Witam!
Od pewnego czasu mój MBPr jest jedynym narzędziem pracy, na którym znajdują się wszystkie pliki i ogólnie cały dorobek. Do tej pory od czasu do czasu kopiowałem jedynie folder z projektami na dysk przenośny, ale teraz postanowiłem, że chciałbym mieć cały backup dysku - tak aby w przypadku jakiegoś uszkodzenia i stracenia danych, mógłbym przywrócić wszystko do stanu poprzedniego. Jako iż mój wspomniany dysk przenośny posiada 1TB i nadal bardzo dużo wolnego miejsca wymyśliłem sobie, że na nim chciałbym przechowywać taką właśnie kopię.
Chciałbym was się zapytać najpierw czy jest to wgl. możliwe aby użyć dysku przenośnego, na którym już coś się znajduje czy jednak muszę kupić nowy "specjalny" i przeznaczony jedynie do tego. Moje drugie pytanie jest takie - jakie jeszcze sposoby polecacie na ochronę danych przed utraceniem i co mógłbym jeszcze w tym kierunku zrobić. Czytałem kilka artykułów o tym, że Time Machine potrafi stworzyć kopię razem z danymi uszkodzonymi i nie powinno się na nim polegać w 100%.
Pragnę zaznaczyć, że jestem w tym kierunku zielony więc byłbym niezmiernie wdzięczny za jasne porady i odpowiedzi co powinienem zrobić.
Serdecznie pozdrawiam!

Kopia zapasowa na dysku przenośnym
Posted 09 November 2015 - 21:48
Posted 09 November 2015 - 23:03
Dysk zewnętrzny 1TB możesz przeznaczyć zarówno do pracy z plikami jak i do przechowywania kopii zapasowych. Najlepiej stworzyć partycję na dysku przeznaczoną typowo pod backup. Do tego będziesz musiał chyba sformatować dysk na system plików OS X Extended. Teraz jak masz dysk, który współpracował do tej pory z Windowsem to jest to zapewne FAT32 albo NTFS. Tutaj nie ma zmiłuj, musisz skopiować całą zawartość, sformatować dysk na exFAT czyli żeby zarówno pod Windowsem jak i pod OSX dysk był odczytywany. Również tworząc w międzyczasie nową partycję przeznaczoną do backupu.
Minusem wykorzystywania takiego dysku, który zawsze masz przy sobie może być fizyczne uszkodzenie np. upadek albo zalanie deszczem w plecaku - wtedy tracisz kopię zapasową.
Jeżeli zależy Ci na maksymalnym bezpieczeństwie powinien to być dysk, który przechowujesz w bezpiecznym miejscu.
Oczywiście są rozwiązania które synchronizują się poprzez WiFi i tworzą kopie systemu - niekoniecznie promowany przez Apple Time Machine Capsule.
Inne rozwiązania, to iCloud i kopia zapasowa w chmurze.
there's no day off for heroes
A1181 | A1342 | A1502
Posted 09 November 2015 - 23:49
Dysk jest obsługiwany przez macbooka i jest w formacie exFat więc z tym nie ma problemu, ale tak jak powiedziałeś tak czy siak muszę go sformatować i utworzyć dwie partycje? Ile miejsca powinna mieć partycja aby spokojnie tworzyć obrazy całego dysku macbooka jeśli posiada on 256 GB. 500GB dla partycji powinno starczyć?
Dysk jest właśnie tym, który przechowuje w bezpiecznym miejscu i po prostu zgrywam na niego największe dane, nie używam go codziennie dlatego też chciałem go przeznaczyć także do kopii zapasowej. Jeśli już utworzę tą drugą partycję to w jaki sposób mam utworzyć obraz całego komputera, tak aby gdybym np. zainstalował na czysto system bez żadnych danych to odtworzył stan sprzed instalacji, czy jest możliwość razem ze wszystkimi programami?
Posted 10 November 2015 - 01:02
W iphone masz możliwość wybrania programów do kopii zapasowej, więc myślę, że jak wejdziesz w El Capitan w Preferencje Systemowe -> Time Machine i podłączysz USB to powinno się wyświetlić wolumen danych i tam na partycji (jeżeli masz 256gb, to proponuję 524288 mb + ewentualnie zapas na pliki generowane przez program czyli zaokrąglając do 530gb - 542720 mb).
Partycję proponuję sformatować innym niż systemowy program do formatowania, w ten sposób może uda się ominąć konieczność pełnego formatowania i zgrywania plików z dysku, a jedynie utworzenie przeznaczonego miejsca na kolejną partycję. Jednakże przy zastosowaniu tejże partycji do kopii zapasowej, w tenże sposób utworzenie może wiązać się z późniejszą awarią dostępu do klastrów kluczowych.
Proponuję zgrać całą zawartość dysku (to wszakże tylko 256gb na coś zewnętrznego - np komputer pc; sformatowanie dysku z utworzeniem dwóch partycji; wgraniem wszystkiego z powrotem).
Tradycyjne narzędzie kopiuj-wklej oczywiście systemowo działa OK ale do tego też możesz użyć innego programu, bardziej zapewniającego bezpieczny transfer danych - np. bezpłatnego Double Commander - TUTAJ .
Do kopii zapasowych możesz również skorzystać z pomocy jednego z przykładowych programów:
iBackup
http://www.macupdate...c/17007/ibackup
http://www.macupdate...1413/backuplist
A1181 | A1342 | A1502
Posted 10 November 2015 - 01:16
Jeżeli dysk w mbp masz 256gb to tylko potrzebujesz na backup ustawiasz TM i podłączasz dysk w miare czesto abyś miał w miare świeże backupy. Najlepiej podłączyć ten dysk do sieci w domu i co włączysz mbp w domu automatycznie zrobi backup.
