Witam
chcę utworzyc partycje HFS pod windowsem z raid 0, programy jak macdrive i transmac nie pozwalaja na to, program do partycjonowania na livecd ubuntu pokazuje dwa osobne dyski bez żadnych partycja. Jak sobie z tym poradzić?

hfs na windowsie z raid 0
Rozpoczęty przez
rudesmen
, 16 gru 2007 23:05
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 grudnia 2007 - 23:05
Napisano 18 grudnia 2007 - 13:13
Jeżeli Twoja płyta nie wspiera RAID to może być ciężko - zostaje kontroler na PCI.
RAID zasadniczo jest poza systemem - a przynajmniej ja miałem jedynie z takimi do czynienia. Macierz budujesz w BIOS - jeżeli masz kontroler wbudowany na płycie głównej lub osobnym oprogramowaniem (ale również uruchamianym przed systemem operacyjnym) jeżeli masz kontroler dodatkowy na PCI. Takie kontrolery z reguły mają możliwość utworzenia strippingu, mirroringu lub obu na raz czyli 0, 1 lub 10. Nie widzę specjalnie innej możliwości. Wprawdzie obiło mi się coś o uszy o software'owym RAIDzie, ale chyba właśnie wtedy jesteś raczej ograniczony danym systemem operacyjnym i jego natywnym systemem plików (czyli np. Win + NTFS) i tak naprawdę nie sądzę, żeby to było wiele warte przy padzie dysku.
Reasumując: nie widzę innego rozwiązania jak RAID sprzętowy dla tego co chcesz zrobić. Wtedy każdy system widzi po prostu dwa razy więcej miejsca (0) lub jeden z dwóch dysków (1).
EDIT: Jeszcze jedno: użyłeś słowa "partycja". Nie wiem czy tak właśnie chcesz zrobić ale stripping (RAID 0) dla partycji na jednym dysku mija się z celem

Napisano 18 grudnia 2007 - 19:25
Nie zrozumiałeś mnie, mam dyski połączone w Raid 0, na tej macierzy zainstalowany już jest Win XP i teraz szukam sposobu jak utworzyć partycje z HFS
Napisano 20 grudnia 2007 - 00:36
a jak to do maka przełączysz? bo po co innego może być partycja hfs+? zastanawiałeś się na logicznym sensem tego działania? po za tym nie napisałeś czy to jest właśnie mak czy pc.
Napisano 20 grudnia 2007 - 19:04
Komputer PC> 2x Barracuda w RAID 0> zainstalowany Windows XP
Co chcę zrobić?> utworzyć partycję z systemem plików HFS
Problem?> Transmac, Macdrive, Gparted z livecd i z Ubuntu nie widzą macierzy> pokazują dwa osobne dyski!
Napisano 22 grudnia 2007 - 22:28
No dobra, tylko po jakiego grzyba hfs!? ten system plików jest dedykowany TYLKO dla maków!
Napisano 01 czerwca 2008 - 00:38
Po takiego, że na PC można zainstalować Mac OS X'a pod procesorami które wspierają SSE2 i SSE3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych