100% mocy głośnika - slychać zniekształcenia. Poniżej tych wartości wszystko działa w normie.
Klopot zaczyna się np. w YT gdzie standardowo wrzucono piosenkę https://www.youtube....h?v=bbU31JLtlug. Tutaj praktycznie w zakresie od 40-100% głośności trzeszczy głośnik. Niektóre melodie gdzie wykorzystano piano także powodują trzaski.
Dziś odwiedziłem MediaMarkt i chciałem sprawdzić jak ma się to do modeli wystawowych. Sprawdziłem Iphona 6s Plus -3szt., 6s - 2szt. oraz 6 - 1szt. Na każdym zainstalowany był soft IoS 9.1
Sprawdziłem YT i dzwonek Preludium. W każdym egemplarzu to samo. Najmniej słyszalne ale słyszalne w poprzedniej 6 - co troszkę mnie zdziwiło ponieważ nie słyszałem o tej usterce w tym modelu.
Teraz sam nie wiem dokładnie czy to wina samego głośnika - przesterowania softu i zbyt duże wyżyłowanie mocowe elektroniki w stosunku do możliwości głośnika czy wada fabryczna w większości urządzeń.
Gdzieś wyczytałem że dźwięk może być kompresowany przez system sztucznie do 48Khz i dlatego dochodzi do zniekształceń...chociaż człowiek wychwytuje średnio z reguły do 20Khz pasmo.
Mam nadzieję że sprawa będzie rozwiąza szybko przez Apple, ponieważ za tą kasę trafiła się niezła wtopa. Nie chce tutaj wchodzić w polemikę z innymi że wpadki się zdarzają i nie ma rzeczy idealnych. Zgadzam się ale towar za ten grube PLN'y jak jest nowy powinnien spełniać wszelkie normy jakościowe przy zakupie - kontrola jakości itp. Wiadomo że podczas użytkowania zawsze może coś się zepsuć i po to jest gwarancja. Telefonu na razie nie oddaje do serwisu, bo mam przykre doświadczenia i czekam na wyjaśnienie sprawy.
Pozdrawiam,