Posted 10 November 2015 - 10:35
Circos mógłbyś wytłumaczyć drugi akapit ponieważ się zgubiłem. Rozumiem, że mówisz, że przy stworzeniu partycji na dysku zewnętrznym, bez formatowania i utworzenia na nim kopii zapasowej mogą pojawić się jakieś problemy. Potem gdy mówisz o kopiowaniu danych dysku 256GB mówisz o tym macbookowym? Trochę się pogubiłem. Znalazłem program do tworzenia partycji bez tracenia danych - EaseUS Parition Master.
Dysk zewnętrzny ma zajęte 230GB więc nie mam gdzie tych danych niestety skopiować dodatkowo, a przy sobie mam jedynie macbooka, który ma wolne 80GB. Więc mogę utworzyć partycję za pomocą tego programu na dysku zewnętrznym, a potem tylko go podpiąć i ustawić TM na nim?
Posted 10 November 2015 - 18:12
Wczoraj było późno jak pisałem tego posta i chyba się trochę wygłupiłem.
Jak masz dysk w Macbooku 256GB, to wystarczy partycja 256GB na backup. Czyli ustaw 262144mb.
Co do reszty, to najlepiej byłoby zrobić tak jak opisałem ale jeżeli nie masz takie możliwości, to owszem możesz i również użyć EaseUS Parition Master i stworzyć dodatkową partycję na Time Machine czyli backup Twojego systemu.
Jak utworzysz partycję, podłączysz USB dysk do macbooka, wejdź w ustawienia i włącz funkcję Time Machine. Reszta tak jak napisał kolega @4motion
A1181 | A1342 | A1502
Posted 11 November 2015 - 17:36
Niestety, ale ten program do dodawania partycji jest jedynie na windowsa ;/ Gdzieś wyczytałem, że można użyć do tego disc utlitiy, ale także mi nie działa przycisk "partycje" gdy chce to zrobić. Może mi ktoś polecić jakiś program, w którym mógłbym dodać tą partycję bez usuwania danych ponieważ nawet gdybym chciał to nie mam nigdzie miejsca aby je skopiować i sformatować dysk.
http://i63.tinypic.com/21n2xox.png
Posted 20 September 2016 - 16:23
Cześć czy przez ruter netiaspot można wykonać archiwizację na podłączony dysk zewnętrzny używając oczywiście Time Machine
Posted 20 September 2016 - 16:54
Może po kolei: Dysk 256 w macbooku (do pracy) i dysk 1TB na kablu USB (archiwum).
Partycja dla TM musi być w HFS+, więc nie nada się obecny podział dysku na 1 partycję exfat. Przy odrobinie szczęścia (zależy od zapełnianie tego 1TB) da się go podzielić, ale to operacja zawsze pociągająca ryzyko - grzebanie w tablicy partycji (to nie wolumeny logiczne niestety).
Po pierwsze - to że trzymasz coś na dysku zewnętrznym (archiwum) to nie znaczy że tego nie stracisz - archiwum TEŻ wymaga backupu.
Dyski teraz nie są starsznie drogie, więc kup sobie dysk taki 500GB i przeznacz go na TM cały - to bardzo wygodne. Kup drugi 1TB i synchronizuj z tym co trzymasz archiwum.
Inne rozwiązanie to kup 2TB i przeznacz na backup maca+archiwum (tu dodatkowa zaleta bo obecnie cena 1TB w dysku 2 i 3TB jest najniższa).
Ja stosuję 2 rozwiązania na raz, mam ustawione 2x TM: jedno na dysk sieciowy (1TB dla 2 makbooków) i dodatkowo każdy mac ma swój dysk na usb. Ten backup na nas wykonuje się samoczynnie co godzinę jak laptop działa na kablu, a dysk USB podpinam co jakiś czas na backup długoterminowy. Mam więc 3 kopie danych.
pozakadrem.pl
mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire
Posted 17 February 2017 - 00:21
chciałbym odświeżyć ponieważ temat ten bardzo mnie interesuje a nie ma odpowiedzi na jedno z pytań autora: "gdybym np. zainstalował na czysto system bez żadnych danych to odtworzył stan sprzed instalacji, czy jest możliwość razem ze wszystkimi programami?"
Chodzi mi o to, że mam MBP, mam programy, pliki, fotki, system el capitan, uzywam PHP - wbudowanego Apache ( ustawialem coś w nim ). Czy jak zrobię TM full backup i np. wymienię w laptopie dysk ( ssd mi chodzi po glowie ) lub kupie inny MB to czy odtworzę calutki mój stary system uruchamiając z USB i wybierając odtwórz z TM wraz ze wszystkim czy to zbyt piękne by było prawdziwe. Nie ważne czy na tym nowym dysku czy lapku jest jakiś OSX czy nie ma....
Posted 17 February 2017 - 00:44
Nie. Zrób klon dysku. Tu narzędzia. Nie wszystkie, ale znaczące.
Wtedy będzie piękne i prawdziwe. A na Forum poszukać często też warto, bo już się pojawiało wielokrotnie coś bardzo podobnego.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Posted 01 March 2017 - 14:39
Ja przesiadałem się z jednego macbooka na drugi to właśnie przez kopię TM - przeszło wszystko z nazwą maca włącznie - do tej pory nazywa się Air a jest Pro. Miałem kopię TM, przed ostatnim wylączeniem Air zrobiłem jeszcze aktualną. Wyłączyłem Air, włączyłem Pro, podczas uruchamiania się zapytał o migrację z TM - tak i po skopiowaniu miałem swój pulpit ze wszystkim.
pozakadrem.pl
mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users