"Jeśli chodzi o CS konta CC to skusiłem się na chmurę z racji planowanego przejścia na Maca. Wcześniej nie było to możliwe bo trzeba było kupować nowy pakiet Adobe." - to co napisałeś to nie do końca prawda. Ja już od wersji CS4 kupowałem soft Adobe w wersji elektronicznej z licencją na Windows i OSX w zestawie. Dostawałem dwa numery seryjne oddzielne pod każdy system. W tej chwili CS6 z jednej kupionej licencji chodzi bez problemu na maku i pc. Adobe po wprowadzeniu CC jakiś czas temu wycofało takie zestawy ze sprzedaży aby podnieść sztucznie wartość CC i móc to umieszczać w materiałach marketingowych. Dodatkowo na pytania do suportu odpowiadali, że jednoczesne użytkowanie na maku i pc nie jest możliwe (ale nie dodawali, że dotyczy to tylko wersji na jeden system). Suport amerykański potwierdził mi jednak, że nie po to sprzedawali licencje na dwa systemy aby ich nie używać. Obowiązuje jednak ta sama zasada, że można używać zgodnie z licencją tylko na jednym komputerze w tym samym czasie.
Zawsze była też możliwość jednorazowej zmiany wersji systemu dla posiadanego zestawu. Po kontakcie z suportem dostawało się nowy serial a stary na inny system wygasał.
"Wracając do CC, cóż, kroją jak za zboże" - tutaj możesz próbować się jakoś częściowo bronić. Wystarczy dać sygnał, że chce się odejść a później dostaje się kolejne propozycje: 1 miesiąc gratis, 2 miesiące gratis i zniżkę o 40 procent na kolejny rok. W poniższym przypadku aby utrzymać klienta próbowali też straszyć 
http://www.geek.com/...lation-1644869/
To na razie działa bo Adobe wciąż liczy na zwerbowanie posiadaczy CS6 oraz starszych wersji i musi pokazywać wzrost ludzi w CC co kwartał. Gdy osiągną masę krytyczną czyli wszyscy pro w chmurze promocje się skończą a ceny zaczną rosnąć. Monopol daje im dosyć spore pole do popisu w tym względzie.
Użytkownik JacekM3 edytował ten post 24 stycznia 2016 - 10:39