Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Safari, jak włączyć strone na cały ekran?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 iPiotrus

iPiotrus
  • 71 posts

Posted 17 December 2007 - 03:43

Jak włączyć w Safari strone na cały ekran? chodzi mi o odpowiednik F11 :)

#2 aldek

aldek
  • 793 posts
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Posted 17 December 2007 - 10:41

Zanim Ci ktoś odpowie: a po co? powiem Ci, że w MacOS nie ma takiej funkcji ideowo. Podobnie, jak to, że menu jest zawsze w jednym miejscu. Czy te (podobno wynikające z ergonomii) założenie jest słuszne? Bo ja wiem. Jak obserwuje pececiarzy, to oni nawet okienko kontaktów w skype lubią sobie zmaksymalizować na 20 calowym monitorze, od lewa do prawa. Zmaksymalizowane na panoramicznym ekranie okno Worda (strona zajmuje jakieś 33 proc. szerokości!, reszta to biel, biel, biel) też jest u nich standardem. Myślę, że ta kaskada okien ich percepcyjnie przytłacza, po prostu. A skoro miliony tak robią, to może te miliony wiedzą lepiej, i Apple, blokując rozpychanie okien na maksa, bardzo się myli? Hę?

#3 przemekf

przemekf
  • 1308 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 December 2007 - 10:47

Domyślnie takiej funkcji nie ma, ponieważ Safari dostosowuje stronę do ekranu.
Jeżeli jednak bardzo zależy Ci na tej funkcji - można skorzystać ze skryptu AppleScript:
http://pimpmysafari....ri-applescripts

#4 Olek4

Olek4
  • 592 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 December 2007 - 11:10

Pewnym rozwiązaniem jest Megazoomer, wtyczka do SIMBL dostępna pod adresem http://www.macupdate...fo.php/id/21275
Instaluje się w systemie i jest dostępne w każdym programie Cocoa czyli wielu.

Zgodnie z opisem:
megazoomer brings full-screen windows to the Mac. Just press Command-Enter, and the front-most window grows to fill your entire monitor. Press the same keys, and it shrinks again. Only works for Cocoa apps.

Pozdrawiam,
Olek
  • voitek and iPiotrus like this

#5 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 17 December 2007 - 12:57

a po co? powiem Ci, że w MacOS nie ma takiej funkcji ideowo. Podobnie, jak to, że menu jest zawsze w jednym miejscu. Czy te (podobno wynikające z ergonomii) założenie jest słuszne?
[...]
Myślę, że ta kaskada okien ich percepcyjnie przytłacza, po prostu.

A skoro miliony tak robią, to może te miliony wiedzą lepiej, i Apple, blokując rozpychanie okien na maksa, bardzo się myli? Hę?

Aldku, ludzie malują macbooki, partycjonują dyski, dostosowują do własnych potrzeb. O ile Mac OS jest ogólnie naprawdę fantastycznie elastycznym systemem, to w paru miejscach taki nie jest. Jednym z nich jest kwestia obsługi okien. Zauważ, że Photoshop po wielu wersjach bez fullscreena ostatecznie pod naporem użytkowników doczekał się możliwości wyświetlania jednolitego tła na cały ekran. TextMate domyślnie rozkłada się na całą dostępną przestrzeń. Jest wiele takich przykładów programów dla profesjonalistów, i to nie rodem z PC. I rzeczywiście chodzi również o percepcję. Np. jednolite szare tło poprawia ocenę kolorów, liczne okienka zachodzące na siebie przeszkadzają w skupieniu się. Nie twierdzę, że ma być jak w PC, uważam jednak, że np. w wytycznych dot. interfejsów użytkownika (nota bene świetnie opracowanych przez Apple Dev Center) powinna być przynajmniej sugestia, aby umożliwiać użytkownikowi w preferencjach wybór działania przycisku zoom (całe okno, lub maks. roboczy). Wtedy i wilk byłby syty i owca cała. Mierząc wszystkich wedle swojej miary, pamiętajmy o istnieniu innych miar.

#6 present_day

present_day
  • 975 posts

Posted 17 December 2007 - 13:02

Zawsze można skorzystać z Opery. Tam jest opcja full screen view.

#7 aldek

aldek
  • 793 posts

Posted 17 December 2007 - 13:51

Drogi voitku, gdybyś uważnie przeczytał to, co napisałem, to zauważyłbyś, że ja, wieloletni użytkownik maka, właśnie zasiewam taką samą wątpliwość. Wygląda bowiem na to, że paradygmat wielu okienek na ekranie, któremu do bólu wierne jest jeszcze apple, właśnie się zużył :D Zdechnie tak samo, jak jednoprzyciskowa mysz. I jeśli nie Lipard, to Ryś będzie już rozpychał okienka na pewno.

#8 iPiotrus

iPiotrus
  • 71 posts

Posted 17 December 2007 - 14:15

Ok dzieki Olek4 masz plusa :) PS: Potrzebuje Safari na cały ekran do prezentacji stron na różnych spotkaniach

#9 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 17 December 2007 - 14:52

Drogi voitku, gdybyś uważnie przeczytał to, co napisałem, to zauważyłbyś, że ja, wieloletni użytkownik maka, właśnie zasiewam taką samą wątpliwość. Wygląda bowiem na to, że paradygmat wielu okienek na ekranie, któremu do bólu wierne jest jeszcze apple, właśnie się zużył :D Zdechnie tak samo, jak jednoprzyciskowa mysz.
I jeśli nie Lipard, to Ryś będzie już rozpychał okienka na pewno.

A to przepraszam. ;) Przeczytałem dosyć uważnie, ale nie zapisałeś intonacji i myślałem że to wypowiedź ironiczna. :):)

#10 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 17 December 2007 - 15:13

A propos tych bzdur fotoszopowych - juz od wesji 7 (wczesniej pewnie tez, ale starszej na komputerze nie mam) jest taki fajny skrot jak "f". Nacisnijcie sobie ten klawisz i sobaczycie, co sie dzieje. Pozniej jeszcze TAB i w ogole lansik.

#11 aldek

aldek
  • 793 posts

Posted 17 December 2007 - 15:29

No, ja też pamiętam z wersji PS 2 albo nawet 2.5 taki guziczek, który naduszony, chował wszystko spod spodu...

#12 koolavy

koolavy
  • 628 posts
  • SkądKrosno, Poland

Posted 17 December 2007 - 15:57

Ok dzieki Olek4 masz plusa :)

PS: Potrzebuje Safari na cały ekran do prezentacji stron na różnych spotkaniach

Jeśli nie boli Cię wydatek 12$ to plugin Saft ma opcję Kiosk mode. Za darmo - przeglądarka Shiira pracująca na tym samym silniku co Safari.

#13 tokyo

tokyo
  • 2 posts

Posted 21 February 2008 - 23:05

@iPiotrek
dodaj do zakładek nową w adresie w przeklej:
javascript:self.moveTo(0,0);self.resizeTo(screen.availWidth,screen.availHeight);
i chyba powiino być najłatwiej
a 12$ zainwestuj :)
Bless..

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users