Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Podpis kwalifikowany na Macu jak to zrobić?

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 fazik

fazik
  • 36 posts
  • SkądKielce

Posted 27 October 2015 - 11:40

Przesiadłem się z Windowsa na OSXa El Capitan i powoli ogarniam wszystko, niestety mam jeden problem. Mianowicie nie mogę uruchomić oprogramowania do składania podpisu elektronicznego. A to jest mi niezbędne w pracy.

Producent nie daje wsparcia dla nowszych OSX ostatnie wspomagane to Mac OS X 10.6.. (http://www.cencert.p...wanie PEMHEART/)

Na obsłudze klienta odpisali mi, że prace trwają, ale nie wiadomo kiedy blabla, czyli mają Maci w nosie. Z resztą inni dostawcy z tego co widzę też olewają OSXa.

Chodzi o podpis firmy CenCert i program PEM Heart Signature. Sam PEM Heart działa, ale do złożenia podpisu wymaga biblioteki ENCART, która nie chce się zainstalować.

Attached File  Zrzut ekranu1.jpg   158.65KB   0 downloads

Attached File  Zrzut ekranu2.jpg   111.18KB   0 downloads

Jest jakaś możliwość obejścia tego problemu? Sposób na wymuszenie instalacji tej biblioteki? Bo na aktualizację softu od producenta raczej się nie doczekam.

Czy pozostaje instalowanie Windowsa specjalnie dla tej aplikacji?

A może są jakieś third party aplikacje do obsługi tokena z podpisem?

Edited by fazik, 27 October 2015 - 11:42.

MBP 13" 2017, Galaxy S8

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 27 October 2015 - 13:27

El Capitan ma poważne ograniczenia co do dostępu do pewnych plików i pewnie katalogów. Możliwe że program i biblioteki za dużo chcą. Możliwe że jedyne rozwiązanie to http://osxdaily.com/...ction-mac-os-x/

• fazik likes this

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#3 kubalon1

kubalon1
  • 641 posts

Posted 27 October 2015 - 15:30

Sprawdz w firmie  Certum znajomy używa ich klucza podpisu na macbooku 

#4 fazik

fazik
  • 36 posts
  • SkądKielce

Posted 30 October 2015 - 00:00

El Capitan ma poważne ograniczenia co do dostępu do pewnych plików i pewnie katalogów. Możliwe że program i biblioteki za dużo chcą. Możliwe że jedyne rozwiązanie to http://osxdaily.com/...ction-mac-os-x/

Częściowo pomogło!

Faktycznie po wyłączeniu zabezpieczeń w recovery udało się zainstalować biblioteki i program tworzy pliki podpisane .xades tak jak powinien.

Jednak wciąż mam problem z podpisywaniem przez przeglądarkę. Muszę korzystać z pewnej strony na portalu PWPW, która w pewnym momencie wysyłania formularza żąda ode mnie podpisu. I w tym momencie twierdzi, że nie widzi certyfikatu. Próbowałem na Safari i Firefoxie. Chrome odpuściłem bo tam jakieś opcje Javy są odgórnie zablokowane i na Windowsie też nie działało.

Test podpisu i brak certyfikatu do wybrania:

Attached File  Zrzut ekranu 2015-10-29 23.54.48.jpg   95.51KB   0 downloads

Czy do przeglądarki/systemu jakoś dodaje się te certyfikaty ręcznie, żeby potem przeglądarka mogła je wybrać przy podpisywaniu?

Sprawdz w firmie  Certum znajomy używa ich klucza podpisu na macbooku 

No tak, ale nie będę teraz wydawał 350zł na drugi podpis. Już wolałbym się pobawić z VirtualBoxem i stracić miejsce na dysku na Windowsa..

MBP 13" 2017, Galaxy S8

#5 andy19

andy19
  • 2 posts

Posted 28 February 2016 - 18:16

Przesiadłem się z Windowsa na OSXa El Capitan i powoli ogarniam wszystko, niestety mam jeden problem. Mianowicie nie mogę uruchomić oprogramowania do składania podpisu elektronicznego. A to jest mi niezbędne w pracy.

Producent nie daje wsparcia dla nowszych OSX ostatnie wspomagane to Mac OS X 10.6.. (http://www.cencert.pl/Oprogramowanie%20PEMHEART/)

Na obsłudze klienta odpisali mi, że prace trwają, ale nie wiadomo kiedy blabla, czyli mają Maci w nosie. Z resztą inni dostawcy z tego co widzę też olewają OSXa.

Chodzi o podpis firmy CenCert i program PEM Heart Signature. Sam PEM Heart działa, ale do złożenia podpisu wymaga biblioteki ENCART, która nie chce się zainstalować.

attachicon.gifZrzut ekranu1.jpg

attachicon.gifZrzut ekranu2.jpg

Jest jakaś możliwość obejścia tego problemu? Sposób na wymuszenie instalacji tej biblioteki? Bo na aktualizację softu od producenta raczej się nie doczekam.

Czy pozostaje instalowanie Windowsa specjalnie dla tej aplikacji?

A może są jakieś third party aplikacje do obsługi tokena z podpisem?

Witam,

przez przypadek natknąłem się na Twój post, czy chodzi może o PWPW OSK?

Pytam, bo sam mam z tym problem i tylko do obsługi profilu i wysyłania

certyfikowanych danych musiałem kupić pc.

pozdrwiam

Andy

#6 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 28 February 2016 - 21:03

Ja odpuściłem temat podpisu certum ... Po prostu postawiłem maszynę na vboxie i na niej podpisuje. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users