Czy jailbreak jest bezpieczny pod względem touch id, które teoretycznie jest trzymane na telefonie (tak niby Apple mówi).
Czy używacie touch id na telefonach z jailbreak? Co o tym w ogóle sądzicie?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 31 października 2015 - 21:10
Czy jailbreak jest bezpieczny pod względem touch id, które teoretycznie jest trzymane na telefonie (tak niby Apple mówi).
Czy używacie touch id na telefonach z jailbreak? Co o tym w ogóle sądzicie?
Napisano 01 listopada 2015 - 13:37
Jasne, że tak.
Po jailbreaku masz tylko o wiele więcej możliwości korzystania z touch id jak chociażby VirtualHome, czyli po dotknięciu przycisku Home, telefon zareaguje tak, jakbyś nacisnął guzik - jak dla mnie bomba. innym rozwiązaniem masz włączanie zablokowanych przez siebie aplikacji - dodatkowe zabezpieczenie - poprzez touch id.
po jb możesz nawet zwiększyć bezpieczeństwo poprzez Activatora, którego np. ustawisz na wyłączanie touch id w nocy - nikt ci nie będzie grzebał w telefonie, gdy śpisz.
Napisano 01 listopada 2015 - 18:53
No tak, ale mająć zrootowany telefon i pobierasz jakąś apkę np. BioProtect. To nie ma się pewności czy nie wykradane zostają touch ID? I co wtedy?
Napisano 02 listopada 2015 - 19:51
No tak, ale mająć zrootowany telefon i pobierasz jakąś apkę np. BioProtect. To nie ma się pewności czy nie wykradane zostają touch ID? I co wtedy?
A niby jak mają zostać wykradnięte? Nie ma dostępu do danych na poziomie iPhone nawet. Masz tylko odpowidź 0 lub 1 z czytnika.
Napisano 02 listopada 2015 - 19:57
Zabawne w tym temacie jest to, że autorowi zależy na bezpieczeństwie, a robi jailbreak. Kolego jeśli w telefonie masz ważne dane albo boisz się, że odcisk Twojego palca pójdzie w świat to nie rób jailbreaka. Tak na wszelki wypadek.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 02 listopada 2015 - 21:15
Napisano 02 listopada 2015 - 21:25
Napisano 02 listopada 2015 - 21:29
Pewnie szkoda kilkudziesięciu złoty na apki
Nie popadajmy w skrajności. Większość osób robi jailbreak aby zwiększyć funkcjonalność systemu, no ale raczej nie ulega wątpliwości, że bezpieczniejszy jest system, który działa tak jak Apple go stworzyło.
Napisano 04 listopada 2015 - 21:07
Panowie. Bez szydery proszę
Jailbreak mam, ponieważ uważam, że wcale iPhone nie jest takim świetnym produktem (amazing) jeśli mówimy o iOS bez jailbreak. Ale zastanawiam się jak bezpieczne to jest.
I nie akceptuję podejścia - dla pewności nie będę robił jailbreak, bo nie wiem jak to jest. Właśnie dlatego pisałem ten temat - bo chcę się dowiedzieć więc jeśli Ty też nie wiesz to po co się udzielać? Zdanie kierowane do @macsupport
A niby jak mają zostać wykradnięte? Nie ma dostępu do danych na poziomie iPhone nawet. Masz tylko odpowidź 0 lub 1 z czytnika.
Możesz rozszerzyć tę informację?
Napisano 04 listopada 2015 - 21:18
Ja napiszę jeszcze raz. Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie to nie możesz robić jailbreak, bo nigdy nie wiesz co tak naprawdę dzieje się w oprogramowaniu podczas tej operacji. Telefon może być podatny na wirusy, wykradanie danych itp. Oczywiście to w teorii, bo generalnie użytkownicy nie skarżą się na problemy po jailbreaku, to samo tyczy się danych z TouchID. Niby wszystko działa teraz poprawnie ale nie wiadomo czy za pół roku nie wypłynie jakaś afera, że dane użytkowników wyciekły, bo sobie wymarzyli zmianę wyglądu w swoich iPhonach, albo instalowanie jakichś modyfikacji.
Oczywiście ja nie dramatyzuję ale tylko chcę podkreślić, że jak komuś zależy na bezpieczeństwie to niech zwyczajnie korzysta z oryginalnego oprogramowania, a wtedy nic mu nie będzie grozić.
Napisano 05 listopada 2015 - 09:29
Możesz rozszerzyć tę informację?
Po prostu sprzęt pyta o autoryzację to sensor odpowiada albo jest, albo nie ma.TouchID jest odpowiedzialny za dostęp, dlatego nie da się wymienić TouchID ani przenieść do innego urządzenia.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych