Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak usunąć utwory muzyczne z iTunes?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 02 listopada 2015 - 20:44

Nie mogę znaleźć informacji jak usunąć utwory muzyczne z iTunes? Jedynie znalazłem opcję usuwania utworów muzycznych i teledysków z biblioteki muzycznej iCloud.

https://support.appl.../pl-pl/HT201323

Nie używam iCloud w połączeniu z muzyką. Mam najnowszą wersję iTunes i byłbym wdzięczny za pomoc. 

#2 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 02 listopada 2015 - 20:59

Po aktualizacji iTunes automatycznie docelowo ustawiło synchronizację Twojej biblioteki z iTunes Match czyli iCloud Music.

Musisz w pierwszej kolejności wyłączyć synchronizację biblioteki mp3 z iCloud.

Potem mając tylko fizyczne pliki na dysku, za pomocą iTunes możesz zarządzać plikami. Usunąć je tylko z Biblioteki iTunes albo z Biblioteki iTunes oraz z katalogu iTunes Media.

Tutaj jeżeli również wcześniej nie miałeś odznaczonej opcji "Trzymaj kopie plików muzycznych w iTunes Media" to pliki np. mp3 z pulpitu po dodaniu do Biblioteki masz w dwóch miejscach.

Jeżeli tak, to usunięcie z PlayListy powoduje usunięcie również z katalogu iTunes Media ale nie z pulpitu!

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

#3 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 listopada 2015 - 08:25

Musisz w pierwszej kolejności wyłączyć synchronizację biblioteki mp3 z iCloud.

Dziękuję Circos za pomoc. Czy mogę cię prosić abyś napisał gdzie jest ta opcja? Wielkie dzięki. 

#4 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 03 listopada 2015 - 09:23

trzeba wyłączyć w menu iTunes na macbooku opcję BIBLIOTEKA MUZYCZNA ICLOUD (ITUNES: PREFERENCJE -> OGÓLNE)
Potem trzeba wyłączyć również tą opcję w telefonie iPhone (USTAWIENIA: MUZYKA -> BIBLIOTEKA MUZYCZNA ICLOUD).
Potem najlepiej zresetować zarówno i telefon jak i macbooka.
Następnie poprzez drag&drop przenosimy zawartość biblioteki muzycznej z naszymi mp3 na urządzenie przenośne muzyczne w tym wypadku iPhone.

#5 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 listopada 2015 - 13:49

Jestem ci Circos bardzo wdzięczny za pomoc. Niestety nadal nie wiem jak usunąć stare utwory muzyczne z iTunes, i nawet nie wiem jak dodać. Dawniej było to proste.

Chciałem się upewnić czy dobrze wyłączyłem w menu iTunes opcję BIBLIOTEKA MUZYCZNA ICLOUD. W MacBooku odznaczyłem opcję Pokaż Apple music. W iPhone odznaczyłem opcję Pokaż całą muzykęNie wiem co robię nie tak?

Użytkownik bielin edytował ten post 03 listopada 2015 - 13:50

#6 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 03 listopada 2015 - 14:02

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, bo ciężko mi uwierzyć, że klawisz delete nie działa – albo prawoklik i „usuń”.

Proszę Cię, wytłumacz, co chciałbyś osiągnąć – usunąć muzykę z komputera? Z chmury? Z telefonu? Gdzie masz te utwory? Gdzie chciałbyś mieć albo nie?

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#7 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 listopada 2015 - 16:40

Kiedyś wszystko było proste, a teraz napotykam na coraz to więcej problemów. Na chwilę obecną chcę 3 utwory Mp3 z pulpitu wgrać do iPhone. Już udało mi się przeciągnąć je do biblioteki iTunes w MacBooku, ale gdy synchronizuję iTunes z iPhone, to po zakończeniu nie widzę utworów w iPhone. Na dodatek stale mi się pokazuje jakaś synchronizacja słownika którego zakupiłem kilka lat temu i pomimo że go odznaczyłem to wciąż widnieje jego napis podczas synchronizacji, i po zakończonej synchronizacji ukazuje się informacja Synchr. z iTunes. Błąd synchronizacji 1 rzeczy. Więcej informacji znajdziesz w iTunes.

Użytkownik bielin edytował ten post 03 listopada 2015 - 16:40

#8 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 03 listopada 2015 - 18:03

bielin, wchodzisz w iTunes - klikasz obok Jabłka na górze iTunes -> Preferencje. W nowo otwartym oknie masz coś takiego:

Zrzut_ekranu_2015_11_03_o_17_50_19.png

Ta druga opcja, POKAŻ APPLE MUSIC - może zostać zaznaczona i nie wpływa na synchronizację iPhone <-> MacBook.

Teraz przechodzimy do iPhone:

IMG_1604_copy.jpg

Opcja wyłączenia iTunes Match oraz Biblioteka iTunes iCloud jest w USTAWIENIACH -> MUZYKA

IMG_1605_copy.jpg

Wyłączasz Bibliotekę iCloud oraz iTunes Match.

Resetujesz obydwa urządzenia: MacBook'a oraz iPhone i powinno zadziałać - przynajmniej u mnie zadziałało, a też trochę się nakonfigurowałem po aktualizacji iTunes żeby móc przerzucać mp3 "tak jak było kiedyś" =)

// Co do katalogu iTunes zdublowanego czyli pliki mp3 zarówno na Pulpicie jak i w katalogu na dysku - wystarczy odznaczyć tylko jedną opcję w:

iTunes -> Preferencje -> Zaawansowane (zakładka) -> i odznaczasz tą opcję:

Zrzut_ekranu_2015_11_03_o_18_02_16.png

#9 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 listopada 2015 - 19:06

W MacBooku mam system El Capitan a iTunes mam zaktualizowany. Jednak ani w iTunes ani w iPhonie nie widzę podobnych opcji. Załączę na forum 2 zdjęcia, Pierwsze z iTunes a drugie z iPhone.

Doceniam bardzo wielki wysiłek, i dodam że w końcu jakimś cudem znalazły mi się w iPhone moje utwory. Zatem udało się a teraz jeszcze muszę dojść do tego jak się to stało. Jeszcze raz dziękuję circos za ciężki trud

Załączone pliki

• Załączony plik  1.png   81,48 KB   0 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2a.png   223,09 KB   0 Ilość pobrań

#10 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 03 listopada 2015 - 19:13

MacBook:

El Capitan 10.11.1

iPhone:

9.1