Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MBA 2012 wymiana pasty termoprzewodzącej.

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 david2121

david2121
  • 3 posts

Posted 07 November 2015 - 14:34

Hej,

opisze sytuację, miałem wahania temperatur, zakupiłem wszystkie potrzebne rzeczy do wymiany pasty termoprzewodzącej, od śrubokrętów do sprężonego powietrza.

po wymianie pasty kilka dni temu, fajnie obniżyło mi temperaturę z 50(jak było wcześniej) podczas np. pisania tekstów do 43, po chwili nagle temperatura podskakuje do 50, potem 55, w dosłownie sekundę, nie obciążyłem laptopa żądnymi ciężkimi filmikami lub grafikami itp. dalej pisałem a wahania temperatur skakały sobie 42-55-52-48-55-60 (takie mniej więcej były skoki, przy pisaniu tekstu.

Stwierdziłem, że wymienię dzisiaj drugi raz pastę, bo wczoraj przy normalnej pracy i pobieraniu aplikacji, temperatura skoczyła mi nagle do 72 stopni. 

1. pytanie, czemu np. kiedy temperatura wskakuje do 65-70 stopni, to nagle i wiatraczek automatycznie nie dostosuje rpm do temperatury, tylko musi minąć dłuższa chwila, na wysokiej temperaturze, aby zaczął rozkręcać wiatraczek do większych obrotów (wina czujnika??)

2. pytanie myślałem, że w macbooku air znajduje się pasta i na gpu i na cpu, czemu jest tylko na jednym?

3. pytanie na pożyczonym zdjęciu widzę jeden kwadracik z błyszczącą blaszką, a drugi jest ukryty pod przykręconym radiatorem,

jak odróżnić cpu of gpu?

4. na drugim zdjęciu pod radiatorem gdzie jest pasta, znajduje się czarna tasiemka(lekko mi wyblakła bo czyściłem ją z starej pasty), plastikowym narzędziem lekko od wewnętrznej strony ją podniosłem i pod spodem była chyba skruszona pasta albo jakaś inna substancja, Czy podczas wymiany pasty, trzeba to odrywać i wyczyścić?, co to może być za krucha substancja? bo według mnie to wygląda tak jakby położyli pastę pod tą tasiemkę i zakleili. Powiedzcie co z tym zrobić, co to może być i czy wolno to w ogóle ruszać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, to maja pierwsza naprawa na moim macbooku.

Attached Files

Edited by david2121, 07 November 2015 - 16:26.

#2 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 07 November 2015 - 15:37

Z góry dziękuję za odpowiedzi, to mój pierwszy serwis apple.

Jeśli to Twój własnu komp to OK, nie wnikam.

Ale jeśli to komp klienta, a Ty się na nim uczysz np jak odróżnić CPU od GPU to oddaj go czym prędzej do serwisu, który ma pojęcie.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 07 November 2015 - 16:07

1. Tak ma być żeby wentylator niepotrzebnie nie hałasował. Kiedy obciążenie jest dłuższe to wtedy wentylator się rozkręca.

2. Bo tak producent ro zaprojektował. Widocznie to coś bez radiatora nie wymaga radiatora. Gdyby był potrzebny to by został fabrycznie zamontowany.

3. Do tego trzeba elementarnej wiedzy na temat budowy komputera. Podpowiem, że procesor i gpu to jest ten układ, który jest zakryty radiatorem.

4. Ta czarna tasiemka chroni elementy procesora, żeby osoby, które nie powinny tam zaglądać ich nie uszkodziły. Nie dotykaj tego nawet, bo obawiam się, że to ta taśma chroni ten układ właśnie przed Tobą.

Ja osobiście dodam tylko, że z Twoim MacBookiem wszystko jest w porządku, temperatury są normalne. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że wymiana pasty w tym MacBooku jest zupełnie bezzasadna, bo jak nic nie było przy radiatorze ruszane, to oryginalna spełnia swoje zadanie.

