Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

DIY Fusion Drive

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 tonguei

tonguei
  • 2 posts

Posted 29 October 2015 - 10:07

Witam, mam problem z moim macbookiem pro. Posiadam w nim dysk ssd120gb oraz dysk 1tb w kieszeni zamiast napędu. Oba dyski są nowe. Trzy dni temu dyski zostały złączone w dysk superdrive oraz zainstalowany został świeży system. Przez pierwszy dzień wszystko działało bardzo dobrze jednak obecnie jestem nękany pojawiającym się bardzo często tęczowym kółeczkiem (na minute urzytkowania jestem zmuszony patrzeć się na ikonke wczytywania jakieś 3-4 razy po 2-3 sekundy, nie robiąc przy tym nic zasobożernego - zwykłe przeglądanie internetu). Czy dyski DIY zawsze są takie problematyczne i lepiej rozpiąć je na oddzielne voluminy? Czy może to być spowodowane jakimś złośliwym kodem a zbiegnięcie się objawów z postawieniem systemu na fusion może być tylko przypadkiem? Jestem świeżym urzytkownikiem OSX więc nie wiem "jak to powinno wyglądać", wydaje mi się jednak że coś jest stanowczo nie tak ;)

Sprzedawca od którego kupiłem Macbooka właśnie napisał mi że do fusiondrive potrzebuje specjalnej kieszeni bo ta któą mam nie jest do tego przystosowana. Czym różnią się kieszenie do fusion drive?

Edit:

MacBook Pro 13" A1278 Late 2011

System: 10.11

SSD Samsung 850 EVO 120GB

Samsung 1000GB 5400rpm Cache 8MB

Sprzedawca polecił wymiane kieszeni na OWC Data Doubler. Czy uważacie że to może rozwiązać problem? Czy ta kieszeń różni się czymś więcej niż jakością wykonania od "zwykłch" kieszeni z ebay?

Edited by tonguei, 29 October 2015 - 10:31.

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 29 October 2015 - 10:08

Ogłoszenie Wymagania niezbędne dla wątków w tym dziale Ciebie nie dotyczy? Proszę uzupełnić!

Poza tym jakie to dyski?
Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#3 angelares

angelares
  • 912 posts
  • Skądona taka blada?

Posted 29 October 2015 - 12:43

Nie wiem czym różnią się kieszenie bo nie napisałeś jaką masz.  

Spowolnienie ma 2 powody:

1. taka jest natura fusion drive, że działa on nieco wolniej niż ssd i dużo szybciej niż hdd (szczególnie 5400 rpm). Dzieje się tak, że sam fusion drive decyduje gdzie zapisać jakie dane i w Twoim scenariusz  jest pewnie tak, że cześć danych (system i często programy) są na ssd ale dane i rzadko używane programy pewnie są na wolnym hdd. Stąd różnica, masz jakoby średnią z ssd/hdd.

2. mac OS na diy fusion drive'ach z SSD nie appla standardowo nie uruchamia trim'a. Obecnie sam system wspomaga takie rozwiązanie (nie trzeba instalować trim enablera) wystarczy z terminala wpisać polecenia:

sudo trimforce enable

(then enter password)

- zobaczysz ostrzeżenie, że robisz to na własne ryzyko (dotyczy to szczególnie dysków ze starszymi kontrolerami SandForce, gdzie trim nie jest zalecany w wydaniu apple i microsoftu - linux'owy trim obsługuje je  poprawnie). Z tego co piszą Twój dysk z najnowszym firmware (sprawdź sobie na stronie samsunga czy masz) obsługiwany jest przez trim bezproblemowo.

Na moim samsungu 830 posypał mi się fusion drive i niestety musiałem stawiać system na nowo z kopii - akurat szczęściem instalowałem el capitan (tak Iro masz rację - fusiondrive potrafią się posypać na starszych dyskach). 

Jeśli jesteś rozsądny w źródłach instalowanego softu i nie należysz do Silk Road to raczej wirusów nie zaznasz. 

Pozzdro, aa

Edited by angelares, 29 October 2015 - 12:44.

#4 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 29 October 2015 - 13:21

Na 99% problem wynika z tego, że kieszenie na dysk źle radzą sobie z dyskami o pojemności 1TB. Dysk SSD musiałbyś włożyć do tej kieszeni, a magnetyczny 1TB zamontować w oryginalnym miejscu na dysk. Potem od nowa utworzenie Fusion Drive i reinstalacja systemu.

Rodzaj kieszeni nie ma tutaj wielkiego znaczenia, testowaliśmy kilka wersji i na każdej były jakieś jaja z dyskami 1TB.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 tonguei

tonguei
  • 2 posts

Posted 29 October 2015 - 13:30

Ok, dzięki wielkie za pomoc. Zamienię dyski miejscami, w razie potrzeby zaktualizuje firmware ssd, uaktywnie trima i zobaczę czy to coś da. Czy funkcja trim działa dopiero od której wersji OSX, ponieważ chciałbym wrócić do wersji z którą mój laptop był sprzedawany czyli Lion. Nie zależy mi na fajerwerkach a chciałbym szybkiego i stabilnego systemu.

Edit: Na stronie samsunga w dziale: "Samsung SSD Firmware Updates for Mac Users" nie widnieją żadne pliki do pobrania do dysku 850 - domyślam się więc że nie wypuścili jeszcze żadnego update i mój firmware jest aktualny.

Edited by tonguei, 29 October 2015 - 13:34.

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 29 October 2015 - 13:51

Masz nowy dysk, więc może nie ma d niego aktualizacji. Ale jestem pewien, że to nie o firmware chodzi. Trim też do tego nic nie ma, bo jak dysk jest nowy, to od jego braku nie zwolnił.

Ja na Twoim miejscu zamieniłbym dyski miejscami, sformatował oba i nie robił z nich fusion drive. System na SSD, dane na HDD i wszystko będzie działać znakomicie.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users