Skoro już się za to zabrałeś to daj tam tej pasty tak mało jak tylko potrafisz, zakręć radiator, zamknij klapę i jeśli MacBook się włączy to już tam nie zaglądaj. Przy tak delikatnych płytach i układach nawet zła kolejność przykręcania śrubek radiatora może uszkodzić płytę.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 david2121

david2121
  • 3 posts

Posted 07 November 2015 - 17:02

Jeśli to Twój własnu komp to OK, nie wnikam.

Ale jeśli to komp klienta, a Ty się na nim uczysz np jak odróżnić CPU od GPU to oddaj go czym prędzej do serwisu, który ma pojęcie.

Źle napisałem. To mój Macbook i uczę się jak go reperować. :)

1. Tak ma być żeby wentylator niepotrzebnie nie hałasował. Kiedy obciążenie jest dłuższe to wtedy wentylator się rozkręca.

2. Bo tak producent ro zaprojektował. Widocznie to coś bez radiatora nie wymaga radiatora. Gdyby był potrzebny to by został fabrycznie zamontowany.

3. Do tego trzeba elementarnej wiedzy na temat budowy komputera. Podpowiem, że procesor i gpu to jest ten układ, który jest zakryty radiatorem.

4. Ta czarna tasiemka chroni elementy procesora, żeby osoby, które nie powinny tam zaglądać ich nie uszkodziły. Nie dotykaj tego nawet, bo obawiam się, że to ta taśma chroni ten układ właśnie przed Tobą.

Ja osobiście dodam tylko, że z Twoim MacBookiem wszystko jest w porządku, temperatury są normalne. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że wymiana pasty w tym MacBooku jest zupełnie bezzasadna, bo jak nic nie było przy radiatorze ruszane, to oryginalna spełnia swoje zadanie.

Skoro już się za to zabrałeś to daj tam tej pasty tak mało jak tylko potrafisz, zakręć radiator, zamknij klapę i jeśli MacBook się włączy to już tam nie zaglądaj. Przy tak delikatnych płytach i układach nawet zła kolejność przykręcania śrubek radiatora może uszkodzić płytę.

Z moich obserwacji, a mam laptopa od lipca, i często sprawdzałem smcfancontrol temperatury w różnych sytuacjach. Jeśli zaczęły się dziwne skoki temperatur przy normalnym używaniu facebooka i i było to 70 stopni i się utrzymywało, a laptop ma 3 lata to po prostu stwierdziłem, że wymienię sam pastę. W serwisie za czyszczenie i zmianę pasty zażyczyli sobie 350 zł.. z 60 zł zakupiłem narzędzia, sprawdziłem jak  wymieniać pastę i zdecydowałem, że zaryzykuję. Po drugiej wymianie pasty, temperatura przy normalnym użytkowaniu(sprawdzam smc fancontrol) spada do 43 stopni nawet. Dzięki za wszystkie wskazówki, jednak naprawdę jak coś do czegoś podchodzę nowego to staram się z wyczuciem i delikatnie.

Przed chwilą używając imovie i patrząc na temperaturę w smcfancontrol, podskoczyło do 100 stopni, od razu wyłączyłem imovie.

#5 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2015 - 00:10

Po co ludzie robią takie rzeczy jeśli wszystko działa, wiatraki się uruchamiają... a tylko jakiś z dupy programik pokazuje te temperatury?

Coś się tam działo poza wskazaniami?

• Kuba2000 likes this

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#6 david2121

david2121
  • 3 posts

Posted 08 November 2015 - 13:41

Tak, według mnie spód macbooka, bardzo był rozgrzany przy normalnej pracy np. pisanie lub oglądanie filmików na youtube. Po wymianie drugi raz pasty i nałożenie jej mniej, widzę, że się to poprawiło. Kierowałem się i statystykami i tym, że był gorący. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

#7 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 08 November 2015 - 14:40

To cieniutki komputer którego radiatorem w dużym stopniu jest aluminiowa obudowa. Tak ma być. A komputer trzymamy na płaskim podłożu, nie na kolanach. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users